SEBASTIAN GOLLNOW Dpa Picture-alliance Via Afp
SVE JE JASNO

Ovo je novo pravilo FIFA-e: Je li ovo glavni razlog zbog kojeg Sosa neće smjeti igrati za Njemačku!?

Hoće li Borna Sosa dobiti odobrenje FIFA-e da igra za Njemačku ili će doživjeti neviđeni fijasko?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. svibanj 2021. 07:58

Jesu li DFB i on detaljno pripremili akciju njegove zamjene reprezentacije, našli rupe u propisima kroz koje će to izvesti ili je zaigrao rulet vjerujući u utjecaj i moć njemačkog Saveza kod FIFA-e? Osvetnički vruće glave poklopivši Zlatka Dalića da je on “sad Nijemac, a ne više Hrvat”, zato što ga nije imao u planu za Euro bez jasnog rješenja u Njemačkoj?

Nakon što je priopćio da je izabrao njemačku reprezentaciju otvorili smo statut FIFA-e. Pročitali ga detaljno i po onome što u njemu piše - Sosa nema pravo igrati za Njemačku! U novom statutu koji je na snazi od rujna 2020. godine stoji odredba o 21 godini starosti koju je FIFA ugradila kao bitan faktor.

Maksimalno tri nastupa

Konkretno, igrač koji želi promijeniti reprezentaciju to može učiniti ako je igrao za bilo koji mlađi reprezentativni uzrast dosadašnjeg saveza, pa čak i za A reprezentaciju ako je imao maksimalno tri nastupa i to dok nije napunio 21 godinu, a potom tri godine nije igrao nijednom - ako je prije prve službene utakmice za dosadašnji savez na bilo kojoj razini ili vrsti nogometa već imao državljanstvo drugog saveza u koji želi prijeći.

image
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Međutim, igrač koji nije imao državljanstvo drugog saveza u koji želi prijeći, a nije imao njegovo državljanstvo prije prve utakmice za dosadašnju reprezentaciju na bilo kojoj razini ili vrsti nogometa, to može samo ako je posljednju utakmicu za dosadašnji savez u bio kojem natjecanju, na bilo kojoj razini ili vrsti nogometa igrao prije nego što je napunio 21 godinu.

Munir želi u Maroko

Kako je Borna Sosa njemački državljanstvo dobio tek u ožujku ove 2021. godine, dakle daleko nakon što je počeo igrati za Hrvatsku, a zadnji nastup za U-21 imao je u Škotskoj 12. studenoga 2020. godine kad je bio star 22 godine, devet mjeseci i 22 dana, po tim odredbama statuta FIFA-e on neće smjeti igrati za Njemačku.

Sosina majka Vesna rođena je u Berlinu, a budući da nije igrao za hrvatsku A vrstu svi smo na prvu pomislili da nema zapreke njegovom prijelazu u DFB. Među uvjetima za promjenu reprezentacije je da igračevi roditelji ili djed i baka moraju biti rođeni u državi kojoj se želi priključiti ili ako nije tako da sam živi pet godina u toj zemlji, odnosno tri godine ako je u nju stigao mlađi od deset godina, S tim člancima Sosa nema problema, a, recimo, dok je Arijan Ademi otišao iz Hrvatske u Makedoniju to je bilo jedino relevantno.

No, u međuvremenu su unijete nove točke kojima je cilj bio da zaštite reprezentacije kako im igrači ne bi odlazili ako na njih računaju, kao što je upravo slučaj Hrvatske i Sose jer izbornik Zlatko Dalić je kazao da mu je na širem popisu i da bi mu dao šansu. Ujedno i da zaštite igrače ako su kao vrlo mladi imali poneki nastup za A vrstu, a barem tri godine ih se više ne poziva, da ne budu blokirani, da budu poput Munira El Haddadija, koji je upravo pokrenuo proces za dobivanje zelenog svjetla za odlazak iz Španjolske u Maroko.

image
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Ideja o zaštiti reprezentacija zacijelo je upravo došla od velikih nacija poput Francuske ili Njemačke da im mladi reprezentativci, koji su djeca imigranata ili gastarbajtera, ne odlaze samo zato što ih izbornik A vrste još nije zvao, iako bi ih u perspektivi htio imati na raspolaganju.

Sosa je objavio da se odlučio za Njemačku, ali i da će tek pokrenuti postupak kod FIFA-e. Za to prvo mora potpisati u DFB-u, njemačkom savezu koji taj zahtjev šalje FIFA-inoj Komisiji za status igrača. Naravno da ne znamo kakav će biti pravorijek FIFA-e, kao niti je li Sosa već predao sve papire DFB-u, tako niti ima li DFB-u puno informaciju o njegovoj poziciji. Jednostavno se pitamo - znaju li Nijemci nešto više kako će ishoditi odobrenje da Sosa igra za njih, što ne možemo pročitati u statutu FIFA-e, postoje li kakvi dodatni propisi ili presedani, ili je cijela Sosina priča išla grlom u jagode, nepripremljena i neprovjerena.

image
PAUL GREENWOOD/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Greenwood/bpi/Shutterstock Editorial/Profimedia

Prejaki i preozbiljni

Razgovarali smo s nekoliko pravnih stručnjaka i kažu nam isto - po statutu FIFA-e Sosa ne može dobiti odobrenje da igra za Njemačku, ali svi dodaju kako ne mogu vjerovati da bi se Nijemci tako zaletjeli i prevarili, prejaki i preozbiljni su da ne bi znali što rade i da nemaju neko rješenje. Iz Sosina “tabora“ zasad nemamo odgovor po kojoj osnovi bi dobio placet da odjene dres Elfa.

Izvadak iz statuta FIFA-e

Iz statuta FIFA-e citiramo ključni članak po pitanju Sose koji kaže - zahtjev za promjenu saveza može biti odobren samo u sljedećim okolnostima:
a) igrač:
I. je bio uveden u igru na utakmici službenog natjecanja bilo koje razine (osim “A“ međunarodne razine) bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza; i
II. u vrijeme kad je bio uveden u igru na svojoj prvoj utakmici službenog natjecanja bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza, već je imao državljanstvo saveza koji želi predstavljati.
b) igrač:
I. je bio uveden u utakmicu službenog natjecanja bilo koje razine (osim “A“ međunarodne razine) bilo koje vrste nogometa za svoj sadašnji savez;
II. u vrijeme kad je bio uveden u svoju prvu utakmicu službenog natjecanja bio koje vrste nogometa za svoj sadašnji savez, nije imao državljanstvo saveza kojeg želi predstavljati;
III. u vrijeme kad je bio uveden u svoju posljednju utakmicu službenog natjecanja bilo koje vrste nogometa za svoj sadašnji savez, nije navršio 21. godinu; i
IV. ispunjava bilo koji od uvjeta iz članka 6 ili članka 7.
Drugo nema. Nikakve “zaobilaznice” ne pišu. No, FIFA godinama ima slučajeve takve vrste i premda je ovaj statut novi, od lani, treba pričekati što će ona, na temelju propisa i svoje prakse, na kraju reći. Valjda će se i DFB oglasiti na temelju čega misle da Sosa ima pravo igrati za njih. Ako to misle. Ako ga FIFA-ina komisija za status igrač odbije, Sosa može otići na CAS, Sportski arbitražni sud u Lausannei.

Linker
18. travanj 2024 05:37