MIGUEL MEDINA/AFP
Klubovi vs reprezentacije

Problemi za suparnike Vatrenih, pale su prijetnje moćnih čelnika, a sve se ‘zakotrljalo‘ iz Njemačke

Juventus se nedavno ljutio na Cristiana Ronalda koji je praktično pobjegao iz njihova “balona“
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. studeni 2020. 21:10

Pojedini klubovi zaoštravaju retoriku i razmatraju odluku da zabrane nastup svojim igračima u reprezentaciji tijekom ovog mjeseca, uslijed pandemije koronavirusa, no zasad je to učinio jedino njemački Werder. Zanimljivo da se u tom kontekstu spominje Juventus, čije su udarne igle suparnici Vatrenih u sljedećih desetak dana. Kuluševski sa Švedskom i Ronaldo s Portugalom.

Činjenica jest da nacionalne vrste igraju u službenim FIFA-inim terminima i da po temeljnim propisima klubovi nemaju pravo spriječiti igračima da se pojave u taboru reprezentacije. Međutim, zbog virusa COVID-19 to je promijenjeno do kraja 2020. godine za one koji bi po povratku morali u samoizolaciju od najmanje pet dana. U većini država i regija dovoljno je da čovjek, bio to igrač ili bilo koji radnik, ima negativan test koji nije stariji od 48 sati ili ga napravi tamo nakon što je stigao.

Zato klubovi nisu u istoj poziciji i većina nema osnove zabraniti igračima da se odazovu na poziv izbornika. Ujedno moraju vagati, jer mogli bi se zamjeriti vlastitim zvijezdama kojima je stalno do nastupa u državnom dresu, a i nacionalnim savezima s kojima će još u budućnosti imati posla. Pitanje karantene Werder se ipak odlučio za takav potez. Objasnio je to podatkom da zdravstvene vlasti u Bremenu propisuju obveznu karantenu za ljude koji dolaze iz država koje su na crvenoj listi.

Tako je priopćio da neće dati zeleno svjetlo kako bi u reprezentaciju otišli Austrijanac Marco Friedl, Srbin Miloš Veljković, Kosovar Milot Rashica, Japanac Yuya Osako i Amerikanac Josh Sargent. Jedino češki vratar Jiri Pavlenka dobit će dopuštenje da se pridruži svojoj ekipi za prijateljski dvoboj protiv Njemačke, koji je na rasporedu 11. studenoga u Leipzigu. Kako se igra u njihovoj državi nemaju argumenata da mu to zabrane.

Prema pisanju talijanskog lista Corriere dello Sport čelnik Juvetusa Andrea Agnelli i predsjednik Napolija Aurelio de Laurentis ovih su dana također naveliko razmatrali da uskrate igračima odaziv u reprezentaciju. No, zasad dalje od prijetnji nisu otišli. Kad bi se to odnosilo i na Italiju ona vjerojatno ne bi imala s kime igrati, jer logično bi bilo da se za njima povedu i drugi iz Serie A. Trenutačno se zna da je izbornik Azzurra Robert Mancini pozitivan.

Juventus se nedavno ljutio na Cristiana Ronalda koji je praktično pobjegao iz njihova “balona“ na okupljanje Portugala i potom negdje pokupio koronavirus. Međutim, Ronalda najvjerojatnije ne zanima što Juventus o tome misli, a sada ima dodatnu prednost. Kako je već bio zaražen sljedeća tri mjeseca je miran. Ne mora se ni testirati. Tako ga očekujemo na Poljudu 17. studenoga, ne dođe li do takvog preokreta. Što se tiče Dejana Kuluševskog, za Hrvatsku bi bilo bolje da ga nema u Solni u dresu Švedske sljedeće subote, posebno bi se tome radovali lijevi bekovi, ali zasad nema informacija da ga doista neće biti. Radi se o utakmici koja je posebna bitna zbog borbe za treće mjesto u skupini i ostanak u elitnom rangu Lige nacija.

Vatreni se okupljaju u ponedjeljak u Istanbulu. Na prozivci neće biti Andrej Kramarić, Dominik Livaković, Bruno Petković i Šime Vrsaljako, od igrača na koje izbornik uvijek računa kad su na raspolaganju. Hoće li izostati još netko? To ovisi o njihovom zdravstvenom stanju, no glasnog o v o r n i k HNS-a Tomislav Pacak kaže:

- HNS i klubovi su u stalnoj komunikaciji i surađujemo po pitanju igrača, izbornik je više puta poštedio one koji nisu bili spremni, a u ovom trenutku nemamo nijedan upit bilo kojeg kluba da netko od reprezentativca ne dođe na okupljanje. Kakva su vremena, konačan kadar zna će se u zadnji čas. Na proteklo okupljanje Josip Brekalo je stigao naknadno, dan kasnije, nakon što je sve riješio s Wolfsburgom. Neki bi direktori i treneri htjeli upaliti crveno svjetlo samo zato da igrače imaju za sebe jer su prošli kroz ozljede, čak i kad se ne radi o koroni, međutim, za to nemaju pokriće u propisima.

Roberto Martinez pozvao je Romelua Lukakua u belgijsku reprezentaciju iako je propustio dvije utakmice zbog ozljede bedra. Interov Beppe Marotta tvrdi da mnogi direktori klubova ne bi htjeli slati igrače, a mediji pišu kako bi između Belgije i njih mogao nastati diplomatski incident. No, Martinez očekuje Lukakua i govori da će biti spreman. Nevoljko pristaju PSG će nevoljko ispratiti Neymara i Mbappea. - Pravo je reprezentacije da poziva igrače, ne možemo učiniti ništa. Vjerujem da će prema njima postupati dobro, imamo povjerenja u ljude u reprezentacijama - kazao je trener PSG-a Thomas Tuchel, koji je morao igrati u Ligi prvaka bez njih dvojice jer su također bili ozlijeđeni.

Linker
23. travanj 2024 22:21