FRANK AUGSTEIN/AFP/PROFIMEDIA Frank Augstein/Afp/Profimedia
STIPE PLETIKOSA ZA SN

‘Rebić samo 22 dodira, Gvardiol tek jedan centaršut, kobni Kovačićev izlazak... Ali, optimist sam!‘

Već u 6. minuti postalo mi je jasno zašto Southgate provodi puno vremena u Americi...
Piše: Stipe PletikosaObjavljeno: 15. lipanj 2021. 11:45

Teško je ne povući paralelu s posljednjim susretom ove dvije reprezentacije na SP-u u Rusiji i teško je ne primijetiti da smo od tog razdoblja mi ostali bez velikog broja sjajnih igrača, dok su Englezi ne samo napredovali, već stvorili možda po imenima jednu od najjačih europskih napadačkih reprezentacija.

Trippier je krenuo kao lažni lijevi bočni igrač te u 8. minuti utakmice, nakon što je treći put uputio sa svojom jačom desnom nogom dugu loptu iza leđa naše obrane, odnosno u prostor između Vrsaljka i Vide, bilo je jasno na koju zonu cilja engleski trener, kako bi došao do izgledne situacije za postizanje zgoditka.

U 6. minuti, kad je Phil Foden pogodio stativu nakon što su nas Englezi iznenadili kontranapadom sa svoje polovice i to ubačajem lopte iz auta (koji je bio dobrih 20-ak metara unutar engleske strane terena), postalo je jasno zašto izbornik Engleza Southgate provodi puno vremena u Americi s trenerima iz NFL-a kako bi shvatio njihov način rada, kad su u pitanju prekidi igre odnosno izrada bloka kako bi se suigraču omogućila bolja pozicija. Jer, kako sam je sam Southgate izjavio prije nekoliko godina nakon susreta s trenerima Atlante Falconsa:

- Nevjerojatno je koliko sati NFL treneri zajedno provode da svaki detalj naprave ispravno, dok mi u europskom nogometu nakon 15 minuta napuštamo prostoriju!

Kad je Vrsaljko u 26. minuti još jednu loptu, koja je već bila naša, bez razloga poslao glavom u aut, a Englezi opet nakon ubačaja sa strane dolaze do lake prilike za udarac prema našim vratima, shvatiš koliko su bitni detalji u vrhunskom nogometu kako bi postigao određenu razliku na terenu.

Uglavnom, početni engleski pritisak smo umrtvili tek kad se Modrić počeo spuštati bliže Brozoviću u izgradnji napada, dok je Marcelo pod pritiskom engleskih igrača za njega nekarakteristično griješio u dodavanjima - imao je 11 izgubljenih posjeda lopte - a Kovačić svojom proaktivnošću osvajao ponuđene prostore. Jasna Dalićeva intencija bila je da u fazi igre s loptom Kramarić svojom kretnjom prema središnjici omogući Vrsaljku da svojim pozicioniranjem daje širinu napada (uputio sedam centaršuteva) i postaje krilo.

Dok s druge, lijeve strane, Gvardiol uz silan trud nije davao potrebnu ofenzivnost kao balans našem napadu, te je za 90 minuta igre uputio samo jedan jedini netočan centaršut. Kad naš centralni napadač Rebić u 78 minuta provedenih na terenu skupi samo 22 dodira s loptom (od toga 13 dodavanja) onda je jasno da smo bili u nesrazmjeru s veznim redom, odnosno u nedostatku tranzicije posljedično i same dubine napada.

Ostaje dojam da je Rebić puno opasniji kada s krilne pozicije dijagonalnim utrčavanjima između protivničkih stopera i bočnih igrača napada dubinu, a Kramarić se više drži centralne napadačke pozicije, odnosno našem veznom redu postavljanjem na vrhu romba služi za bolji posjed te kao igrač koji će povezati vezni i napadački dio naše ekipe. Pošto je taj plan postojao (pre)često je izostajao bolji tajming dodavanja ili neprepoznavanje Kramarićeve pozicije od strane suigrača, na što je bitno utjecala odluka engleskog izbornika da se opredijeli za sistem s dva zadnja vezna Riceom i Phillipsom.

Dakle, Kramarić nije svojim ulascima prema središnjici bio Rebićev “Ibrahimović” iz Milana koji mu omogućuje “igrom leđima” napadanje dubine.

image
Stipe Pletikosa
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Kada sam u prošloj kolumni naglasio značaj pravilnog pozicioniranja u svima fazama nogometne igre te kako bitnu ulogu igra kad (ne)pravilno koristiš 5-10 metara prostora, to se može najbolje primijeniti u kontekstu primljenog zgoditka. Samo jedno Kovačićevo iskakanje ispred naše napadačke linije visoko prema Stonesu je otvorilo Phillipsu prostor iza njegovih leđa te se poremetila kompletna obrambena hijerarhija s nizom zakašnjelih reakcija, što je nažalost po nas rezultiralo pobjedničkim pogotkom Engleza.

Moramo definitivno ubrzati prijenos lopte, pogotovo oba stopera - ponajviše zato što nas očekuju dva protivnika sa zatvorenijim varijantama igre - pri promjeni težišta igre, uz opasku da Ćaleta-Car mora pripaziti na verbalne duele dok je u igri sa žutim kartonom, jer riskira teže sankcije. Moramo popraviti agresivnost u izlasku na čovjeka s loptom, te zadržati razinu motivacije i momčadskog duha.

Uglavnom, gledajući dugoročno, sudar s ekipom koja legitimno konkurira za odlazak do samog kraja na ovom turniru nije nešto oko čega bi se trebalo posebno brinuti. Razina svijesti o problemima igre koju su prepoznali izbornik i igrači te iznijeli u izjavama nakon utakmice zalog je da ćemo u utakmicama koje su pred nama biti zasigurno bolji. Bit će to utakmice u kojima ćemo imati puno više loptu u nogama i diktirati tempo igre te na kraju vjerujem i pobijediti.

Linker
19. travanj 2024 23:49