DAMIR KRAJAC/CROPIX
ZAKOMPLICIRALO SE

Teška situacija za Hrvatsku! Ovo je jedini način kako jedna od najtalentiranijih generacija može na Euro

Grci nam nisu pomogli ove večeri protiv Čeha, ali još uvijek nije sve izgubljeno
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. studeni 2020. 19:58

Nakon remija u Edinburghu protiv Škotske, hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine ostala je bez mogućnosti da uoči zadnjeg kola i domaćeg dvoboja protiv Litve u Puli sama odlučuje o svojoj sudbini glede plasmana na EURO. Kontinentalna smotra održat će se sljedeće godine u Sloveniji i Mađarskoj, a još uvijek je plasman mladih Vatrenih na to natjecanje pod velikim upitnikom.

Naime, danas nam Grci nisu pomogli, budući da su kod kuće u Ateni poraženi od Češke (0:2). No, što to znači za Hrvatsku?

To za Hrvatsku znači da više nikako ne može biti prva u skupini 4 te tako osigurati izravan plasman na EURO. Česi su današnjom pobjedom u Grčkoj došli na 21 bod, tri više od drugoplasirane Škotske i četiri više od trenutno trećeplasirane Hrvatske. Česi su odigrali svih svojih 10 utakmica te će sada čekati događanja iz posljednjeg kola u utorak.

Kako Hrvatska može do Eura?

Put je ostao samo jedan. Treba nam pobjeda protiv Litve, uz uvjet da Škotska ne pobijedi u Grčkoj, gdje igraju u posjednjem kolu u isto vrijeme (utorak, 17 sati). Dakle, ne dobije li Škotska u Grčkoj, Vatreni će uz pobjedu protiv Litve doći na 20 bodova i zauzeti drugo mjesto u skupini. No, tek tu kreću problemi.

Jer, osim devet prvoplasiranih reprezentacija i dva domaćina završnog turnira, plasirat će se na EURO i pet drugoplasiranih reprezentacija iz svih skupina. To znači da će četiri, one četiri najlošije otpasti.

U kalkulaciji drugoplasiranih reprezentacija otpast će dvoboji protiv posljednjih iz skupine, tako da se Hrvatskoj u tom zbroju neće računati niti šest bodova, ali niti gol-razlika 15:0 protiv San Marina, što nas dodatno srozava u eventualnom poretku. Baš bi zato bilo bitno protiv Litve i "napucati" gol-razliku, ako je ikako moguće.

Naravno, treba i navijati za Grke, koji nam mogu pomoći i u utorak, kad to već nisu napravili danas. A onda gledati sve druge utakmice i ljestvicu uživo, pa da se vidi hoćemo li upasti među pet od devet drugoplasiranih koji će vidjeti Euro.

Češka je inače, danas u Ateni slavila golovima Buche iz jedanaesterca u 68. minuti, odnosno Drchala u sudačkoj nadoknadi. Grci su od 42. minute igrali s desetoricom nakon što je izravni crveni karton dobio Lymperakis.


SITUACIJA

Rezultati, 13. studenog:

Grčka - Češka 0:2
Litva - San Marino 3:0

Ljestvica:

1. Češka - 21 bod (10 utakmica)
2. Škotska - 18 bodova (9 utakmica)
3. Hrvatska - 17 bodova (9 utakmica)
4. Grčka - 13 bodova (9 utakmica)
5. Litva - 10 bodova (9 utakmica)
6. San Marino - bez bodova (10 utakmica)

Parovi posljednjeg kola (utorak, 17.00)

Pula: Hrvatska - Litva
Atena: Grčka - Škotska

Napomena: Prvoplasirani idu izravno na EURO, gdje će i pet od devet drugoplasiranih s ljestvice drugoplasiranih momčadi na kojoj se ne broji učinak ostvaren protiv posljednjeplasiranih iz skupine.

Linker
23. travanj 2024 03:28