Robert Jarni, izbornik Hrvatske U-17 reprezentacije

 JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix
‘OSTAVIT ĆEMO TRAG‘

U sjeni velikih, mini Vatreni ostvarili fantastičan podvig: ‘Već dugo nisam vidio takvu generaciju‘

‘U-19? Brzo će se zaboraviti njihov neuspjeh, upravo smo od njih dobivali najviše reprezentativaca‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. ožujak 2023. 22:02

Kapa do poda Robertu Jarniju i njegovim izabranicima, selekciji U-17. Dečki su se plasirali na Europsko prvenstvo u Mađarskoj koje će se održati od 17. svibnja do 2. lipnja ove godine. Dugo ove selekcije nije bilo na Euru, zadnji put smo bili 2017. godine, prošlo je velikih šest godina. S time da treba naglasiti da smo tada bili domaćini, te da smo se plasirali izravno. Posljednji puta je U-17 vrsta preko kvalifikacija uhvatila starkontinentalni skup 2015. godine... Tad smo igrali četvrtfinale.

Elitna runda igrala se u Norveškoj, a Jarnijevi dečki su do prvog mjesta u skupni stigli pobjedama nad Belgijom (1:0) i Slovenijom (2:1), te neodlučenim rezultatom protiv Norveške (0:0).

- Čestitam dečkima na velikom rezultatu. Imali smo vrlo tešku skupinu, ali ipak smo uspjeli osvojiti prvo mjesto. Momčad je iz utakmice u utakmicu bila sve bolja, među nama je vladala fantastična atmosfera i to se moralo reflektirati na teren. Svi su susreti bili vrlo zahtjevni, ali bili smo homogeni i na kraju zaslužili plasman na Europsko prvenstvo. Uoči nastupa na Euru pokušat ćemo biti zajedno što je moguće više i dobro se pripremiti kako bismo spremno dočekali nove izazove - kazao je izbornik Jarni nakon velikog uspjeha u Norveškoj

S ovom selekcijom na turniru je bio i glavni instruktor HNS-a Petar Krpan koji nam se javio baš prije nego će sjesti u avion za Hrvatsku.

- Kvalificirali smo se na Euro nakon šest godina. Naravno da moram biti zadovoljan. Zaista moram naglasiti da smo imali tešku skupinu. Protiv nas su i Belgija i Norveška bili favoriti. Iznenadili smo jedne i druge. A nije bilo lako niti protiv Slovenije, koja je također odlična reprezentacija, koja je pobijedila Norvešku, a s Belgijom odigrala neodlučeno. Sad čekamo ždrijeb za Euro koji će se održati u Budimpešti - pričao nam je Krpan

Posebno je želio istaknuti sjajno ozračje u Jarnijevoj selekciji.

- Možda nas ždrijeb poljubi. Ali bez obzira hoće ili neće, držim da ćemo ostaviti trag na Europskom prvenstvu.

Kad smo ga pitali ima li Hrvatska u ovoj selekciji nekih velikih talenata koje treba istaknuti, kazao je...

- Ne bih nikoga posebno isticao. Ova generacija je kao momčad jako, jako kvalitetna. Iznimno dobro smo djelovali na terenu. Već dugo nisam vidio da jedna generacija tako sjajno igra fazu obrane. Sve je išlo kao po špagi. Ovo je zaista sjajan rezultat, treba pohvaliti sve dečke, izbornika Jarnija i njegov stručni stožer. Pokazali su svi karakter, volju, želju, iznimno htijenje.

Na Europskom prvenstvu u Mađarskoj nastupiti će 16 reprezentacija, a igrati će se u četiri skupine po četiri reprezentacije. Po dvije najbolje plasirati će se u četvrtfinale. Ima još jedna bitna stvar kad se radi o tom mađarskom Euru. Pet najboljih reprezentacija s Europskog prvenstva plasirat će se na Svjetsko prvenstvo u Peruu, koje će se igrati od 10. studenog do 2. prosinca ove godine. Na svjetsku smotru odlaze dakle četiri polufinalista, te pobjednik doigravanja, u kojem će zaigrati dva poražena četvrtfinalista s najboljim učinkom u skupinama.

Kad smo ga već imali na liniji, pitali smo glavnog instruktora kako je vidio selekciju U-19 koju vodi Josip Šimunić i koja se za razliku od selekcija U-21 i U-17 nije plasirala na Euro?

- Znate, kad pogledamo povijest, zanimljivo jest da smo kod onih mladih selekcija koje se nisu plasirale na kontinetnale smotre dobivali najviše A reprezentativaca, a to je glavni cilj. Imamo i u toj U-19 selekciji talentirane igrače, koju mogu danas-sutra do A selekcije. Tako da će se brzo zaboraviti to što U-19 selekcija nije uspjela - zaključio je Krpan

Dakle, po ovoj izjavi Petra Krpana može se zaključiti da nema nikakvih zamjerki na rad Josipa Šimunića i njegovog stožera.

Linker
25. travanj 2024 11:30