ANTE CIZMIC/CROPIX
ŠTO PORUČUJU BROJKE?

Vatrenom dvojcu cijena se udvostručila, jedan je neobjašnjivi gubitnik pao sa 60 na 35 milijuna

Iako je igrao stalno i bio konstantan, stručnjacima se njegove igre očito nisu svidjele.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. siječanj 2021. 14:31

U kadru izbornika Zlatka Dalića za utakmice Lige nacija i prijateljske dvoboje prošle jeseni bila su ukupno 32 igrača. Njihova je vrijednost na Transfermarktu danas je 397,4 milijuna eura, a na početku 2020. godine bila je 429,75 milijuna eura. Taj minus od 32,35 milijuna eura u godinu dana nije ni ogroman ni zabrinjavajući, pogotovo jer je cijena mnogima počela padati zbog ulaska u poznije nogometne godine. No trend je negativan, to je činjenica.

Cijena je u posljednjih godinu dana narasla 11-orici igrača. Najveći napredak napravio je Mario Pašalić, koji je 14 milijuna eura došao na 25. Dobre igre trenutačno ozlijeđenog veznjaka u jednom od hitova prošle kalendarske godine Atalanti nisu mogle proći nezamijećeno. Veliki skok napravio je i Nikola Vlašić, koji je s 22 milijuna eura došao na 30 i postao najskuplji nogometaš u elitnom rangu ruskog nogometa, Ivo Grbić je transferom iz Lokomotive u Atletico Madrid poskupio za 5,8 milijuna eura, Duje Ćaleta-Car se dignuo za pet milijuna eura kao i Toma Bašić, kod kojeg je to značilo stopostotni rast.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Uvjerljivo najveći gubitnik je Marcelo Brozović, 28-godišnji veznjak milanskog Intera. On je na početku 2020. godine vrijedio 60 milijuna eura, a sada mu je vrijednost 36 milijuna eura. Brozović nije u redovima Nerazzurra pao u drugi plan, stalno je igrao, ali TM-ovi stručnjaci očito njegove igre nisu smatrali dovoljno dobrima. I Brozovićev klupski suigrač Ivan Perišić dosta je pao, s 22 na 10 milijuna eura, a potom s najvećim minusima slijede Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Andrej Kramarić, Luka Modrić...

Ukupno 18-orici igrača s Dalićevih prošlojesenskih popisa pala je cijena na Transfermarktu. Trojica su, pak, igrača s istom cijenom na početku 2020. i 2021. Najskuplji hrvatski igrač, veznjak Chelseaja Mateo Kovačić, u travnju je pao na 36 milijuna eura, ali onda se vratio na 45. Josip Brekalo iz Wolfsburga se spustio na 13,5 pa opet došao na 15, a Dominik Livaković iz Dinama bio je na 10,5, no sad je opet na 13 milijuna eura.

Linker
25. travanj 2024 15:55