Vedran Ćorluka
 Epsilon/Getty Images
SAMO ZA SN

Vedran Ćorluka otkrio do kada će sigurno igrati, a za Dalićevu novu zvijezdu tvrdi: On je - fenomenalan!

Srebrni stoper Vatrenih i u 34. godini još je među najboljim defenzivcima ruskog prvenstva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. srpanj 2020. 15:29

Vedran Ćorluka (34), ponosni vlasnik srebra iz Rusije, igrač moskovskog Lokomotiva, rijetko se oglašava u medijima. Posljednji put razgovarali smo s Čarlijem još tamo prije one prve utakmice Dinama s Manchester Cityjem na Etihadu. Razog je, jasno, bio taj što je svojedobno odijevao dres Građana...

U međuvremenu je postao otac. Sa suprugom, pjevačicom Frankom Batelić početkom siječnja dobio je sina Viktora. Uživa u obiteljskom okruženju, a u veljači je produžio i ugovor sa svojim klubom na još godinu dana, do ljeta 2021. godine.
Čovjek koji je za Vatrene odigrao 103 utakmice i postigao četiri pogotka u Lokomotivu je još od 2012. zahvaljujući tadašnjem treneru tog moćnog ruskog kluba Slavenu Biliću. U tih ruskih osam godina bivši igrač zagrebačkog Dinama doživio je prekrasne trenutke u karijeri i životu, nakon što je postao prvak Rusije s matičnim klubom 2018. te sljedeće sezone i pobjednik Ruskog kupa, šlag na tortu bilo je osvajanje viceprvaka svijeta. Rusija je postala njegova nogometna zemlja.

Napunio baterije

Nogomet se prije nekog vremena vratio i na ruske meridijane, a već u prvoj utakmici protiv Orenburga, odigranoj 21. lipnja, Ćorluka je bio u idealnoj momčadi kola, dakle, pandemija ga nije poremetila. Njegov klub je drugoplasirani u ruskom prvenstvu i grabi prema Ligi prvaka.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Ne, pandemija me nije poremetila. Prvi put nakon dugo vremena imao sam slobodnog vremena koje sam provodio s obitelji. Napunio sam baterije, a vozio sam bicikl koliko god sam mogao, spremio sam se, tjelesno sam baš bio u dobrom stanju. Inače, promijenili smo trenera, sad je šef struke Marko Nikolić, bivši trener Partizana.


Čarli je uvijek bio duhovit tip, pa je na našu konstataciju da u 34. godini igra kao mladić kazao...


- Iskreno, ne znam što bih rekao... Ili je ruska liga loša, ili sam ja postao dobar.

Pa kako je sad u Lokomotivu kad se sezona nastavila, kako su se stvari uopće posložile u ruskom prvenstvu?
- Mi izgledamo dosta dobro, na drugom smo mjestu, do konca prvenstva ostalo je još pet kola. Zenit nam je na prvom mjestu pobjegao i teško će ga biti stići. Ali drugo mjesto nas vodi izravno u skupinu Lige prvaka. Inače, rusko prvenstvo je dobro, igra se, deset posto navijača može biti na stadionima. Za sada nema nikakvih problema. No, za vjerovati jest da će koronavirus dobiti još neki igrači, jer u Rusiji je pandemija još u zamahu, veliki broj ljudi je zaražen, ali klubovi su preuzeli odgovornost. Onaj tko bude imao zaraženih, ispaštat će i gotovo. Tako je odlučeno, jer nema smisla da se sve zaustavi zbog pandemije. Klubovi su u dosta teškoj financijskoj situaciji, zbog toga se prvenstvo moralo nastaviti.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Samo zaraženi u izolaciji

Vidjeli smo rezultat 10:1, jer je pandemija poremetila Rostov pa je igrao s juniorima, budući da Soči nije htio odgoditi. Kako vi na to gledate, je li prvenstvo s obzirom na takvu situaciju regularno?
- Pa, sigurno da nije skroz regularno kad utakmica Sočija i Rostova završi 10:1. Ali ta utakmica je bila znak Ruskom savezu da mora promijeniti pravila. Po novome, tko god je zaražen, taj je isključen iz momčadi, a ostali mogu igrati. Nažalost, kasno su to riješili, jer je Rostov izgubio tri ključna boda. Sad se svi skupa nadamo da će sve biti regularno, jer će samo igrači koji su zaraženi biti u izolaciji, a ne cijele momčadi.


Plaši li se Ćorluka koronavirusa s obzirom na veliki broj zaraženih?
- Ne, ne plašim se. Mi smo svi skupa zatvoreni u kampu, naš klub je riješio da smo svi u našoj bazi. Tako da nismo u kontaktu s vanjskim svijetom. Lokomotiv nema baš nikakvih problema. Jedino za koga se brinem je obitelj, ali sve će biti O.K.
Lokomotiv debelo gazi prema Ligi prvaka, to je ovog trenutka zaista realna opcija s obzirom na to da konkurentima osjetno bjeći...
- Bio bi veliki neuspjeh ako ne završimo na drugom mjestu! Kompletnu sezonu smo bili drugi, na tom mjestu sad trebamo i ostati. Klubu bi bez tih novaca bilo dosta teško. Nadam se da ćemo na kraju biti drugi...


Kad razgovarate s dečkima koji već imaju Ćorlukine godine, onda ih morate pitati do kada još misle igrati? Je li mu se negdje pojavila misao o kraju karijere?
- Moj je cilj doći do 35. godine, pa onda vidjeti. Imam još godinu dana, baš sam za toliko i produžio ugovor s klubom. Imam dosta otvoren odnos sa svima u klupskom rukovodstvu, trenerima... Tako da ću sjesti sa svima njima prosincu ove godine, pa ću vidjeti kakvi su mi motivi, želje, kakvi su klupski planovi. Za sad su motivi tu, a ako se to promijeni za nekoliko mjeseci, vidjet ćemo...

Vlašić je odličan

Pitamo ga bi li on mogao postati kao Darijo Srna, legenda Šahtara iz Donjecka, koji je nakon igračke karijere ostao raditi u klubu?
- Zasad ne razmišljam o tome, ali mislim da se tako nešto ipak neće dogoditi. Htio bih se vratiti kući, živjeti u Zagrebu, sa svojom obitelji, prijateljima. Želio bih proći sve ono što nisam prošao dosad u životu, ono za što nisam imao vremena. Obitelj u Zagrebu, a ja u Moskvi? Nekako mi se ne sviđa takav život. Ali velim, vidjet ćemo...

Bi li danas-sutra možda mogao postati trener?
- Daleko je to razmišljanje... Sad sam još preživčan da bih bio trener.

Nego, kako nam je Vlašić u CSKA?
- Vlašić je odličan, zapravo fenomenalan! Definitivno je najbolji igrač CSKA. Svi ga ovdje hvale, svi treneri, stručnjaci, mediji. Sigurno je među pet najboljih igrača ruske lige. Ima zaista vrhunskih igrača u ruskoj ligi, ali on je na vrhu. Mislim da mu je bio pun pogodak što je došao u CSKA. Vlašić ima sve ovlasti, sva igra se vrti oko njega. Za razliku od onog Nikole iz Evertona, ovdje je napredovao jako, jako puno.

Luka je uvijek Luka

Naravno, kad pričate s Čarlijem, morate se dotaknuti i hrvatske reprezentacije. Je li ovaj odgođeni Euro problem ili možda prednost za društvo Zlatka Dalića?
- Ja držim da je odgoda Eura čak i prednost za našu reprezentaciju. Oni reprezentativci koji su manje igrali ove sezone sigurno će u ovih godinu dana imati šansu pronaći neki klub gdje će više igrati ili će u vlastitom dobiti veću minutažu. Nećemo mi puno izgubiti s obzirom na to da će svi biti stariji godinu dana. U to sam sto posto siguran. To se prije svega odnosi na Luku Modrića koji će uvijek biti - Luka. Imao on 34 ili 35 godina, to neće igrati nikakvu ulogu. S druge strane, izbornik Zlatko Dalić imat će više vremena za isprobati neke druge igrače, nova rješenja. Možda će kroz ovih godinu dana netko novi iskočiti. Tako da ne vidim da je odgoda Eura neka negativna stvar za Hrvatsku.

Neki stariji igrači, recimo Ivan Rakitić, traže status kod izbornika glede Eura. Kako vi na to gledate? Vi u Rusiji niste tražili nikakav status, bili ste veliki pozitivac i podrška s klupe?

- Mislim da izbornik Dalić ima dosta otvoren odnos sa svim reprezentativcima. Događa se da ponekad, kad neki naši reprezentativci nešto kažu u medijima, ispadne malo nespretno. Ali kad ste već spomenuli Rakitića, mi svi znamo što on znači Hrvatskoj. Ne samo na terenu, nego i u svlačionici. Raketa je kazao neke stvari koje su, idemo tako kazati, bile nejasne. No siguran sam da želi svim srcem igrati za Hrvatsku. Sad u Barceloni nekad igra, nekad ne igra. No, opet je jedan od najbitnijih igrača Vatrenih. Vjerujem da će to biti i na sljedećem Europskom prvenstvu. Siguran sam da tu nema nikakvih nejasnoća u smislu da Ivan ne bi prihvatio neku ulogu koja će mu biti namijenjena. Uostalom, izbornik i on znaju najbolje o čemu pričaju, koliko sam vidio, nema nikakvih problema i nastavljaju u istom smjeru - zaključio je Ćorluka.

Izgleda da se Lovren dugo trijeznio

Jeste li čestitali Dejanu Lovrenu osvajanje Premiershipa?
- Odmah sam mu poslao poruku i čestitao. Velika je to stvar, osvojio je naslov prvaka s Liverpoolom nakon 30 godina. Nešto mu je trebalo duže za odgovor, izgleda da se dugo trijeznio, ha-ha... Neka, svaka čast, jako mi je drago zbog njega, ima sad i naslov Lige prvaka i Premiership, ogroman je to doseg, fantastičan uspjeh u karijeri, naravno uz srebro iz Rusije.
Dinamo je osvojio i 21. naslov prvaka Hrvatske, tu nije bilo iznenađenja...
- Ha, teško je čestitati Dinamu na novom naslovu kad je to zapravo navika, redovno stanje.

Vatreni s najviše nastupa

1. Darijo Srna 134 utakmice
2. Luka Modrić 127 utakmica
3. Stipe Pletikosa 114 utakmica
4. Ivan Rakitić 106 utakmica
5. Josip Šimunić 105 utakmica
6. Ivica Olić 104 utakmice
7. Vedran Ćorluka 103 utakmice
8. Dario Šimić 100 utakmica
9. Mario Mandžukić 89 utakmica
10. Ivan Perišić 88 utakmica

ĆORLUKINI KLUBOVI

Lokomotiv Moskva
205 odigranih utakmica
8 postignutih golova
7 upisanih asistencija

Tottenham
109 odigranih utakmica
1 postignuti gol
6 upisanih asistencija

Manchester City
47 odigranih utakmica
1 postignuti gol
3 upisane asistencije

Dinamo Zagreb
33 odigrane utakmice
4 postignuta gola
3 upisane asistencije

Inter Zaprešić
27 odigranih utakmica
4 postignuta gola
4 upisane asistencije

Bayer 04
8 odigranih utakmica
0 postignutih golova
2 upisane asistencije

ĆORLUKINI PRIJELAZI (izvor iznosa: Transfermarkt)

SRPANJ 2004.
- iz Dinama u Inter
(posudba)
LIPANJ 2005.
- iz Intera u Dinamo
(kraj posudbe)
KOLOVOZ 2007.
- iz Dinama u Man. City
(13 mil. €)
RUJAN 2008.
- iz Man. Cityja u
Tottenham (13,75 mil. €)
SIJEČANJ 2012.
- iz Tottenhama u Bayer (posudba)
LIPANJ 2012.
- iz Bayera u Tottenham (kraj posudbe)
SRPANJ 2012.
- iz Tottenhama u
Lokomotiv (7 mil. €)

Linker
20. travanj 2024 15:11