JVORGEN FROMME Dpa Picture-alliance Via Afp
ODOBRILA FIFA

Velika nada dobila državljanstvo! Bio je jedan od lidera mlade Njemačke, a sada će igrati za Hrvatsku

‘Hrvatska će u budućnosti biti snažnija za još jednog talentiranog igrača koji se raduje odjenuti hrvatski dres‘
Piše: SNObjavljeno: 24. svibanj 2022. 19:53

Odlične vijesti za izbornika Zlatka Dalića i Vatrene, Fifa je odlučila odobriti promjenu nogometnog državljanstva za napadača Igora Matanovića koji je tako stekao pravo nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

Igor Matanović, inače napadač Eintrachta na posudbi u St. Pauliju igrao je za mlađe uzraste njemačke reprezentacije, no odlučio je kako želi predstavljati Hrvatsku te je HNS pokrenuo postupak pred Fifom radi promjene nogometnog državljanstva. FIFA je u utorak odobrila tu promjenu te potvrdila kako Matanović može odmah braniti hrvatske boje.

- Iznimno mi je drago da je postupak pred Fifom uspješno okončan te da će Hrvatska u budućnosti biti snažnija za još jednog talentiranog igrača koji se raduje odjenuti hrvatski dres. Želim zahvaliti svim službama u Hrvatskom nogometnom savezu na izvrsno odrađenom poslu. Počevši od tehničkog direktora Stipe Pletikose i izbornika U-21 Igora Bišćana, koji su uz tajnika mlađih uzrasta Josipa Tomaška, od samog početka aktivno sudjelovali u ovom procesu. Vrijedi istaknuti i Ivicu Olića koji je ostvario kvalitetan kontakt s Igorom i njegovom obitelji, a siguran sam da je vrlo važnu ulogu imalo i uključenje izbornika Zlatka Dalića. Pokazali smo veliko zajedništvo, svi su se uključili i očito su Igor i njegova obitelj to prepoznali - poručio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Izbornik Hrvatske U-21 Igor Bišćan pozvao ga je u nacionalnu selekciju za nadolazeće kvalifikacijske utakmice u Norveškoj i Estoniji, na završetku borbe za plasman na Europsko prvenstvo.

image
INA FASSBENDER Afp

- Naravno, iznimno smo zadovoljni što je FIFA donijela ovakvu odluku u Matanovićevom slučaju. Siguran sam da on svojim nogometnim znanjem i vještinama odmah može dati veliki doprinos daljnjim uspjesima hrvatskih reprezentacija, a njegovo pravo nastupa za Hrvatsku predstavlja uspješan nastavak napora Hrvatskog nogometnog saveza da u našem dresu zaigraju brojni kvalitetni igrači iz dijaspore - istaknuo je tehnički direktor Stipe Pletikosa.

Linker
13. travanj 2024 16:18