DAMIR SENCAR Afp
EUROCAST #15

VIDEO: ‘To što je Dalić napravio nakon pobjede nema smisla, i to taman kad smo dobili momčad!‘

U novom Eurocastu analiziramo sastav za osminu finala, pojedinačne učinke Vatrenih, ostale parove..
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 25. lipanj 2021. 08:26

Hrvatsku opet trese nogometna euforija! Nakon što su 'Vatreni' odigrali loše u prve dvije utakmice Europskog prvenstva, pobjeda i uvjerljiva igra protiv Škotske, donijela je veliko zadovoljstvo hrvatskim navijačima. S druge strane, izbornik Zlatko Dalić i njegovi nogometaši imaju mir do ponedjeljka i utakmice protiv Španjolske koja je ipak favorit u toj utakmici.

Kako u ovoj situaciji pripremati momčad za tako važnu utakmicu? Koliko je olakšan posao Daliću kada se zna da je prvi cilj ispunjen? Treba li posegnuti za nekim promjenama u momčadi ili je utakmica protiv Škotske pokazala kako Hrvatska treba igrati?

O svim tim pitanjima pričamo u novom izdanju Eurocasta u kojem nam je gost proslavljeni nogometni trener Ilija Lončarević.

"Mi smo došli do toga da nam je momčad konačno u trećem kolu bila momčad. Pokazalo se ispravnim naše razmišljanje da je sastav koji je postavljen protiv Engleza i Čeha, dakle sam sastav, utjecao na to da nismo bili cjelina kao što smo bili protiv Škota. I tu sve počinje i završava. Ne znamo je li to jedini razlog da je momčad u prve dvije utakmice bila neugledna, da tako kažem. Nasreću, i izbornik je došao do istog zaključka i postavio logičnu momčad. Sa imenima i prezimenima od 12, 13 igrača koji su uvijek tu, jer mi nismo Francuska da imamo dvije podjednake momčadi, imamo mali izbor i može ih nabrojati svaki navijač", kazao je u uvodu Ilija Lončarević pa sam istaknuo jedan Dalićev potez koji mu se nikako nije svidio nakon pobjede protiv Škotske.

Kakav je dojam na vas ostavio Josip Juranović?

"Pa ovako, mala digresija prvo. To je izbornikova izjava o naglašavanju jednog igrača koji je podnio najveći teret u prve tri utakmice, a to je Ivan Perišić. I on jest bio naš ponajbolji igrač. Ali ja nisam siguran da je u toj situaciji potrebno bilo koga naglašavati, nakon jedne pobjede. Neka bude, u redu, neka Ivanu to bude podstrek, iako njemu to ne treba, on je preiskusan igrač i čovjek da bi mu to trebalo. Ali na račun ostalih igrača, da sad ne spominjem imena, mislim da to nema nikakvog smisla. A tek smo dobili momčad nazad, ovo je prvi put nakon Rusije da sličimo na momčad, i ne vidim za nikakvog razloga za to".

"A Juranoviću je očito sezona u Legiji dobro sjela, dobio je veliko samopouzdanje. Nadam se da smo dobili reprezentativnog beka, on je i dobar dečko i dobar igrač, a sad je pokazao da može biti i bolji nego dobar".

"Slažem se s Ilijom u vezi Jure. On je onaj karakterni igrač koji nikad ne daje 99 posto, on uvijek daje 100 posto i to je opet pokazao i sada. U Poljskoj je zaista dobio to prijeko potrebno samopouzdanje, taj transfer mu je ipak bio nekakvo priznanje da je napravio nešto kao igrač. U Hajduku je godinama imao dosta skromnu plaću, bilo je i dosta fruistracija, iako je bio i kapetan i po meni najbolji igrač dvije sezone. On je napravio veliki iskorak", istaknuo je sukomentator i glavni urednik SN-a Robert Šola, pa diplomatski odgovorio na škakljivo pitanje.

Vrsaljko ili Juranović protiv Španjolaca?

"Dobro bih razmislio. Vrsaljko je iskusan, poznaje španjolske igrače jako dobro, on je senator u momčadi, ne znamo je li izbornik došao njemu i Juranoviću prije Škotske i sve objasnio, možda je bilo dogovorno da će Juranović igrati tu, a Vrsaljko sljedeću utakmicu. Ali kako god bude, ne sumnjam ni u jednog ni u drugog".

Pitanje za Iliju Lončarevića - kako igrati protiv Španjolaca, je li posjed lopte ključan u tom susretu?

"Teško je komentirati utakmicu tako, ako im uzmemo loptu, to je to. Ali što to znači? Španjolci su nama nezgodni, ja sam molio Boga da ne idemo na njih, i nije za nas moglo teže, i po kvaliteti su nam neugodni i po načinu igre. Mi nismo momčad koja zna igrati obranu u svojih 30 metara, mi ne igramo strpljivo i tvrdoglavo kako treba igrati u toj fazi. A oni su se raspucali sad protiv Slovačke i dolaze na nas s velikim samopouzdanjem. Ako budemo rijetki i propusni u našoj zadnjoj liniji, imat ćemo velikih problema. Morat ćemo biti puno bolji u izlasku iz našeg obrambenog bloka nego protiv Škota, i morat ćemo imati strašnu agresiju prema njihovom šesnaestercu. Mi moramo u napad sa barem četiri igrača. Moramo ih uplašiti, što nećemo napraviti ako držimo loptu na sredini terena. Moramo zabijati, nema druge".

Zanimljivo pitanje postavio je Šola: Ciljate li tu i na Brunu Petkovića? Prije par godina ste rekli da je Bruno najbolji napadač koji se pojavio na Maksimiru nakon velikog Dražana Jerkovića...

"Ja sam tu izjavu dao prije dvije godine kad je Petković tek počeo, malo ovako ishitreno. Zašto? Pa nisam ga do kraja poznavao. Ja imam taj običaj, izletim pa si onda nekad poslije kažem, hej gdje se zaletavaš? Ali Petković mora popraviti neke stvari koje sad ne radi. On jako loše radi u šesnaestercu, Dražan Jerković je ipak bio igrač šesnaesterca. I u tom je Brunin problem. A sve drugo ima, i tu nisam ništa pogriješio. Bruno ne radi osnovne stvari koje treba raditi centarfor, npr. napadati prvi stativu, pokrivati drugu, uklizavanje na gol, to on mora raditi. On se uglavnom otvara prema nazad, primanje lopte, zadržavanje lopte, distribucija i poslije toga ostaje u toj poziciji. Pa i Messi to radi, ali kad suigrač probije blok, onda ulazi kao zvijer u šesnaesterac. Dakle, nije do kraja sebe ostvario kao špic-igrač", rekao je Lončarević.

Koga na stopera kad nema Lovrena? Ćaletu-Cara ili Gvardiola?

"Ja ne znam zašto je nastala ta sumnja prema Duji. Igra standardno u jednoj od najjačih europskih liga, igra u Europi, ne razumijem zašto bi on trebao biti upitan. Treba mu dati povjerenje i to je to".

Najbolje ocijenjeni igrač Hrvatske na EURU je - Mateo Kovačić...

"Mateo je u ove tri utakmice imao najpozitivnije nastupe za hrvatsku reprezentaciju uopće. Bez obzira što su one prve dvije bile negledljive za nas, ali on je odigrao dobro, dobio je potrebno samopouzdanje. Ma pazite, on je jedan od najboljih svjetskih igrača u dubinskom prodoru, ali njegova mala manjkavost je otvaranje prostora bez lopte. On mora ulazit u šesnaesterac ili do šesnaesterca, jer tamo njegova tehnika, imaginacija, sposobnost rješavanja jedan na jedan i suradnja - dolaze do izražaja. On je jednostavno predaleko od gola".

Linker
16. travanj 2024 13:34