KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
DANI OLMO EKSKLUZIVNO ZA SN

‘Za mene su Vatreni - finale EURA! Stižu mi stotine poruka iz Hrvatske - volimo te Dani, ali ideš doma!‘

Bivši dinamovac danas je španjolski reprezentativac i silno se veseli dvoboju s Vatrenima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. lipanj 2021. 07:02

Čuli smo se odmah nakon utakmice Španjolske i Slovačke, ali bila je gužva, Furija je slavila prolaz u osminu finala Europskog prvenstva. Po dogovoru, jučer oko 13 sati, Dani Olmo javio nam se iz Madrida kad su Španjolci stigli u svoj kamp...

- Odmah nakon utakmice sa Slovačkom smo letjeli, evo nas u Madridu. U Kopenhagen letimo u nedjelju, dan prije utakmice - kazao nam je Olmo na početku.

Nismo ga niti trebali pitati kako se osjeća...

- Sretan sam, baš sam jako sretan! Kako ne bih bio sretan? Plasirali smo se u osminu finala, a još igramo protiv Hrvatske! Za mene je to velika, zaista posebna utakmica, nešto što ostaje za cijeli život.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Mobitel gori

Smije se Olmo, priča kako je dobio do jučer mnogo poruka iz Hrvatske...

- Ma, mislim da sam dobio više od stotinu poruka iz Hrvatske. Neki pišu: “Dani, volimo te, ali u ponedjeljak ideš doma”, ha-ha... Drugi, pak, pišu: “Jao Dani, uopće ne znamo kako ćemo navijati protiv tebe”... Mobitel mi gori od poruka iz Hrvatske, prekrasno je što sam ostao u tako lijepom sjećanju u Hrvatskoj, što i dalje navijači Dinama misle na mene.

image
THANASSIS STAVRAKIS Afp

Naravno da to nije čudo, Dani je često govorio da je Hrvatska njegova druga domovina. Još se sjećamo one njegove rečenice “za mene je Sveto Trojstvo Dinamo, Zagreb i Hrvatska”.

- Imam puno prijatelja u hrvatskoj reprezentaciji, zato je taj osjećaj toliko poseban i teško ga je opisati. Naravno, jako dobar sam prijatelj sa svim dinamovcima koji igraju za Hrvatsku, ali poznajem i sve ostale hrvatske reprezentativce. Kako? Pa, kad je Hrvatska trenirala u Maksimiru prije svojih utakmica, uvijek sam se pojavio i tako sam se upoznao sa svima. Nisam to propustio. Znao sam, znao sam da ću jednoga dana kao reprezentativac Španjolske igrati protiv Hrvatske.

Pogledajte i veliku analizu Španjolske u našem novom Eurocastu

Pitamo ga kakvo je stanje u vrsti Furije? Tek su u trećoj utakmici izborili osminu finala, baš kao i Vatreni. Protiv Švedske (0:0) i Poljske (1:1) su odigrali neodlučeno, ali su onda razbili Slovake (5:0)..

- Bili smo mi dobri protiv Švedske i Poljske, kontrolirali smo igru, ali nije nas išao pogodak. Imali smo ogroman broj šansi, a jedino je Morata pogodio protiv Poljske. Međutim, svi smo mi znali da takva igra mora donijeti pogotke. Ne može se stalno promašivati. Na kraju nam se protiv Slovačke sve vratilo, sve smo naplatili, zabili smo pet pogodaka, mogli smo još koji. Ali dobro, pet je bilo dosta, ha-ha... Jako smo svi skupa sretni zbog toga, prošli smo skupinu, to je bio naš prvi cilj. Igrali smo pred našim navijačima, pa je sve skupa na kraju ispalo lijepo. Ali sad idemo dalje...

Preko Hrvatske...

- Hrvatska je velika nogometna reprezentacija, respektiramo je i poštujemo. Znamo njenu moć, ali mi idemo po pobjedu, idemo dobiti, želimo četvrtfinale, pa onda dalje. Španjolska uvijek puca na najviše ciljeve.

Jeste li htjeli Hrvatsku ili ste je ipak željeli izbjeći? Što ste vi željeli, a što ostali?

- Švedska i Poljska su sudačkoj nadoknadi još uvijek bili na 2:2, pažljivo smo to motrili. Mislili smo da ćemo biti prvi u skupini. A onda su Šveđani zabili u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, tako da smo na kraju ostali drugi u skupini i saznali da ćemo igrati protiv Hrvatske. Šveđani su nas spojili, ha-ha... Mi smo željeli biti prvi u skupini, htjeli smo zapravo izbjeći Hrvatsku jer znamo da ste strašno jaki. Pa tko to želi Hrvatsku u nokaut-utakmici? No, sad nema veze, znamo da nas čeka velika bitka. Konačno, mogli smo dobiti Hrvatsku u finalu, bolje da vas se prije riješimo, ha-ha...

Onda je malo zastao, pa opet jako raspoložen kazao...

- Ma, uvijek sam bio iskren, pa ću biti i sada. Ja sam se jedini veselio kad su Šveđani zabili pogodak! Htio sam da budemo drugi i igramo protiv Hrvatske. Meni je to bio san jer znam što ta utakmica znači za mene.

Olmo je prve dvije utakmice Furije bio u udarnom sastavu, a protiv Slovačke ga je izbornik Luis Enrique ostavio na klupi. Zašto?

- Ne znam... Ali naš izbornik je u toj utakmici promijenio neke igrače. Ne samo mene. Međutim, momčad je zaista odigrala odlično. Bio sam spreman ući, već sam se zagrijavao. Nisam na kraju ušao, ali je najbitnije da smo pobijedili, da smo se plasirali u osminu finala. U ovim danima do utakmice s Hrvatskom moram se na treninzima pokazati i uvjeriti našeg izbornika da moram igrati. Tu veliku i posebnu utakmicu za mene jednostavno ne želim propustiti! Izbornik me dobro poznaje, zna i on što za mene to znači, na treninzima do utakmice na Parkenu ću letjeti samo da budem u sastavu kao starter.

Kako je Olmo vidio Hrvatsku do sada na Euru?

- Hrvatska je poput nas tek u zadnjoj utakmici u skupini izborila osminu finala. Mislim da je Hrvatska protiv Engleske u prvom kolu zaslužila više od poraza. Nisu Englezi nadigrali Hrvatsku, zabili su taj jedan pogodak, ali držim da ste dobro parirali. Protiv Čeha je malo šepalo, ali Modrić i društvo su protiv Škotske pokazali pravu snagu, Škoti nisu imali šansi. Da, baš ima poveznice Španjolske i Hrvatske. Dobri smo zapravo bili u prva ta dva kola, ali trebalo je treće da sve riješimo. Ali, znate, uvijek se sve vidi na kraju. Najbolje reprezentacije uvijek pobjeđuju kad je najvažnije. To su napravile Španjolska i Hrvatska.

Stalno se vraćao na početak priče, nije čekao pitanja...

- Bio sam jako, jako sretan kad je Hrvatska prošla, kad je Perišić zabio onaj treći pogodak Škotima, stisnuo sam šake i kazao: “Toooo!” Ali, nakon Kopenhagena neću biti skroz sretan jer Španjolska ili Hrvatska će morati doma. Netko mora ispasti. Ja se, naravno, nadam da Španjolska prolazi, da idemo u četvrtfinale, da će Hrvatska doma... S jedne strane ću biti oduševljen što ćemo mi dalje, ali ostat će žal za Hrvatskom, no takav je život, zar ne?

Podsjetili smo ga da se svojevremeno, dok je bio u Dinamu, razgovaralo o tome da ga otmemo Furiji. No, on je uvijek govorio da mu je želja igrati samo za Španjolsku...

- Da, uvijek sam htio igrati samo za Španjolsku. Igrati za našu reprezentaciju je bio moj najveći san koji sam ostvario. Nikada nisam razmišljao ništa drugo.

Onda se dosjetio još nečega.

- Rekao sam već da mi je velika želja bila na Europskom prvenstvu igrati protiv Hrvatske. Ali, imao sam još jednu želju prije toga. Htio sam igrati u dresu Leipziga protiv Dinama u Ligi prvaka. Ta mi se želja nije ispunila, ali ova druga jest. Ne mogu se baš ispuniti sve želje, ali dovoljno mi je što se ispunila ova. Imam još jednu veliku želju. Htio bih sa Španjolskom igrati finale Europskog prvenstva.

Onda je opet malo zastao, pa kazao...

- Znate što? Ja sam, zapravo, već ispunio i tu posljednju želju... Ja sam već u finalu. Za mene je utakmica s Hrvatskom finale Europskog prvenstva! Nema veze što se sudaramo u osmini finala - zaključio je Olmo.

Dres bih htio zamijeniti sa svim hrvatskim igračima, koji god dobijem bit će mi drago

Ima li nekoga od naših reprezentativaca na “piku”, s kime bi htio zamijeniti dres nakon utakmice u Kopenhagenu?

- Ne znam... Trebao bih imati jedanaest španjolskih dresova za zamijeniti ih jer sa svima bih ih htio zamijeniti. Ali, bit će mi drago koji god dobijem, ostat će kao vječna uspomena na taj za mene tako veliki dan, dan koji se pamti cijelog života, koji u memoriji ostaje za svagda - zaključio je Olmo.

Neće biti problema ako slučajno bude jedanaesteraca

Španjolska je na ovom Euru zapucala dva jedanaesterca. Moreno je pogodio vratnicu, a Morati je udarac obranio slovački vratar Martin Dubravka. Puca li on jedanaesterce za Furiju?

- Pucam ja jedanaesterce, pucam... Ali, Gerard i Alvaro su uvijek jako dobro izvodili jedanaesterce. Šteta što su sad promašili. No, oni su izvrsni izvođači. Međutim, imamo mi izvrsne pucače jedanaesteraca, neće biti problema ako bude jedanaesteraca...

OLMOVI SENIORSKI KUBOVI

Dinamo Zagreb

124 odigrane utakmice

8932 minuta na terenu

34 postignuta gola

28 upisanih asistencija

RB Leipzig

61 odigrana utakmica

4190 minuta na terenu

12 postignutih golova

13 upisanih asistencija

13 utakmica odigrao je za Španjolsku i dao tri gola

45 milijuna eura danas mu je vrijednost prema TM

84 tjedana prošlo je od njegovog debija za Furiju

Linker
07. travanj 2024 12:20