NICOLň CAMPO/DDP USA/PROFIMEDIA Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia
MARKO PJACA ZA SN

Hrvat koji je neke asocirao na Ronalda pronašao pravu formu: ‘Ako ću ovako igrati, doći ću među Vatrene‘

Negdašnji reprezentativac, dio srebrne generacije Vatrenih, ponovno diže formu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2021. 12:13

Možda su neki zaboravili da je Zlatko Dalić u finalu Svjetskog prvenstva poslao na teren trinaestoricu igrača. U drugom poluvremenu napravio je dvije zamjene, s klupe su ušli Andrej Kramarić umjesto Ante Rebića u 71. minuti, te Marko Pjaca, koji je dobio šansu u 81. minuti. Teren je napustio Ivan Strinić.

Pjaca, koji je tada hvatao zalet nakon prvog loma križnog ligamenta, dobio je poziv na Mundijal jer je “to zaslužio, pa i zato što se ozlijedio u reprezentaciji”, kako je kazao Dalić, da bi se na kraju upisao kao akter najveće utakmice hrvatskog sporta. Kako mu nesreća niti kasnije nije dala mira, pa je “otišao” i križni ligament koljena druge noge na treningu u Fiorentini, napadač koji je 2016. godine potpisom za Juventus napravio najveći izlazni transfer iz HNL-a skinuvši s vrha Luku Modrića i danas je još uvijek na putu reafirmacije.

U petak je zabio pobjednički gol za Torino na gostovanju kod Sassuola (1:0) ušavši s klupe u 77. minuti umjesto Josipa Brekala. Igrao je u sva četiri ovosezonska kola u Serie A, dvaput kao starter, dvaput s pozicije pričuve. Marko Pjaca je igrač posebnog nogometnog dara. Tehnika, brzina, statura, intelekt… Neke je čak asocirao na Ronalda, a jedno je sigurno - gdje god se pojavi klasa takvih karakteristika, privlači pozornost struke i navijača. U studenom će se navršiti tri godine otkako je zadnji put odjenuo dres nacionalne vrste. I dalje vjeruje da će doći na svoje, nakon više od četiri godine u kojima je gotovo jednako boravio po bolnicama i centrima za rehabilitaciju, koliko je bio s momčadi na terenu. Devet mjeseci prošlo je od zadnjeg gola koji je dao u Serie A. Tada za Genou.

image
NICOLň CAMPO/DDP USA/PROFIMEDIA Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia

- Odličan je osjećaj zabiti, a posebno zato što je to bio gol vrijedan tri boda na samom kraju utakmice. To je ipak najvažnije - kazao je Pjaca sada u razgovoru za SN.

Nakon susreta je isticao kako je “pogodak bio plod uigrane akcije” i nahvalio klub. Dojam je da se izvrsno adaptirao…

- Moram priznati da sam se odlično snašao i vrlo brzo prilagodio na sve. Naravno, jako je pomoglo što nisam mijenjao ni zemlju, a niti grad, tako da je sve skupa išlo brže nego inače. Svi su me odlično prihvatili, s trenerom Jurićem imam jako dobar odnos i vjerujem da ćemo i momčad i ja biti samo sve bolji.

Torino u četiri utakmice ima šest bodova, nakon što se grčevito spašavao u elitnom rangu Ivan Jurić je angažiran da ga odvede u mirne vode. Kako je raditi s Jurićem?

- Nisam ga poznavao prije, kak’ treba smo se upoznali ovo ljeto kada smo puno razgovarali prije nego što sam došao ovdje. Moram reći da se radi o odličnom treneru. Voli i želi moderan nogomet, s jako puno trčanja, ali i izrazito napadački. Treninzi su odlični, iznimno teški i fizički naporni, ali odlični, a pozicija na kojoj me vidi, polulijevo iza špice, mi se jako sviđa i mislim da ćemo se kao momčad svi samo dizati.

image
NICOLň CAMPO/DDP USA/PROFIMEDIA Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia

Osim hrvatskog trenera nedavno je u klub stigao i Josip Brekalo, kojeg je izbornik Dalić ponovno pozvao među Vatrene.

- Josip je jako dobar igrač i bit će nam pojačanje. Uvijek sam u klubu imao nekog Hrvata, tako da mi je drago što je stigao, a budući da mu je ovo prvi dolazak u Italiju sigurno ću mu pomoći i s jezikom i kompletnom prilagodbom da mu bude što lakše.

Serie A će ove sezone biti napeta jer nema izrazitog favorite, međutim, Pjacine igre u Torinu nas najviše zanimanju u kontekstu mogućeg njegovog povratka među Vatrene. Kako gleda na današnju reprezentaciju?

- Super smo uspješno odradili ove zadnje tri utakmice i prvi smo u skupini. Sada do kraja godine slijede još četiri susreta u kojima vjerujem da možemo do jednako toliko pobjeda. Naravno, danas je svaka utakmica teška i za svaku pobjedu se treba itekako namučiti, ali isto tako sam siguran da imamo kvalitetu uspješno završiti kvalifikacije.

Vidite li sebe opet na popisu, možda već ove sezone?

- Ne bih bio sportaš da se ne vidim, odnosno, da ne vjerujem u sebe. Reprezentacija je vrh, velika čast koju sam imao privilegij osjetiti i naravno da vjerujem da ću opet biti tamo. Ozljede su prošlost i sigurno da je sve na meni. Ako ću nastaviti ovako igrati i zabijati golove, doći će i to.

Jesu li ozljede zaboravljene? Je li sve u redu?

- Da, da. Odlično se osjećam, spreman sam skroz i jedva čekam nove utakmice i izazove. Iskreno, ne želim više pričati o tim ozljedama jer su one pitanje prošlosti i koliko god sada govorili o tome ništa se ne može promijeniti. Ono što je jedino važno i na što sam koncentriran je budućnost, a budući da se osjećam odlično uvjeren sam da će sve biti super.

Na kraju smo ga pitali prati li Dinamo?

- Naravno da pratim i gledam sve utakmice kada god mogu. Jako mi je drago što su potvrdili kontinuitet i još jednom ušli u skupine Europske lige. Nadali smo se svi još jednom “Tottenhamu“ protiv West Hama, ali ne ide to baš tako često. To se dogodi jednom u puno godina… West Ham je vrhunska momčad, ljudi su u vrhu Premiershipa, kupuju igrače za preko 100 milijuna eura i opravdali su ulogu favorita. Ali, isto tako sam siguran da Dinamo može igrati protiv Genka i Rapida i tu tražiti priliku za nove europske pobjede - zaključio je Marko Pjaca.

PJACINI KLUBOVI

Dinamo (Hrvatska)

ZET (Hrvatska)

Lokomotiva (Hrvatska)

Juventus (Italija)

Schalke (Njemačka)

Fiorentina (Italija)

Juventus (Italija)

Anderlecht (Belgija)

Genoa (Italija)

Torino (Italija)

4,0 milijuna eura vrijednost je Pjace prema TM-u

26 godina ovog je svibnja navršio Marko Pjaca

6 golova zabio je Pjaca na talijanskim terenima

PJACA ZA HRVATSKU

- 4. rujna 2014. debitirao je za vatrenu selekciju u dvoboju s Cipranima i pobjedi 2:0

- 24 nastupa prikupio je ukupno dresu hrvatske selekcije i postigao jedan pogodak

- 15. studenoga 2018. odigrao je zadnji meč za Hrvatsku u slavlju nad Španjolskom 3:2

Linker
20. travanj 2024 18:39