Lautaro Martinez i Marcelo Brozović
 AFP
MARCELOV UZLET

Vatreni je odavno prestao biti trkač! Kralj asistencija sve više radi i na golovima, brojke samo rastu

Hrvatski veznjak jedan je od najboljih igrača Intera, a statistike ne lažu...
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 13. siječanj 2021. 12:05

Mr. Underrated. Tako se posljednjih godina u svijetu analitike tepa Marcelu Brozoviću. Dojam je, međutim, da sve više izlazi iz tih okvira.

Dvije asistencije Romi (2-2), nakon kojih ga je Gazzetta proglasila arhitektom, samo potvrđuju tezu i jasne ocjene (prosječnih 7,34) prema kojima je hrvatski veznjak ono najbolje što Antonio Conte ima.

Uz Lukakua, Brozović djeluje kao drugi dio slagalice, koji sa sobom nosi napad na titulu (Milan bježi tri boda). No, dok smo znali da je trkač bez premca (ove sezone, pak, "tek" 11. sa 11,127 km u prosjeku), sad je počeo pokazivati sve veću učinkovitost, čemu svjedoči i podatak da je sa šest ligaških asistencija, drugi najbolji "konobar" lige. Toliko ih je, za usporedbu, imao cijele prošle sezone.Razlog se više krije u samom Brozoviću nego u Conteu.

Dio elite

Brozović je nedavno napunio 28 godina i za čovjeka burne prošlosti, kojeg je brižno i nimalo lako na put izvlačio agent Miroslav Bičanić s prijateljima, napokon je nastupio stadij pune (nogometne) zrelosti. Taktički tesan u Interovoj stolariji, pod patronatom, ponajprije, Mancinija, Spallettija i Contea, Brozović je posljednjih godina racionalizirao svoju trku, a sada joj nadograđuje preostale komponente, nužne za ulazak u elitnu kategoriju veznih igrača.

image
AFP

Vidi se to, uostalom, i po tome što je u najvažnijim kategorijama, poput dobivenih duela (25), točnosti pas-igre (88,9 posto), točnih dugih lopti (52), kreiranju velikih šansi (5), uspješnosti driblinga (83,3 posto), pogrešaka koje su rezultirale golom (0)... No, ponajprije, Brozović je stabilnoj ulozi brane ispred obrane pridodao komponentu učinkovitosti koja je, primjerice, rezultirala padom Christiana Eriksena. Nakon neuspješnog transfera u PSG, koji je, koliko doznajemo, zapeo na Brozovićevoj plaći, ovoga časa Interu nije ni na kraj pameti rješavati se tipa koji se više puta kockao u Interovu dresu raznim marifetlucima, ali je na kraju lopta uvijek pala na njegovo polje.

Borba za ugovor

Ipak, da Brozović postane što i sam od sebe očekuje, pa i kakvim se vidi, u sljedećem razdoblju svoga života i karijere, morat će asistencijama pridodati segment pogodaka, pogotovo onih koji rješavaju utakmice i donose bodove. S obzirom na jak i precizan šut s distance, mnogi očekuju da s 28 godina upravo to bude nova nadogradnja njegove igre, koja bi ga i definitivno dovela na pijedestal najboljih veznjaka svijeta, oko kojih trenutačno lunja.

Mnogi smatraju da bi se to trebalo dogoditi upravo u Interu; iako mu ugovor, po kojem zarađuje oko 4,5 milijuna eura godišnje, istječe sljedeće ljeto, što znači da će na ljeto postati lovina mnogih, s obzirom na habitus, ali i novi Interov rast kroz kineska ulaganja, bila bi obostrana šteta razvrgnuti ovaj odnos. Jer, Brozoviću bi bilo gdje drugdje trebalo vrijeme za prilagodbu, kako na igru tako i na klub te posebice ligu, a Interov status bilo bi mu teško, doduše ne i nemoguće, doseći. Ovako, uz nagovještenu prodaju momčadskog balasta (D‘Ambrosio, Gagliardini, Eriksen, Alexis Sancez, nažalost i Perišić...) te poneko pojačanje, Inter, zajedno s Brozovićem, pred sobom ima perspektivu.

Momak filmske prošlosti, koji je, nasreću, izvučen iz inferna jedne loptice, koja nikad ne zna na koji će broj pasti, na terenu očito stavlja dobre uloge. Ulažući u samoga sebe. Iako, i tu još ima prostora.

Linker
19. travanj 2024 02:25