LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/Ddp Usa/Profimedia
HRVATSKI ZLATNI DEČKI

Vatreni kojeg je Dalić stavio na led oduševio kritiku: ‘Veliko otkriće!‘; Izvanzemaljska večer...‘

Klub sa sjevera Italije oduševio igrajući na pogon Hrvata: ‘S njima su kao rock and roll band!‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. rujan 2021. 17:09

Marko Pjaca zabio je u Serie A nakon više od devet mjeseci, Ivan Jurić s drugom vezanom pobjedom doveo je Torino u stabilnu poziciju, i Pjaca i Jurić pokupili su komplimente talijanskih novinara i stručnjaka, ali ne kao Josip Brekalo. U prvom nastupu u Serie A zadivio je kritiku. Novinari nižu rečenice koje čuvaju samo za posebne prilike. O Brekalu Tuttosport piše: "Veliko otkriće utakmice u Reggio Emiliji“, čak i "Izvanzemaljska večer“, zbog vratnice, asistencije potom, proigravanja… Sedam i pol dali su mu Tuttosport, Gazzetta dello Sport i La Stampa, pola ocjene manje Corriere dello Sport…

image
Josip Brekalo
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp


Portal Torino Granata koji prati Bikove s Olimpijskog stadiona odlučio se za sedmicu, a u opisu navodi: "Na debiju je pokazao osobnost i kvalitetu stvarajući probleme Sassuolu igrom između linija, a pogodio je i vratnicu. Dobro se interpolirao s Praetom…", spominjući sve značajnije akcije u kojima je sudjelovao. Za Gazzettu pak nije nikakvo otkriće nego igrač koji "ima brzinu, čita igru, jak je jedan na jedan, bio je to Josipov show".


Brekalo je već pet godina pod ugovorom s Wolfsburgom. Iako je stigao 2016. iz Dinama za deset milijuna eura, i premda je u Njemačkoj izgradio ime do A reprezentativca, kao da nikad nije bio do kraja sretan. U više navrata težio je transferu koji se ipak nije dogodio, premda se spominjalo klubova za cijelu jednu ligu. Ljetos ga je Torino uzeo na posudbu za milijun eura. Jednom je već bio dislociran iz Wolfsburga kad je godinu dana nosio sred Stuttgarta…

image
Marko Pjaca
NICOLň CAMPO/DDP USA/PROFIMEDIA Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia


Najavljivao je golem potencijal, ali još ga nismo vidjeli kakvog su ga mnogi priželjkivali. Njegov talent nije se razmahao do kraja, u Wolfsburgu je stagnirao i možda će Torinu biti pogodak. U prvom nastupu demonstrirao je motiv i entuzijazam da se pokaže u talijanskom nogometu. Gorio je od želje da "kupi" naklonost navijača i jako mu je dobro išlo. U reprezentaciji je izgubio mjesto nakon što je izbornik odabrao novi kurs i drugačiji pristup vođenju nacionalne vrste. No njegovi grijesi nisu takvi da se jednog dana ne bi mogao vratiti. Kad dokaže da je spreman. Ponašanjem i igrom.

GOL MARKA PJACE POGLEDAJTE OVDJE


U 77. minuti na travnjaku ga je zamijenio Marko Pjaca, za kojeg su vjerojatno neki već zaboravili da je igrao finale Svjetskog prvenstva u Rusiji jer ga duže nema u Dalićevom kadru. Napravio je razliku kad je ušao, komentiraju mediji, a u 83. minuti na pas Mandragore probio je Consiglija za pobjedu 1:0. Utrčao je prema vratnima s lijeve strane, pa s desetak metara desnicom pogodio golmanov lijevi donji kut.


Igrao je sve četiri utakmice u ovoj sezoni, u dvije je startao, a dvaput dobio šansu s klupe. To mu je prvi gol u Serie A od 7. prosinca 2020. kad je u dresu Genoe zabio Fiorentini. Tada je također dobio šansu kao zamjena, a rezultat je bio 1:1. Sada je odlučio sačuvati sretni dres.
- Trener mi je rekao da radim stvari koje vježbamo na treningu. Stvorili smo brojčanu nadmoć na lijevoj strani i zabili gol. Nadam se da možemo tako nastaviti. Ne brine me konkurencija, drago mi je što imamo tako jaku ekipu. Polako počinjem shvaćati što znači igrati za ovaj klub. Uvijek morate dati sve od sebe. Pred nama je dobra sezona - komentirao je Pjaca nakon susreta.
Torino je igrao odlično, pogodio je triput okvira vrata, domaćini su spašavali s gol crte. Čak 33 puta su pucali prema golu. U četiri kola, nakon prva dva poraza, sada imaju i dvije pobjede.


Gazzetta piše kako je s Brekalom i Pjacom "kao rock and roll bend". U posebnom tekstu posvećenom Hrvatima kiti Brekala: "Jednostavno ga je užitak gledati. Driblinzi, asistencije, udarac, šteta je što nije zabio, pogodio je stativu. I tko ga je zamijenio? Marko Pjaca, igrač kojeg je Jurić prvog želio. Tek je četvrto kolo, a ovaj Torino izgleda sjajno. Pjaca i Brekalo su zlatni dečki".
Jurić nije od tako velikih riječi, ali sretan je zbog njih.


- Brekalo je odigrao dobru utakmicu, a Pjaca to naplatio - komentirao je trener Torina ističući da su u prošlosti njegove momčadi protiv Sassuola imale kvalitetne predstave, ali bi u završnici ostale bez pobjede ili boda. Sada je bilo drugačije, sada je on slavio.
No, sezona je tek krenula i svima im ostaje puno iskušenja u kojima će se morati potvrditi. Od pokojeg bljeska u nogometu se ne živi.

Linker
24. travanj 2024 23:56