DONALD SAM NA SVIJETU

Insajderski izvještaj iz Bijele kuće: ‘Sve je sablasno prazno, samo on nije shvatio da je sad stvarno kraj‘

Uskoro bivši predsjednik SAD-a i dalje "slavi pobjedu" i tvrdi da je pokraden, no svi ga napuštaju
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Uskoro bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump broji svoje posljednje dane u Bijeloj kući. Utihnuli su gotovo svi, donedavno dramatični pokušaji da se izborni rezultati preokrenu i pokažu prevarom. No, kako u opsežnom izvještaju piše BBC, Trump se ne predaje.

Zamjenik direktora za komunikacije Brian Morgenstern snimljen je kako u jakni s amblemom Bijele kuće napušta svoj ured u zapadnom krilu rezidencije. Njegov ured smješten nekoliko prostorija od Ovalnog ureda, zamračen je, a zavjese su navučene. U isto vrijeme njegov šef Trump vodi telefonski razgovor u drugom dijelu Kuće. Na telefonu je Trumpov ključni pravni savjetnik u borbi protiv "izborne prevare", Rudy Giuliani, Na razglasu je jer se upravo nalazi u Pennsylvaniji, u hotelu u Gettysburgu, s grupom političkih istomišljenika i političara.

Telefonski sastanak

- Izbori su nam ukradeni i preko toga ne možemo prijeći. Nećemo dopustiti da se to dogodi - govori mu Trump.

Morgenstern telefonski sastanak prati preko svog računala. Nekoliko trenutaka kasnije okreće se u svojoj stolici i razgovara sa svojim posjetiteljem o obrazovanju, nekretninama, bejzbolu, te onako usputno o predsjednikovim postignućima. Jasno je da nema nikakve nade da će ovaj sastanak "upaliti" i da ga ni najmanje ne zanima.

Trumpovi pokušaji da preokrene izborni rezultat pravnim putem u potpunosti su propali u petak, piše BBC, kada je prizivni sud ustanovio kako za poništavanje rezultata u Pennsylvaniji nema nikakvih razloga jer je nesporno da je Joe Biden državu osvojio s više od osamdeset tisuća glasova prednosti nad Trumpom.

Glasovi u Arizoni potvrđeni su u ponedjeljak, a uskoro će se to dogoditi i u Wisconsinu, u obje države pobjeđuje Biden. Vladini dužnosnici već pripremaju proces primopredaje vlasti, a novoizabrani američki predsjednik Biden u Bijelu kuću useljava 20. siječnja. No, Trump se s time nikako ne može pomiriti te i dalje slavi "pobjedu". Pritom ima sve manje onih koji mu se u slavlju pridružuju. Zaposlenici njegove administracije svjesni su da je svemu došao kraj i da se u ovim trenucima najbolje početi udaljavati od dosadašnjeg šefa SAD-a. Iako Morgenstern medijima šalje poruke kako su "i dalje optimistični" te da se "posao nastavlja", čini se kako ni on sam ne vjeruje vlastitim riječima.

Bijelom kućom zavladala je sablasna tišina. Uredi su obično prepuni ljudi, no sada ih je većina poluprazna. Jack O'Donell, nekadašnji Trumpov upravitelj kasina u New Jerseyju, kaže kako je razumljivo zašto su se svi počeli micati od Trumpa.

- To je poput hodanja po jajima. Nitko ne želi reći ili učiniti pogrešnu stvar - kaže.

Prisjeća se kako je jednom zgodom Trump hodao prostorijom s niskim stropom koji se upravo obnavljao. Bilo je manjih problema pri renovaciji koje je Trump odmah primijetio.

- Skočio je u zrak i šakom udario u strop. On je čovjek u čijoj blizini ne želite biti kada je ljut - otkriva za BBC.

Slavio uspjeh na burzama

Trumpov bijes, ambicija i nagon ušli su u legendu. Još kao mladi poduzetnik uspostavio je svoj način koji podrazumijeva korištenje pozitivnih aforizama i apsolutno negiranje bilo kakvog neuspjeha, a koji je kasnije doveo do apsurda.

Tako se prošlog tjedna pojavio u Zapadnom krilu kako bi se pohvalio rezultatima na burzi. Indeks Dow Jones je dosegnuo rekordnu razinu, a predsjednik je, kaže Morgenstern, "slavio uspjeh tržišta koji je evidentno povezan s njegovom politikom poput poboljšanja trgovinskih ugovora i uspostavljanja energetske neovisnosti".

Investitori su jasno rekli kako rast cijena dionica pripisuju službenoj najavi tranzicije vlasti od Trumpa ka Bidenu, no Trump je i dalje rezolutan - on je pobjednik američkih predsjedničkih izbora, tako da su takve tvrdnje po njemu besmislica.

BBC ipak ističe kako su milijuni Amerikanaca i dalje uz Trumpa te će uz njega ostati i kada napusti funkciju, bilo da se ponovno kandidira za predsjednika SAD-a ili, što mnogi priželjkuju, krene stvarati vlastito medijsko carstvo. Na dan kada je razgovarao s istomišljenicima i nekim zastupnicima u Kongresu, pred hotelom u Gettysburgu okupio se velik broj njegovih fanova koji su nosili natpise "Zaustavite izbornu prevaru".

U knjizi Waynea Barreta "Trump: Najveći šou na svijetu; Dogovori, pad i uskrsnuće" navodi se kako je Trump doživio pad predsjednika Jimmyja Cartera nakon jednog mandata kao zanimljivo upozorenje.

- Koliko god se brzo uspnete do vrha, toliko brzo se možete sunovratiti - rekao je navodno Trump dodavši kako je Carter iščeznuo sa scene nakon poraza i postao "poznat poput kakvog trgovačkog putnika". Trump si to ne želi dozvoliti, a njegovi sugovornici smatraju kako on vjeruje da je nijekanje stvarnosti najbolja strategija.

Podsjećaju da su brojne Trumpove tvrtke otišle u bankrot, no on to nikada nije nazvao neuspjehom već "dijelom plana", koliko god taj plan najvjerojatnije bio nepostojeći.

Neuspjeh nije opcija

- To je ludost. Uvijek je govorio - upravo to sam namjeravao - prisjeća se O'Donnell. Dodaje kako Trump u svojoj glavi nije izgubio, a kad ga istjeraju iz Bijele kuće 20. siječnja i dalje će tvrditi kako mu je pozicija ukradena.

Trump se bori i za prevlast u Senatu među Republikancima te u subotu namjerava otići u Georgiju dati potporu svojim kandidatima.

BBC izvješće zaključuje slikom jednog od ureda Bijele kuće koji je dekoriran posterom s natpisom "Neuspjeh nije opcija". Po mnogima, upravo to sažima bit Trumpove životne filozofije i njegova pristupa predsjednikovanju SAD-om, barem još dvadesetak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:46