MANAN VATSYAYANA Afp
OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO

Blijeda Hrvatska na startu! Ni s Livajom nismo probili Maroko, slijedi teška bitka za prolaz

Vatreni su izgledali jalovo i prvi puta na startu svjetskih prvenstava odigrali neriješeno
Piše: SN, Tomislav JuranovićObjavljeno: 23. studeni 2022. 13:13

MAROKO - HRVATSKA 0:0

MAROKO: Bounou - Hakimi, Saiss, Aguerd, Mazraoui (od 60. Attiat-Allal) - Ounahi (od 82. Sabiri), Amrabat ?, Amallah - Ziyech, En Nesyri (od 82. Hamdallah), Boufal (od 65. Abde)

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić (od 79. Majer) - Vlašić (od 46. Pašalić), Kramarić (od 71. Livaja), Perišić (od 90. Oršić)

AL KHOR - stadion Al Bayt. Gledatelja: 59,407. Sudac: Fernando Rapallini (Argentina).


U velikoj bitci nogometne klase i bezgranične fanatičnosti, ovdje na Al Baytu, u prvome kolu skupine F Svjetskog prvenstva, u srazu Hrvatske i Maroka, na kraju je ostalo 0-0. Bod za početak nije ono što smo priželjkivali i čemu smo se nadali, ali bila je to utakmica kakvu smo i očekivali: tvrdog bloka sjevernoafričke reprezentacije i naše lepršavosti i kvalitete, koja je na kraju efikasno zauzdana. Ali, tek smo na početku, a hrvatska igra daje nadu i dojam da će samo rasti. Stoga, defetizmu nema mjesta, jer "vatreni" još nisu pokazali cijeli arsenal!

- Nemate šanse – u prolazu mi je šeretski dobacio marokanski kolega. - Vidjet ćeš, jako smo dobri...

Vidjet ćemo, odgovorio sam i prilično samopouzdano krenuo prema ulasku na stadion.

Ali, na čemu temeljite taj optimizam, uspio sam upitati.

- Igrat ćemo agresivno, jako agresivno, a mislim da imamo i plan igre; defanzivu je postavio još Vaha, a Regragui je dodao malo lepršavosti – objašnjavao mi je.

image
OZAN KOSE Afp

Da, znali smo, baš svi, da neće biti "laganica". Da je Maroko tvrd orah, i da se priča kao protiv Nigerije nikako neće ponoviti. Ali, vidjeli smo posljednjih dana i samosvijest naših igrača i stručnog stožera, koji su znali da je Maroko – taj. Odrednica, katapult za dalje. I, ujedno, da ćemo ovu utakmicu morati graditi polako, sistemski, bez ho-ruk rješenja. Da ćemo se morati nametnuti u sredini terena i iz toga dijela zidati ambicije. Da ćemo morati paziti na njihove teške duele i kontre. Naravno, na papiru je sve lako, pogotovo ako znate što činiti. Onda ostaje "samo" sve pretočiti na travnjak. A ovo u srijedu, na Al Bayt stadionu nije bilo lako, jer bila je to umnogočemu partija šaha, u kojoj ponekad, za pobjedu, trebaš predvidjeti potez suparnika, dočekati ga i matirati.

Maroko, vođen hukom navijača, izašao je na teren točno onakav kakvog nam je predstavio marokanski novinar. Atipična afrička momčad u kojoj se vidio jasni rukopis Halilhodžića, strpljiv, dinamičan, tvrd, u kojem je Vahin nasljednik logično kao ključnu stavku nakrcao sredinu ploče, gdje je "kraljicu" glumio Amrabat, 26-godišnjak veznjak Fiorentine, koji je za zadatak imao stalno opstruirati naše veznjake, i to svu trojicu. U tome su mu pomagali i ostali "partneri u zločinu" iz veznoga reda, ali gotovo cijela momčad koja se disciplinirano povlačila, blokirala naše, i onda pokušavala iz kontre stvoriti probleme. Kojih je, ruku na srce, i bilo, nije da nije, ali oni su se u prvome dijelu redovito zaustavljali na našoj izuzetno sinkroniziranoj obrani.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Na drugoj strani "ploče", ispočetka smo nametnuli ritam, potom je debela sredina prvoga dijela prošla u zagušenosti naših ideja od strane suparnika, pa je jedino nakon velike greške Amallaha u 17. s distance (preko gola) zaprijetio Perišić, da bi posljednjih deset minuta upalili motore i zaredali s prilikima koje su mirisale na "šah": u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela zakuhali su pred Bonom Kramarić i Vlašić, a potom i Modrić, čija praćka s ruba 16-rca leti iznad grede.

S dojmom da smo utakmicu napokon uhvatili za "gušu", Dalić početkom drugoga dijela umjesto ozlijeđenog Vlašića (nadamo se da nije strašno) uvodi Pašalića, a mi većinom prijetimo centaršutevima i pogotovo prekidima koji su "kuhali" opasnost pred marokanskim vratima, poput kornera u 53., kada se stvorila gužva, koju na jedvite ispred Gvardiola pa Lovrena čiste suparnički braniči.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Utakmice je, međutim, bila kao na klackalici, pa deset minuta kasnije prvo jedan niski ubačaj s desna ne pronalazi nikoga u crvenim dresovima, a minutu poslije, nakon faula, Livaković boksa jako opasan udarac Hakimija sa 25 metara. Dalić u 71. uvodi umjesto Kramarića Livaju, malo prije Maroko gubi Mazraouija zbog ozljede, a deset- minuta prije kraja hrvatski izbornik vadi Kovačića i na teren šalje Majera – sve logične izmjene. Utakmica u tih 20-ak posljednjih minuta većinom se seli pred gol Maroka, opet preuzimamo inicijativu, Livaja u prvom dodiru stvara paniku, međutim gola nema; iako smo u svim statističkim aspektima igre dominantniji, marokanska ekstremna disciplina i golemi trud ne dopuštaju nam pogodak, ali niti razigranost, što je zapravo i bio diskurs cijeloga dvoboja. I njegova konačna ocjena. Uz dodatak: veza vrlo dobra, obrana usklađena, a podcrtani Dejan Lovren – odličan. Ništa, idemo dalje, daleko smo od kraja ove priče...

image
OZAN KOSE Afp


KRAJ UTAKMICE!

90‘+5‘ - Sada Livaja traži aktivnog Majera u šesnaestercu, bilo je to opet prejako.

90‘+4‘ - Kombinirali su Livaja i Majer, nažalost bez veće opasnosti po Marokance.

image
ODD ANDERSEN Afp

90‘ - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Ušao je i Mislav Oršić umjesto Ivana Perišića.

88‘ - Jurnuo je Juranović u kontru, laktom u rebra zaustavlja ga Attiat-Allal, no argentinski sudac iz nekog razloga ne pokazuje žuti karton...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

87‘ - Prilika Vatrenih! Gvardiol je lukavo presjekao jedno dodavanje i gurnuo Pašalića u prostor, međutim Mario je požurio s pasom prema Livaju, bilo je to prejako...

84‘ - Ziyechov opasan centaršut smireno hvata Livaković.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

82‘ - Dvostruka promjena kod suparnika. U igru će Hamdallah i Sabiri umjesto En Nesyrija i Ounahija.

81‘ - Novi odličan Modrićev centaršut, Gvardiol glavom šalje prema golu, ali usput radi i prekršaj u napadu...

79‘ - Ulazi Lovro Majer, za danas je gotov Mateo Kovačić.

image
ODD ANDERSEN Afp

78‘ - Uhh, žestoko je Amrabat opleo Luku Modrića po nogama... Pridigao se naš čvrsti kapetan i stisnuo zube, a prvi je žuti karton na utakmici dobio marokanski veznjak.

73‘ - Sijevnula je kontra Maroka koju uspješno presijeca hrvatska obrana.

72‘ - Livaja! U prvom je dodiru prebacio na drugu vratnicu gdje su u skoku bili Pašalić i Lovren - bit će to novi korner za Vatrene.

image
OZAN KOSE Afp

71‘ - Fantastična Modrićeva lopta, ali nije do nje došao Pašalić, u petercu ispred njega kapetan Saiss izbacuje u korner...

71‘ - Evo nove Dalićeve izmjene. Umjesto Kramarića u igru će Marko Livaja.

65‘ - Nova zamjena u protivničkoj momčadi - umjesto Boufala ulazi Budimirov suigrač iz Osasune, Ez Abde.

65‘ - Bomba Hakimija! Kratko je iz slobodnjaka dodao Ziyech, a marokanski branič ispalio projektil koji Dominik Livaković uspijeva ‘izboksati‘ - nova fantastična reakcija hrvatskog vratara, ali i upozorenje kakav top ima ovaj Hakimi...

63‘ - Šansa Maroka! Nakon ubacivanja s desne strane ispala je cijela naša obrana, srećom nisu dobro reagirali Marokanci... U nastavku centrira i Attiat-Allal s lijeve strane, hvata to Livaković.

60‘ - Umjesto Mazraouija ulazi 27-godišnji Yahya Attiat-Allal.

59‘ - Sjeo je Mazraoui na travnjak i nemoćno pokazao da ne može nastaviti. Režiser opet vraća onu snimku koja pokazuje da nije bilo kontakta između njega i Juranovića. Marokanskog braniča iznose s terena.

image
ODD ANDERSEN Afp

57‘ - Dalić na zagrijavanje šalje Petkovića, Livaju, Barišića i Oršića, otprije je već rastrčan Majer.

56‘ - Vraća se Mazraoui u igru. Sve će to nadoknaditi argentinski sudac.

54‘ - I dalje traje prekid, ali ne zbog marokanskog vratara nego zbog Mazraouija koji se ozlijedio u prethodnoj akciji kada je zaprijetio Livakoviću. Ponovljena snimka pokazuje da nije bilo kontakta između njega i Juranovića, sve je bilo čisto.

image
ODD ANDERSEN Afp

53‘ - Prilika Vatrenih iz kornera! Napeto je ovo bilo, Perišić je glavom prebacio za Pašalića koji u klinču s trojicom na sebi ne uspijeva doći do lopte, no zato Lovren u padu gađa po golu, blokiraju i njega Marokanci... Pritom se vratar Bounou lakše ozlijedio u sudaru s Gvardiolom i traje kraći prekid. Bit će sve u redu s marokanskim vratarom.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

52‘ - Već je Juranović na drugoj strani! Sjajno je centrirao za Kramarića, a ispred njega Bounou izbacuje u korner!

51‘ - Šansa Maroka! Nespretno je reagirala obrana Vatrenih, iskoristio je to Mazraoui i pobjegao iza Juranovićevih leđa, no njegov udarac iskosa zaustavlja Livaković!

49‘ - Odvija se velika borba između Boufala i Juranovića, uspješno se nosi naš branič s marokanskim napadačem...

46‘ - Vraćamo se u Al Khor. Ipak neće moći nastaviti Nikola Vlašić, još nije poznato o kakvoj se ozljedi radi. Zamijenit će ga Mario Pašalić. Kod Marokanaca nema promjena.

image
OZAN KOSE Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bolje su Vatreni ušli u susret, nametnuli su svoj ritam i nekoliko puta opasno zaprijetili. Međutim, ‘ugasili‘ su se sredinom prvoga dijela i - osim Perišićeva dalekometnog pokušaja - nije bilo pravih šansi prema marokanskome golu. Osjetili su to Ziyech i društvo, konsolidirali redove i povezali par dobrih akcija pa u nekoliko navrata zaprijetili Livakoviću. Modrić i Vlašić ubacili su u višu razinu tek u smiraju prvoga poluvremena - malo je nedostajalo da vidimo koju loptu u Bounouovoj mreži... Vrijedi istaknuti maestralnu Brozovićevu igru, ali i sjajnu suradnju Juranovića, Lovrena, Gvardiola i Sose u obrani.

MODRIĆ OVOM UTAKMICOM ISPISAO POVIJEST, VIŠE O TOM PODVIGU PROČITAJTE OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

45‘+3‘ - Modriiiiić! Nakon gužve u šesnaestercu dobio je Luka povratnu, nije kalkulirao i opalio je ljevicom isprve - fijuknuo je taj projektil malo iznad gola! Kakva bi to bila golčina da je ušlo...

45‘+1‘ - Strašna šansa Vatrenih! Prvo je Kramarić izbio sam pred Bounoua, ali brži je marokanski vratar... U nastavku Perišić gura Sosu u stranu, a na njegov centaršut natrčava Vlašić i iz blizine pogađa Bounoua!

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42‘ - Problemi za Dalića i Vatrene! Ozlijedio se Nikola Vlašić, u ovom trenutku nije poznato o čemu se točno radi, čini se da će biti potrebna zamjena. Nikola se drži za desnu potkoljenicu.

Srećom, sve je u redu, vraća se Vlašić u igru!

41‘ - Novi Ziyechov slobodnjak s 30-ak metara iskosa smireno zaustavlja staloženi Brozović. Vatreni su možda bolje otvorili susret, ali Marokanci su preuzeli glavnu riječ.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

37‘ - Sjajna lopta Marcela Brozovića! Požrtvovno je ukrao jednu loptu na centru i potom gurnuo Vlašića u prostor, Nikola je nakratko zastao misleći da se radi o prekršaju, na kraju sustiže taj Brozovićev pas, međutim blokiraju ga dvojica marokanskih braniča.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

34‘ - Juranović pokazuje svoj arsenal centaršutova, njegov novi ubačaj uspijeva nekako u padu izbiti Mazraoui.

33‘ - Vlašić pokazuje koliko je raspoložen i željan igre, ušao je u duel sa stasitim kapetanom Saissom na samome rubu šesnaesterca, ovog puta marokanski branič izlazi kao pobjednik.

30‘ - Čvrsti su Marokanci, koherentno drže zadnji blok - u ovim su trenucima Modrić i Brozović ušli u seriju prekršaja, zasad ih samo usmeno opominje argentinski sudac.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

28‘ - Izvrstan Kovačićev centaršut prema Kramariću nažalost uspijeva presjeći vratar Bounou.

25‘ - Izvrsna Lovrenova reakcija! Ey Neysri dolazi u šansu na desetak metara iskosa od Livakovića, da bi senator Vatrenih pravovremenim blokom otklonio opasnost!

21‘ - Kontra Hrvatske! Jurnuo je Vlašić nakon spomenutog slobodnjaka, uspijevaju Marokanci izbaciti u korner...

image
GLYN KIRK Afp

21‘ - Prošla je opasnost! Ziyech je opalio iz tog slobodnjaka, zaustavio se udarac u živome zidu.

20‘ - Ovo nije dobro... Modrić radi prekršaj u zoni udarca na Hakimiju.

image
OZAN KOSE Afp

18‘ - Opet Ziyech! Izvrsnim je centaršutom tražio Ey Nesyrija, ali smireno ga je zaustavio Juranović...

17‘ - Periiišiiić! Primijetio je Ivan da je Bounou malo izašao sa svojih vrata, opalio je s gotovo 35 metara i prošla je lopta samo par centimetara iznad grede!

15‘ - Modrić! Krasnom se minijaturom riješio Amrabata, no njegova prepoznatljiva ‘vanjska‘ nije ovog puta pronašla put do Vlašića na suprotnoj vratnici.

13‘ - Ziyech je opasno promiješao obranu Vatrenih, pokazao je svoju kvalitetu na rubu šesnaesterca, a Lovren pravovremeno reagira i zaustavlja zvijezdu Chelseaja. U nastavku akcije jednu ‘zalutalu‘ loptu uspijeva Livaković prihvatiti u svoje naručje.

image
ODD ANDERSEN Afp

11‘ - Zavladali su Vatreni suvereno na travnjaku, nametnuli svoju igru i od starta diktiraju tempo, neshvatljivo su u nekoliko navrata reagirali Marokanci, no pokazali su i zube u dvjema situacijama - opomena je to hrvatskim braničima da drže koncentraciju do samoga kraja.

10‘ - Vlašić je dobio jednu teško uhvatljivu loptu u prostor, izgledalo je u jednom trenutku da će je sustići, međutim neutralizirali su ga spremno marokanski braniči.

8‘ - Stigli su protivnici i do našega šesnaesterca, čisti to bez poteškoća Borna Sosa.

6‘ - Zagužvalo se nakon toga kornera, ‘glavometom‘ su Gvardiol i Lovren izazvali pomutnju u marokanskoj obrani, da bi se potom razvodnila naša akcija i Brozović je na kraju morao spašavati da Marokanci ne krenu u kontru.

image
GLYN KIRK Afp

5‘ - Evo prilike Vatrenih! Kovačić je sjajno gurnuo za Kramarića u prostor, s Saiss u posljednji trenutak uspijeva izbaciti u korner!

3‘ - Boufal je startao na Modrića i odmah dobio usmenu opomenu argentinskoga suca. U nastavku Juranović traži nekoga u petercu, ali nije tu bilo prave opasnosti za Marokance...

11.00: Počela je premijerna utakmica na katarskom SP-u! Prvi će s centra krenuti Marokanci... Ajmooooooo, Vatreni!!!

image
OZAN KOSE Afp
image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp


10.55: Spektakularna je atmosfera na Al Bayt stadionu u gradu Al Khoru! Na tribinama je prema procjenama oko 1500 hrvatskih navijača. Izvedene su obje himne i sve je spremno za početak...

10.40: Glavni djelitelj pravde na ovome susretu bit će 44-godišnji argentinski sudac Fernando Rapallini. VIŠE O NJEMU PROČITAJTE OVDJE.

10.10: - Odlučili smo se za Lovrena, odigrao je dobru sezonu, a bio je i dobar u posljednjoj utakmici za reprezentaciju. Očekujemo da bude na nivou koji priželjkujemo - komentirao je za HRT Vedran Ćorluka.


09.40: Stigli su sastavi! Kao što su Sportske novosti najavile još u utorak, u prvih 11 našao se Dejan Lovren, a u napadu ćemo od samog starta gledati Vlašića, Kramarića i Perišića.


Standings provided by Sofascore
Linker
24. travanj 2024 04:25