TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
BELGIJCI JASNI

‘Dalić je napravio nešto što mi nismo, a to je bilo ključno! Hrvatska opet ima sjajnu generaciju‘

‘Razmišljamo o padu belgijske momčadi na ovom Svjetskom prvenstvu i svjesni smo ga, ali...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. studeni 2022. 10:16

Ekipa belgijske televizija pojavila se u kampu Vatrenih kao i jedan novinar iz tiska. Kolege su govorile o narušenim odnosima u njihovoj reprezentaciji.

- Na press konferenciji uoči utakmice s Marokom Eden Hazard je kazao kako se zna da belgijska obrana nije među najbržima. Tako je obrazlagao probleme koje su imali s Kanadom. Nakon poraza stoper Jan Vertonghen je, pak, kazao kako je očito da veznjaci Belgije nisu u cvijetu mladosti i ne igraju kad nekad. To verbalno sučeljavanje nogometaša nije ugodna poruka na navijače i nas koji pratimo nacionalnu vrstu – govorio je Wouter De Smet s televizija VRT Sporza, dodajući:

- Izbornik Roberto Martinez forsira pozitivu i nastoji posložiti da prevladava optimizam.

Video: Tom Dubravec

A koliki je kod vas optimizam, kako vi gledate na utakmicu u četvrtak, pitali smo ga?

- Očekujem da će to biti vrlo teška utakmica zato što Belgija zaista treba pobjedu jer postoje vrlo male šanse da prođe dalje s remijem. Situacija bi u tom slučaju bila kompliciran i teško bi se sve poklopilo kako bismo bili drugi. Bit će to vrlo zahtjevna zadaća jer belgijska momčad nije u formi, pogotovo ključni igrači kao što su Kevin de Bruyne i Eden Hazard.

image

Wouter De Smet

DRAžEN ANTOLIć

Hrvatska je podignula razinu izvedbe u odnosu na susret s Marokom.

- Odigrala je vrlo dobru utakmicu s Kanadom, nakon neodlučenog s Marokom. U prvom susretu su me neugodno iznenadili. U drugom je to bio pravi prikaz snage. Dakako, Luka Modrić je igrač svjetske klase, to odavno znamo, a pogotovo Thibaut Courtois i Eden Hazard njegovi suigrači u Realu. Sjećamo se koliko je bio bitan u Rusiji za hrvatsku ekipu i još uvijek je tako. Osim toga jako dobro nam je poznat Ivan Perišić koji igra u Tottenhamu, prije toga je bio u Interu i Bayernu, ali je također igrao u Belgiji u dva kluba. Lovren je isto jako dobar. Razlika između Hrvatske i Belgije dogodila se na putu od Rusije ovamo. Obje su te reprezentacije napravile 2018. najbolji rezultat ikad, ali od tada hrvatski izbornik Zlatko Dalić uključio je u momčad niz mladih igrača, dok belgijski izbornik Roberto Martinez to nije učinio. Belgija je imala vrlo malo promjena u reprezentaciji. Sviđa mi se hrvatska nova generacija, imate bolji miks mladih i iskusnih.

Bi li moguća eliminacija u skupina bila veliko razočaranje za vas?

- Da. Apsolutno. Razmišljamo o padu belgijske momčadi na ovom Svjetskom prvenstvu i svjesni smo ga, ali prolaz skupine trebao je svejedno biti izgledan. Potom mogu doći Španjolska i Engleska i možda bi ti protivnici bili preteški, no u grupi se smatralo da je objektivno osvojiti prvo ili drugo mjesto. Hrvatska je snažna, ali Maroko i Kanada morali su biti prolazni. Veliko je iznenađenje za nas ovo što smo vidjeli dosad i već sada veliko razočaranje – zaključio je De Smet, novinar koji je izvještavao s pet olimpijskih igara, četiri europska nogometne prvenstva i dva svjetska prvenstva te ima puno iskustvo s belgijskim sportašima.

- Nisam veliki optimist jer stvari već dugo u našoj reprezentaciji ne idu u dobrom smjeru.


"Hrvatska je favorit protiv Belgije, oni nas nemaju čime iznenaditi". Tim je riječima Stjepan Tomas najavio utakmicu trećeg kola SP-a koje se igra četvrtak. Kako je Tomas analizirao utakmicu protiv Kanade, ali i druge teme pogledajte u današnjem Mundocastu:

Linker
18. travanj 2024 18:53