TOM DUBRAVEC/CROPIX
‘HRVATI SU ČUDESNI‘

‘Hrvatska je dosad naš daleko najjači suparnik na SP-u, Modrića obožavamo, ali divimo se još jednom Vatrenom‘

‘Moja prognoza je naša 1:0 pobjeda s golom koji ćemo zabiti nakon 80. minute‘, kaže Brazilac
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 23:00

Rodrigo Oliveira je 34-godišnji novinar iz Porto Alegrea, koji trenutačno na Svjetskom prvenstvu u Kataru ima dosta posla budući da izvještava za Radio Gaucha, novine Zero Hora i website GZH.com, medije koji su dio RBS Group iz glavnog grada brazilske države Rio Grande do Sul na jugu zemlje.

Upoznali smo se prije četiri godine kad je za vrijeme SP-a u Rusiji radio priče po Europi i svratio do Zagreba. Bilo je to vrijeme ponosa i slave kad su brojni brazilski mediji na naslovnicama objavljivali predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i divili joj se zbog iskrenog podržavanja nogometne reprezentacije u Rusiji.

- Znaš, kad sam čuo da si je sama platila avionsku kartu za Rusiju, nisam mogao vjerovati. Svaka joj čast. Nema ni teoretske šanse da bi i jedan brazilski senator to napravio - oduševljeno je na kavi u Van Goghu pričao Rodrigo, kojem se neke stvari nisu dale objasniti, no dobro.

Sjeća se dobro tih svojih zagrebačkih dana četiri godine iskusniji brazilski kolega.

- Hrvatski narod je čudesan i vidi se da stvarno vole svoju državu. Kad sam ja bio tamo, bilo mi je nevjerojatno vidjeti toliko hrvatskih zastava. Država je jako dobro organizirana, način života je vrlo ugodan, a ljudi su iznimno ljubazni. No, kažem, ta ljubav Hrvata prema domovini je nešto uistinu posebno - komentira Rodrigo.

Sad je u Kataru, prati SP, nije usamljen...

- Oko 40.000 Brazilaca trenutačno je u Kataru zbog SP-a.

Imaju se zbog čega veseliti, Brazil igra jako dobro...

- Istina. Izbornik Tite je iskombinirao povijesni brazilski talent s taktičkom organizacijom i dobrim obrambenim vještinama. Današnji Brazil nema toliko svjetskih klasa kao prije kad su igrali Ronaldo, Romario, Rivaldo, Cafu, Roberto Carlos... ili Pele, Tostao, Rivellino, Jairzinho... Sada imamo samo jednu svjetsku klasu Neymara i mnogo vrlo dobrih igrača. No pored toga, Tite je organizirao jednu od najboljih defenzivi u našoj povijesti. A dobra obrana ne ovisi samo o obrambenim igračima, već o cijeloj momčadi. Toliko smo dobro organizirani da Tite bez problema može na teren poslati četvoricu napadača bez da se stvore rupe u obrambenom dijelu igre.

image

Rodrigo Oliveira

PRIVATNI ALBUM

Moćan je Brazil, ali i da nije, navijači bi očekivali borbu za naslov svjetskog prvaka. Svake godine priča je ista.

- Čvrsto vjerujemo da će Brazil postati svjetski prvak, a naše izvanredne predstave samo su još pojačale tu vjeru i nadu. No sad smo u nokaut dijelu natjecanja i sve je moguće. U Brazilu su događaji sa svjetskih prvenstava 1950., 1982., 2006. i 2014. za nas kao cjepivo. Svjesni smo da ćemo sada igrati samo s dobrim momčadima. Tako da, realno, još nismo ništa osvojili.

Oprezni su, dakle, Brazilci, bilo bi bolje da podcijene Hrvatsku i barem malo joj olakšaju zadatak. No čini se da od toga neće biti ništa...

- Hrvatska ima snažnu i kompetitivnu momčad. Bude li se Hrvatska dobro branila i Brazilu trebalo dugo vremena da zabije i povede, naša momčad mogla bi postati nervozna i Hrvatska bi joj mogla zabiti iz kontranapada. No čak i da Brazil povede, Hrvatska je na ovom SP-u već pokazala da se zna izvući iz nepovoljnih situacija. Utakmica s Japanom je dobar primjer toga. Imate top-igrača kao što je Luka Modrić, koji bi mogao biti glavni igrač utakmice ne bude li dobro čuvan. Igrali smo dosad sa Srbijom, Švicarskom, Kamerunom i Južnom Korejom i mislim da će Hrvatska biti najjači suparnik s kojim smo igrali na SP-u. Ne da mislim, nego sigurno daleko najteži - priča Rodrigo, koji je u ponedjeljak uživo pratio dvoboj Hrvatske i Japana.

U Hrvatskoj volimo reći da u trojcu Modrić - Brozović - Kovačić, imamo najjaču veznu liniju na svijetu, kakav je pogled iz Brazila?

- Ako nije najjača, onda je jedna od najjačih. U Brazilu obožavamo Modrića i svjesni smo da nas čeka teška utakmica budući da je on s druge strane. Modrić i Mateo Kovačić razumiju se međusobno kao da su braća jer jako dugo igraju skupa. Mislim da će vaš vezni red biti teška prepreka za Brazil.

Dakle, Modrića jako cijene i u najnogometnijoj državi na svijetu?

- Svakako. Modrić je daleko najpoznatijih hrvatski igrač, jasno i zbog povijesnih dosega, ali divimo se i Ivanu Perišiću, koji je fantastičan napadač. Pozorno pratimo i neke dobre igrače poput Andreja Kramarića te druge zaslužnike iz vaše slavne 2018. poput Dejana Lovrena i Domagoja Vide. Znamo isto tako da je Joško Gvardiol izvanredan, jedan od najboljih mladih Hrvata. U svakom slučaju imate sjajnu momčad.

Sjajna momčad koja može preko Brazila?

- A to ipak ne. Vjerujem da utakmica neće biti laka za Brazil, moja prognoza je naša 1:0 pobjeda s golom koji ćemo zabiti nakon 80. minute - zaključio je brazilski novinar.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Bi li se iti jedna druga zvijezda ponašala kao Cristiano Ronaldo? Kako odmoriti najzaslužnije Vatrene pred utakmicu s Brazilom? Na ta i druga pitanja u novom Mundocastu odgovara nekadašnji proslavljeni nogometaš Dario Šimić.

Linker
25. travanj 2024 03:50