TOM DUBRAVEC/CROPIX
ODUŠEVIO I ŠPANJOLCE

Hrvatski fenomen može ući u birano društvo koje čine Mbappé, Müller i Pogba, a neslužbeno i Pelé i Beckenbauer

Nagrada se dodjeljuje od 2006., a za turnire između 1958. i 2002. organizirana je neslužbena anketa
Piše: Andro PolićObjavljeno: 03. prosinac 2022. 08:27

Pelé i Beckenbauer u nešto starijim i neslužbenim vremenima, a nešto recentijoj i službenoj povijesti Müller, Pogba i Mbappé. Na popisu je i jedan Hrvat, Robert Prosinečki na Mundijalu u Italiji 1990., a uskoro bi u birano društvo mogao ući i Joško Gvardiol. Riječ je o Fifinoj nagradi za najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva.

Nagrada je prvi put službeno dodijeljena na Mundijalu u Njemačkoj 2006., a ponio ju je Lukas Podolski. Ipak, Fifa je organizirala neslužbenu anketu za turnire između 1958. i 2002. u kojima su se navijači mogli izjasniti za najbolje mlade igrače tih izdanja Svjetskih prvenstava, a titule je tada, između ostalih, uzeo i dvojac s početka teksta.

Za ulazak među kandidate za osvajanje nagrade, igrač smije imati najviše 21 godinu, a na kraju turnira skupina stručnjaka odlučit će o pobjedniku. U prve tri predstave, Gvardiol je postavio čvrste temelje za osvajanje nagrade, ali naravno, i njegovi nastupi gledat će se kroz uspjehe reprezentacije.

image
OZAN KOSE Afp

Španjolski AS izdvojio je glavne kandidate, a među njima je i 20-godišnji hrvatski stoper, kojega su opisali biranim riječima.

"S maskom ili bez, on je kolos svog područja. Impresivan je u obrambenim zadacima, ali je i opasnost u napadu. Njegovo partnerstvo s Lovrenom jako podiže hrvatske šanse na Mundijalu. Koristi lijevu nogu, ima samopouzdanja da krene u napad i tehničku vještinu", napisali su Španjolci.

Među ostale kandidate za osvajanje nagrade, izdvojeni su još: Jude Bellingham (19, Engleska), Enzo Fernández (21, Argentina), Gavi (18, Španjolska), Pedri (20, Španjolska), Yunus Musah (20, SAD), Bukayo Saka (21, Engleska), Jamal Musiala (19, Njemačka), Rodrygo (21, Brazil) i Jurrien Timber (21, Nizozemska). Luka Modrić nakon finala prije četiri godine ponio je nagradu za najboljeg igrača turnira, a koji će mladić u Kataru naslijediti Kyliana Mbappéa, saznat ćemo nakon novog finala 18. prosinca.

Linker
26. travanj 2024 01:27