Luka Modrić

 TOM DUBRAVEC Cropix
PIŠE DRAŽEN ANTOLIĆ

Hrvatskoj prijeti najcrnji scenarij: ‘Došli smo gledati svjetske doprvake, a vidjeli smo zečeve‘

Ovakvoj Hrvatskoj bi Kanada mogla biti problem. No, odigra li onako kako zna, može dobiti i Belgiju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. studeni 2022. 20:49

Hrvatska kakva je bila protiv Maroka ne može puno, ozbiljno joj prijeti čak i da izleti s turnira u skupini. Mnogi međunarodni novinari na Al Bayt stadionu vrtjeli su glavom. "Došli smo pogledati svjetske doprvake, a vidjeli smo zečeve", padali su neugodni komentari od kojih se grči želudac.

Nema mjesta depresiji jer bod je koliko-toliko dobar utoliko što ni Lavovi Atlasa nisu osvoji više od jednoga, ali ne želimo vidjeti Vatrene koji su bojažljivi, pod ručnom, čija igra je blijeda, mlaka, bez agresije i završnice. Luka Modrić je sa 37 godina bio najrastrčaniji i najpoduzetniji, nastavi li se tako i Kanada će biti golem problem. No, zaigra li Hrvatska najbolje što zna sposobna je dobiti i Belgiju, kamoli Kanađane i otići puno dalje nego što bi dojmovi s prvog dvoboja sugerirali.

Maroko se dobro zatvorio i brzim akcijama napadao, Vatreni su imali loptu i demonstrirali sve ofenzivne slabosti. Vezni red Modrić Brozović Kovačić zna igru, ali premalo koristi međuprostore i rijetko se nudi u napadačkim akcijama, usto je djelovao predaleko od suparničkog gola. Napad je kompletno bio opasan poput pudlice. Statičan i blijed. Na tri pozicije izmijenila su se šetorica, Kramarić, Perišić i Pašalić kao da su ostali u hotelu, Vlašić je imao jednu šansu u kojoj je mogao zabiti, a Livaja je donio tračak opasnosti iako niti on ništa konkretno nije napravio. Oršić je kasno ušao. Kad ti je frontalna linija "krezuba" suparnik se okruži i poleti. Maroko ima solidnu obranu, no postoje i daleko bolje da je se ne bi ugrozilo.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Modrić, Perišić i Brozović trojica u proroka Vatrenih, oni moraju odigrati kolosalan turnir kako bi ova ekipa nešto veliko napravila i jasno je da će o potencijalnom buđenju Perišića i Brozovića, kojem treba vremena da uhvati pravi ritam, jako ovisiti hoćemo li se Rusije sjećati kao nedostižne bajke ili će Hrvatska ponovno pisati pobjedničku priču. No, ni to neće biti dostatno, Dalić mora pronaći dobitničku kombinaciju u napadu.

Otkako smo u Kataru na treninzima se čuvaju, više se pazi na nogo nego što se ozbiljno radi, na utakmici su bili sustegnuti, sad je gotovo. Bonus je ispucan u prvoj rundi, imperativ je stisnuti gas do daske. Već nedjelja je biti ili na biti.

Nemamo dobra iskustva kad ne dobijemo prvi susret, na lanjskom Euru prošli smo dalje ali tada je na to pravo imao i treći, a stjecaj okolnosti je utjecao da budemo drugi. Hrvatska je davno pregazila svoj Rubikon, rušila barijere i postavljala nove standarde no s nastupom kao s Marokom prije će dobiti kartu za povratak kući. Ne tješi nas što su i neki drugi favoriti gubili na startu je svatko brine svoje brige. Štoviše, možda nam se otvori lakši protivnik u osmini finala nego smo pretpostavljali. Zaista bi bio veliki kiks i propuštena šansa da se Hrvatska tamo je nađe. I dalje vjerujemo da to možemo, da to može, da joj je tamo mjesto.


"Imali smo igrače koji su bili jako vidljivi na terenu i neke koji su bili previše samozatajni. Tri igrača Vatrenih nisu bila na razini utakmice." Tim je riječima naš proslavljeni trener Ilija Lončarević komentirao utakmicu između Hrvatske i Maroka u našem novom Mundocastu. Pogledajte što je još legendarni Lončarević rekao u našem podcastu:

Linker
16. travanj 2024 22:49