INA FASSBENDER Afp
BIO JEDNOM VELIKI ELF

Legendarna Linekerova izjava danas više ne vrijedi: Evo kako je došlo do sloma najveće nogometne velesile

Njemačka je pod vodstvom Löwa došla do svjetskog naslova, ali nije napravljena tranzicija igre i selekcije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. prosinac 2022. 06:57

Bio jednom veliki Elf, reprezentacija koja je četiri puta osvajala World cup. Danas više nije velika, danas je Njemačka reprezentacija koja se navikava na brza ispadanja.

- Apsolutna katastrofa. To je osjećaj nemoći – ustvrdio je Thomas Muller, ikona Elfa, igrač koji je u Brazilu prije osam godina postao svjetski prvak.

Impresivna Njemačka demolirala je Brazil sa nezaboravnih 7:1 u polufinalu, ali vrijeme je pokazalo, bio je to labuđi pjev. Od tada dva ispadanja u skupini Svjetskog prvenstva. Prolaznici, kao što su nekoć bili oni koji danas eliminiraju Njemačku.

- Izgledalo je kao da gledam neki horror film – dodao je Kai Havertz, zvijezda Chelsea.

Njemačku je u Rusiji kući poslala Južna Koreja, četiri godine kasnije po Elf su bili kobni Japanci. Dva poraza od azijskih selekcija koje su smatrane autsajderima u ogledu sa moćnim Mannschaftom na površinu su iznijeli sve probleme Njemačke. Probleme koji se nisu pojavili u Kataru.

image

Hans-Dieter Flick i Kai Havertz

FRANCK FIFE Afp

Kao na ispovijesti, izbornik Flick je priznao "griješili smo".

- Nije me briga za druge momčadi jer sve ovisi o nama. Ako pogledate utakmice i broj primljenih golova, mi smo krivi. Uvjeren sam da smo imali mogućnosti i šanse u utakmici protiv Španjolske za pobjedu, ali morate iskoristiti te šanse i zabiti i tada bi bila druga situacija za nas. Postoji toliko mnogo razloga za našu eliminaciju, ali ja ne tražim izgovore – poručio je Flick koji unatoč debaklu ostaje izbornik.

Njemačka javnost eliminaciju je opisala samo jednom rječju. Poniženje! Baš kao i u Rusiji, Njemačka je ispala u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva. Dok su u Rusiji prolaz ispustili porazom od Južne Koreje u direktnom ogledu, ovoga puta njihov je izlazak bio bolniji jer su svoju sudbinu prepustili tuđim rukama. Prepustili su Španjolcima koji su izgubili od Japana. Jesu li Španjolci porazom birali Maroko umjesto Hrvatske, pitanje je s kojim se Nijemci mogu zabaviti, ali opet ćemo ponoviti, problem nije nastao u Kataru. Problem se u Kataru samo potvrdio.

Najava da Svjetsko prvenstvo ove godine neće biti bajno za Nijemce stigla je dva mjeseca prije početka natjecanja u Kataru. Izgubili su na svom travnjaku od Mađara (0:1) pokazujući i dalje niz slabosti, kako kvalitetom tankog kadra, tako i neuvjerljive igre. Ali, ipak, svi su se i dalje nadali da će katarska svjetska pozornica vratiti sjaj nekoć blistave reprezentacije. Uzalud. Poznata Linekerova izjava polako odlazi u arhivu.

- Nogomet je jednostavna igra. 22 igrača jure loptu 90 minuta, a Njemačka na kraju pobjeđuje.

Citat Garyja Linekera nakon polufinalu Svjetskog prvenstva 1990. više nije aktualan. Danas zaista svi igraju nogomet, a Nijemci više ne pobjeđuju. Zašto? Nemaju reprezentaciju za pobjede. Unatoč svim naporima Niclasa Füllkruga, Njemačka nema klasičnu "devetku". Defenzivno, samo je Antonio Rüdiger izgledao kao dovoljno dobar obrambeni igrač. Nema pravih bočnih igrača otkada je Joshua Kimmich preseljen u vezni red.

image
INA FASSBENDER Afp

Njemačka je pod vodstvom Joachima Löwa došla do naslova Svjetskog prvaka, ali Low nije napravio tranziciju igre i selekcije. Veliku nadu donio je dolazak Hansija Flicka, trenera koji je Bayern München u svom kratkom vremenu u klubu pretvorio u stroj za pobjede. Ali, ni Flick na prvom svom velikom natjecanju nije napravio pomak. Njemačka nije Bayern München. Shvatio je to i Flick u Kataru, a navijači Elfa morali su se pomiriti sa bolnom spoznajom da njihova reprezentacija više nema moć i klasu. Nema dvije temeljne karakteristike koje su desetljećima krasile Mannschaft koji traži temeljiti redizajn.

Flick zasada ostaje za Euro 2024 kojem je Njemačka domaćin, što nije sigurno za tehničkog direktora Olivera Bierhoffa. Mijenjat će se i momčad, Thomas Müller nagovijestio je mirovinu nakon utakmice s Kostarikom. Ne bi bilo iznenađenje da Ilkay Gündogan, Mario Götze i možda čak Manuel Neuer povuku isti potez. Duboke promjene se traže, jer Njemačka više nije vrhunska momčad. Ali, Flick ima plan, jasno ako ostane.

- Eliminirani smo, ali ako poznajete mene i poznajete moj tim, znate da se možemo brzo dići i oporaviti od toga. To je vrlo važno i vrlo odlučujuće za budućnost. U svjetlu Europskog prvenstva 2024. teško je o tome govoriti odmah nakon eliminacije. Sada moramo analizirati nastup na Svjetskom prvenstvu, krenuti u drugom smjeru, a ovo je sljedeći korak koji ćemo poduzeti i to ćemo učiniti vrlo brzo. Značajni zaokret napravili su Engleska i Španjolska kao primjeri najsuvremenijih metoda treniranja. Vjerujem da i mi također moramo raditi drugačije s treninzima. Godinama pričamo o novim vratarima, novim bočnim braničima, ono što je uvijek bilo dobro u njemačkom nogometu je da smo se mogli dobro braniti – kazao je Flick i dodao:

- Trebaju nam osnove. Španjolska je vrlo dobra u obrani i fokusiraju se na treniranje mladih igrača. Mislim da će za budućnost i sljedećih 10 godina biti jako važno fokusirati se na novu generaciju nogometaša.

Jamal Musiala bio je usamljena zvijezda Elfa u Kataru, nema sumnje da će se oko njega graditi nova reprezentacija.

- Teško je nakon ovakve utakmice izdvojiti jednog igrača, ali Jamal i ono što je danas pokazao, šteta je što takav igrač ne može nastaviti igrati na turniru.

Ode Njemačak kući, ode i Musiala. Još jednom veliko natjecanje na kojem kopni nekadašnji sjaj. Stvara se novi svjetski poredak u kojem nema Njemačke, četverostrukog svjetskog prvaka.



Hrvatska ima nešto što Španjolska nema. To je rezime današnjeg Mundocasta u kojem je gostovao trener Šibenika Mario Cvitanović s kojim smo analizirali viđeno na utakmici protiv Belgije te napravili prvu najavu dvoboja protiv Japana. Pogledajte cijeli Mundocast:

Linker
23. travanj 2024 08:52