VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
IDOL HAJDUKOVIH NAVIJAČA

Miljenik Torcide povukao potez koji može poslužiti kao svjetionik i ostalim reprezentativnim kandidatima

Kalinić se uoči SP-a odlučio za opciju koja se čini najsigurnijom i ostalim pretendentima za Dalićev poziv
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 04. srpanj 2022. 20:11

Lovre Kalinić postao je idolom Hajdukovih navijača. Vratar splitskog kluba raskinuo je ugovor s Aston Villom (godinu dana prije isteka) kako bi prisegnuo na vjernost Hajduku. Odrekao se i pozamašne svote eura. I kako navijački stih sugerira: ‘‘Torcida mu to nikad zaboravit neće...‘‘

Vratar Hajduka ističe se često kao stvarni spiritus movens povratka bivših hajdukovaca na Poljud. On je došao prvi i svojim je primjerom potaknuo Marka Livaju, Danijela Subašića, Nikolu Kalinića... Lovre je bio ključni igrač i u dovođenju Filipa Krovinovića. Njih su se dvojica zbližili - u Birminghamu. Kalinić je još bio štićenik Aston Ville, a Krovinović je karijeru gradio u Bilićevom West Bromwich Albionu.

No, osim emotivne, Kalinićeva odluka o ostanku u Splitu ima i svoju - pragmatičnu stranu. Nema sumnje, 32-godišnji vratar Hajduka nije se odrekao niti svojih reprezentativnih snova. Barem kroz kvotu trojice vratara koje će izbornik Zlatko Dalić povesti na završni turnir Svjetskog prvenstva, u Katar. Posljednji nastup za hrvatsku reprezentaciju Kalinić je imao u studenom 2019. (jedno poluvrijeme u prijateljskom ogledu s Gruzijom), ali se u pričuvi, na klupi nacionalne vrste, našao prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kao i lani na Euru.

image

Lovre Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Za posljednji popis igrača, sve vratarske kandidate izbornik Zlatko Dalić novačio je iz HNL-a. Situaciju da sva tri vratara budu pozvana iz domaćih klubova nismo imali još od 90-ih godina prošlog stoljeća i dominacije Dražena Ladića (‘‘doživotnog‘‘ vratara kluba, koji je u tom razdoblju često mijenjao imena, a danas se zove Dinamo). Za posljednja četiri susreta u natjecanju Lige nacija bili su pozvani: Dominik Livaković (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek) i Nediljko Labrović (Rijeka).

Prema Dalićevom očitovanju glavni kandidati za ‘‘jedinicu‘‘ su Livaković i Ivušić. Najmlađi, 22-godišnji (rođeni Splićanin) Labrović označen je kao ‘‘veliki potencijal‘‘ i alternativa spomenutom dvojcu. Sva trojica spomenutih vratara prošle su sezone iskazali visoku razinu forme i poprilično je izvjesno da bi se mogli naći u fokusu zanimanja uglednih europskih klubova.

Kalinićeva odluka o nastavku karijere u HNL-u može međutim poslužiti kao svjetionik i ostalim reprezentativnim kandidatima tijekom aktualnog prijelaznog roka. Ovo razdoblje sklapanja transfera razlikuje se od dosadašnjih, jer je povezano sa skorašnjim odigravanjem Svjetskog prvenstva (u studenom i prosincu). Svaki bi odlazak u respektabilniji klub mogao predstavljati neizvjesnu avanturu (poglavito vratarima), budući da je posve razvidno kako stožer reprezentacije neće ‘‘uzimati u razmatranje‘‘ kandidate skromne minutaže i dvojbene forme. Ma kako se zvali...

Linker
20. travanj 2024 07:17