TOM DUBRAVEC Cropix
STRUČNI KOMENTATOR

Modrić, Broz i Kovačić igrali su protiv devetorice! Nije bilo rizika, a siguran sam da to nije bio plan...

Gost komentator Sportskih novosti Ivan Leko analizira prvu utakmicu Vatrenih na Svjetskom prvenstvu
Piše: Ivan LekoObjavljeno: 24. studeni 2022. 13:21

Piše: Ivan Leko

Maroko je dobra reprezentacija i to je protiv nas bilo vidljivo. Igraju jako gustih i kompaktnih 4-5-1, u kojima je jako malo prostora u među linijama. Možemo reći da je obrana koju je Maroko prezentirao točno iz nogometnih knjiga. Znali su Marokanci koliko smo jaki u veznom redu i sjajno su se pripremili da našem veznom trojcu maksimalno suze prostor za napadačke akcije.

I to su sjajno radili svih 90 minuta, što možda čudi, jer afričke reprezentacije u pravilu nemaju disciplinu kompletnu utakmicu, ali s druge strane to nije slučajno, jer imaju igrače koji igraju u jakim klubovima. Dva beka - Hakimi (PSG) i Mazraoui (Bayern) - dio su europske elite. Imaju i dva odlična beka. Saiss je šest godina igrao u Premier ligi za Wolverhampton, a Aguerd igra u West Hamu. Amrabat je korektor vezne linije igrač koji godinama igra u Serie A, u Fiorentini. Ne možeš tamo igrati ako nemaš klasu. I zato su Marokanci disciplinu držali svih 90 minuta.

Hrvatska je s druge strane pokazala stabilnost. Nismo zabili gol, ali nismo zbog toga gubili glavu, nego smo držali raspored tražeći pukotine kojih nije bilo. Mogli smo početi srljati, pa onda možda i primiti gol, a poraz bi već bio veliki problem. Remi nije nikakav ozbiljniji problem. S bodom možda nismo najsretniji, ali nema nikakvog razloga za paniku, još manje za dramu. I dalje smo u situaciji da smo favoriti za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini.

Sve nas muči činjenica da smo napadački bili nedorečeni. Međutim, ključno je pitanje koliko si kao momčad spreman preuzeti rizik i koliko ti on treba u prvoj utakmici na turniru. Da je ovo bila treća utakmica i da nam je trebala pobjeda, naši bi sigurno odigrali drugačije, barem drugo poluvrijeme. Ovako su izabrali stabilnost u kontroli utakmice, jer Maroko nam napadački nije napravio baš nikakav nered.

U takvoj igri neki naši igrači nisu pokazali ni dio kvalitete koju dokazano posjeduju, ali rekao bih da je to prije svega bio odraz taktike kompletne momčadi, nego indisponiranost tih igrača. Kada se ne preuzima rizik u igri, a protivnik je tako čvrst i organiziran, onda se teško otvara prostor u kojem bi igrač koji napada mogao nešto napraviti.

Kad pričamo o riziku u sustavu 4-3-3 onda sve kreće od bekova. Mi smo najbolje stvari na utakmici napravili u situacijama u kojima su Juranović i Sosa u napadu bili ispred naših krilnih igrača. Što je i logično, jer kompaktne i guste obrane najbolje je probiti preko bokova koji utrčavanjem "šire" prostor i stvaraju nered. Međutim, Juranović i Sosa rijetko su to radili, jer kad oni odu tako visoko momčad preuzima rizik da joj se može dogoditi kontra, a Maroko ima nekoliko sjajnih i brzih individualaca u napadu, sposobnih odmah napasti prostor i ući u šansu. A mi to nismo htjeli riskirati. S druge strane, Sosa i Juranović su pokazali dobru igru u fazi obrane, što je za beka uvijek važno.

U takvoj igri naša su tri veznjaka - Modrić, Brozović i Kovačić - u pravilu ispred sebe imali po devet suparnika, posloženih i iznimno discipliniranih, onda je teško dati loptu koja suigrača gura u šansu, ili krenuti u dribling. Kad već bekovi nisu išli visoko, onda je prostor mogao otvoriti stoper koji bi s loptom ušao malo dublje u suparničku polovicu, ali i to je rizik kojeg nismo bili spremni preuzeti.

Kad podvučeš crtu, važno je iz ovakve utakmice izaći pametniji. Pokazali smo da smo momčad koja ne gubi glavu, ali i spoznali da takve utakmice ne možeš dobiti ako nisi spreman izađi iz određenih gabarita sigurnosti. Siguran sam da to uoči utakmice nije bio plan ni izbornika Dalića ni naših igrača - oni su svakako htjeli pobjedu. Međutim, rekao bih da su sami igrači tijekom utakmice osjetili da je taj Maroko dobar, odlično posložen, brz i jako individualno neugodan, te da je njihova odluka bila držati stabilnost, a ne juriti pobjedu.

Očekujem da će nas i protiv Kanade čekati slična utakmica, s tim da Kanađani u obrani ipak nemaju kvalitetu kakvu imaju Marokanci. No, do te utakmice ima dovoljno vremena da izbornik i igrači dobro proanaliziraju sve što su napravili protiv Maroka. I dobro i loše.

Ponovit ću - velike štete zbog remija nema. Na otvaranju velikog turnira to je uvijek jako važno...



"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
24. travanj 2024 12:43