ANTE CIZMIC Cropix
TEŠKA NESREĆA

Tragedija u sjeni Svjetskog prvenstva: Nova pogibija i to usred natjecanja, oglasila se i FIFA!

Još je jedan radnik smrtno stradao radeći na tome da gostima u Kataru bude ugodnije
Piše: SNObjavljeno: 08. prosinac 2022. 07:44

Svjetsko prvenstvo u Kataru je obilježeno brojnim kontroverzama i kršenjima ljudskih prava. Od kako je ova mala država bogata naftom dobila organizaciju Svjetskog prvenstva navodno je samo na radovima i pripremi ovog natjecanja poginulo preko 6500 radnika koji su u Katar došli trbuhom za kruhom.

Dok Guardian i zapadni svijet tvrde da je od 2010. do danas u Kataru stradalo 6500 ljudi, vlasti u toj zemlji priznaju samo tri smrti na radovima povezanim direktno sa organizacijom turnira i još 37 smrti koje nisu povezane s poslovima oko Mundijala.

Dok oni poriču brojeve, dogodio se još jedan smrtni slučaj. Jedan je Filipinac poginuo dok je popravljao nešto u resortu u kojem se nalazila ekipa Saudijske Arabije, piše The Athletic. O tom se slučaju oglasila i FIFA koja nije mogla ignorirati novu smrt, ali nisu ulazili u detalje nesreće.

"FIFA je tužna zbog ove tragedije i naše misli i suosjećanje su sa obitelji radnika. FIFA će više moći komentirati kada završe relevantni procesti koji su povezani sa smrću radnika", poručila je FIFA koja je već neko vrijeme na udaru kritika baš zbog dodjeljivanja prvenstva kontroverznom Kataru.

Čelni ljudi Svjetskog prvenstva ističu kako su proteklih godina provedene brojne reforme koje su popravile zdravstvo i sigurnost migranata koji dolaze u Katar na rad i da nastavljaju raditi na tome.

Organizacije koje se bore za ljudska prava i dio nogometnih saveza ističu kako će nastaviti raditi pritisak na Katar i FIFA-u da naprave fond namijenjen radnicima i njihovim obiteljima, kao i centar za radnike u Dohi.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

S kojom taktikom bi Zlatko Dalić trebao krenuti protiv Brazila, a koji bi igrači donijeli Hrvatskoj prodornost i stabilnost na toj utakmici? O tim i drugim pitanjima u Mundocastu smo razgovarali s uglednim nogometnim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Linker
23. travanj 2024 06:22