JEWEL SAMAD Afp
ČUDO NAD ČUDIMA!

VIDEO: Najveća senzacija SP-a! Hrvatska izbacila Brazil, junak Livi uništio snove velesile!

Hrvatska je odigrala jednu od najvećih utakmica u svojoj povijesti i kući poslala prvog favorita
Piše: SN/Dražen AntolićObjavljeno: 09. prosinac 2022. 19:16

HRVATSKA - BRAZIL 5:3 (1:1, 0:0)

STRIJELCI: 0:1 Neymar (105+1), 1:1 Petković (117)

PENALI: 1:0 Vlašić, Rodrygo - Livaković brani, 2:0 Majer, Casemiro 2:1, 3:1 Modrić, 3:2 Pedro, 4:2 Oršić, Marquinhos vratnica

DOHA. Education City Stadion. Gledatelja: 43.893. Sudac: Michael Oliver.

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Juranović. Lovren, Gvardiol, Sosa (od 110. Budimir) – Modrić, Brozović? (od 114. Oršić), Kovačić (od 106. Majer) – Pašalić (od 72. Vlašić), Kramarić (od 72. Petković?), Perišić

BRAZIL (4-2-3-1): Alisson - Militao (od 106. A. Sandro), Marquinos?, T. Silva, Danilo? - Paqueta (od 106. Fred), Casemiro? - Raphinha (od 56. Antony), Neymar, Vinicius (od 64. Rodrygo) - Richarlison (od 84. Pedro)


DRAŽEN ANTOLIĆ IZ DOHE

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE

To su ratnici, to su heroji! To što ni Brazil nije mogao odoljeti hrvatskoj snazi karaktera, mentaliteta, tog fantastičnog sportskog i domoljubnog motiva koji nosi i kad se čini da je suparnik u dobitnoj poziciji, koji vuče naprijed i kad bi gotovo svi pali i odustali, to je dokaz kakvi su Vatreni velikani, sportski monstrumi. To je potvrda koliko je Hrvatska nogometno golema i sjajna!

image
JEWEL SAMAD Afp

Bruno Petković bio je loš, ništa nije mogao, katkad bi ostao bez lopte prije nego što ju je i primio, ali - zabio je! To se traži od centarfora, gol, kad postigne pogodak svoje je napravio. Bruno je metafora cijele reprezentacije, koja se po drugi put u četiri godine plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva zato što nije odustala kad nije išlo i borit će se za medalje. Koja je četvrti put zaredom dobila udarcima s bijele točke. Kao u Rusiji, i ovdje je i osminu finala i četvrtfinale prošla na način za koji će sami reći. "Ovdje nitko nije normalan". Ali ne, itekako je normalno da Hrvatska pobjeđuje kad je najteže, kad treba demonstrirati junaštvo jer previše je puta to učinila da bi bilo slučajno.I to nije kraj.

Jasno je svima da Vatreni idu dalje, da nema granice koja ih zadovoljava osim titule. Brazil je pao, prvi favorit ide kući, nikoga se ovi dečki ne boje. I nemaju zašto. Povijesna je to pobjeda, jedna od najvećih.

Brazil je bio naoko u dobitnoj poziciji jer poveo je fantastičnim golom Neymara u sudačkoj nadoknadi prvog produžetka, međutim, protiv Hrvatske to nije dovoljno. I Japanci su joj se naklonili na upornosti...

Dominik Livaković je još jednom bio fenomenalan, njegovo je djelo monumentalno. Izluđivao je Kanarince obranama iz igre i jednom, Rodrygu, s bijele točke. Zašto je Tite tako mladom dečku dao prvi penal, njegov je problem.

image
JEWEL SAMAD Afp

Bila je to teška bitka i igra živaca. Prvu akciju Hrvatska je imala u 13. minuti, Pašalić je dao nisku loptu s desne strane, Perišić je išao na nju, ali nije je uspio skrenuti u okvir, nego kraj vrata.

Brazil se tražio, njegovi napadi nisu bili tečni niti su prolazili, sve do 20. minute nije bilo ozbiljnije prijetnje. Tada je Vinicius došao na šut, nije prošao, u nastavku akcije Livaković je obranio udarac Neymaru.

U 25. minuti Danilo je dobio žuti karton nakon opasnog starta nogom prema Juranovićevoj glavi. Neki su pomislili da bi mogao biti i crveni karton...

- U boj, u boj, hoćemo pobjedu - orilo se s naše tribine jer iako malobrojniji Hrvati su često bili glasniji.

Brazil je imao više loptu, ali rijetko je probijao hrvatski blok, ali kad bi se napravila pogreška to bi mu dalo šansu. Tako je Brozović načinio prekršaj, a Neymar s ruba kaznenog prostora, ali s lijeve strane, pucao po sredini vrata, što je obranio Livaković.

- Hrvatska, Hrvatska... popratili su naši navijače Vatrene u svlačionicu.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Brazil ima brzinu predaje, njegova lopte ponekad je munjevita, a svaki igrač sposoban je napraviti vrhunski potez. No, nisu to španeri starog kova, današnji Selecao nema Ronalda, Romarija ili Zica, to je daleko više industrijski nogomet nego Jogo Bonito i zato ne čudi što se muče s jačim ekipama. Ovaj put su u dobrom dijelu susreta bili sporiji nego inače.

U drugi dio Brazil je ušao s velikom šansom. Sosa im je pogreškom predao loptu, zakuhao se, Livaković je spasio, no zaleđe je spasilo Hrvatsku kaznenog udarca jer Juranović je igrao rukom....

Brazil je u toj fazi dodavao gas, Neymar je u 55. minuti bio u šansi, međutim, Livaković je još jednom zaustavio šut. Potom je Hrvatska stala na loptu, povezala redove, navela Brazil u svoj žrvanj i ofenzivno bila opasnija, da bi Tite izvukao Viniciusa kojeg smo se pribojavali i uveo Rodryga. Brozović je opasno živio na rubu drugog žutog kartona...

image
INA FASSBENDER Afp

U 66. minuti ipak su Kanarinci napravili prigodu, Paqueta se našao pred Livakovićem koji je još jednom obranio. Podignuli su se Hrvati na tribinama, prekinuli muk kazališne publike. U 76. minuti ponovno Livaković brani Neymaru... Potom i Paqueti. Danilo je također, kao i ranije Brozović, mogao dobiti drugi žuti karton zbog prekršaja na Vlašiću koji se zaputio u solo prodor.

Petković se u 102. minuti sjajnim potezom oslobodio dvojice, nije pucao nego tražio Brozovića čiji je šut otišao preko gola.

U finišu Neymar je probio Livakovića, no Dalić je potom bacio sve karte u napad, uveo Budimira, Majer i Oršića, potonji je asistirao, a Petković, Dinamovom akcijom, pogodio za jedanaesterce kao uvod u delirij navijača i igrača nakon što je Marquinhos pogodio vratnicu, a svi Vatreni zabili – Vlašić, Majer, Modrić i Oršić. Nova runda je 13. prosinca u 20 sati po hrvatskom vremenu. Kraljevi drame gaze dalje!


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

"To što Hrvatska kao zemlja radi je van svake pameti - njih dvojica su nadljudi, sreća pa su Hrvati". To je zaključak kojeg je trener Ilija Lončarević rekao u našem Mundocastu nakon veličanstvene pobjede protiv Brazila. Pogledate cijeli Mundocast:


PRIJENOS UŽIVO:

JEDANAESTERCI:

- Stativa!! Marquinhos gađa stativu! U polufinalu smo!!

- GOOOL! Oršić u malu mrežicu za 4:2!

- Sa zastajkivanjem Pedro zabija za 3:2!

- GOOOL! Modrić šalje loptu u jednu, a Alissona u drugu stranu. 3:1!

- Zabio je sada Casemiro za 2:1

- GOOOL! Majer po sredini i idemo na 2:0!

- Brani Livaković!!! Još jedan obranjeni udarac s 11. metara!

- GOOL! Vlašić sigurno po sredini za dobar početak!

- Prvi ćemo pucati mi! Lopti prilazi Nikola Vlašić


120+2- Kraj! Pobjednika će odlučiti jedanaesterci.

120+1- Opet brani Livaković!! Skinuo je čistog zicera Casemiru.

120- Igrat će se još dvije minute nadoknade.

117- GOOOOL! Bruno Petković zabija za 1:1!!! Oršić mu je dao povratnu loptu, a Bruno je prekrasno zabio u donji lijevi kut od bloka.

116- Gurnuo je sve karte u napad sada Zlatko Dalić, iz igre je izašao Brozović, a umjesto njega na terenu je Oršić.

110- Kombinirali smo nakon kornera, Modrić-Majer-Brozović, lopta je na kraju došla do Petkovića na drugoj stativi, ali se naš napadač nije najbolje snašao.

106- Počeo je drugi produžetak.

105+1 - GOL! Izbacili su nas dodavanjem Brazilci, Neymar je zaobišao Livakovića i poentirao za 1:0.

103- Petković je sjajno izbacio dvojicu Brazilaca, ostavio za Brozovića koji gađa malo preko gola.

image
JEWEL SAMAD Afp

97- Napravili su dar mar sada Brazilci, pogotovo Antony koji je poslao neugodnu loptu u sredinu, ali i od ovoga smo se obranili.

92- Tražio je Neymar iz kornera nekoga do svojih suigrača na prvoj stativi, bio je Pedro najviši u skoku, ali otišlo je to samo na drugu vratnicu gdje nije bilo nikoga.

91- Počeo je prvi produžetak.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

90- Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

86- Preživjeli smo i ovo! Nekoliko puta su prijetili našem golu, ali svaki put je bila spremna obrana, pokušaj Militaa otišao je u korner.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

80- Pokušao je Paqueta koji je natrčao na povratnu loptu Rodryga, ali opet dobru stvar radi Livaković, brani i ovaj udarac i čuva Hrvatsku mrežu netaknutom.

76- Sjajna obrana Livakovića! Po drugi put u ovom susretu kao gubitnik je izašao Neymar koji je ciljao bliži kut, ali je Livaković bio dobro postavljen.

74- Jedan dalekometan pokušaj Neymara koji je čak od nekoga od bloka došao do našeg gola, ali nije bio to ozbiljan udarac. Livi je danas skidao i veće prilike.

69- Priprema i Dalić svoje adute s klupe. Za ulazak su spremni Vlašić i Petković.

image
NELSON ALMEIDA Afp

66- Ponovno Livaković! Spretno se odbila lopta Brazilcima, sada do Paquete, ali već četvrti put da veliku priliku skida naš Dominik.

64- Odlučio se Tite već za drugu promjenu na utakmici. Nakon Antonyja, na teren će Rodrygo.

59- Dugo su naši gradili napad, nekoliko kratkih paseva, a tražili su i igranje rukom nekoga od brazilskih braniča, ali Oliver se nije oglasio.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

55- Sjajna nova obrana Livakovića koji je u duelu jedan na jedan protiv Neymara izašao kao pobjednik.

53- Dobra prilika za Hrvatsku! Perišić je dobro vidio utrčavanje Pašalića u kazneni prostor, ciljao je njegovu glavu, ali je lopta otišla mrvicu previsoko.

48- Trajala je kratko provjera o potencijalnom jedanaestercu za Brazil jer je Juranović dirao loptu rukom, ali akciji prije toga prethodilo je zaleđe, pa na kraju nije bilo ništa od udarca s 11 metara.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

47- Dobra intervencija Livakovića! Gvardiol je u nastojanju da očisti loptu umalo ugrozio svoju mrežu, ali bio je spreman Livaković koji nije dozvolio da iz ovako jedne nespretne situacije primio pogodak.

46- Počeo je nastavak susreta.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Nakon početne dominacije Vatrenih u kojemu smo najbolje zaprijetili preko Perišića u 13. minuti igralo se više manje na sredini terena. Brazilci su tri puta pucali u okvir gola, dok su naša tri pokušaja išla preko okvira. Vidjet ćemo što će ponuditi nastavak susreta u kojemu Hrvatska na trenutke izgleda kao puno bolja momčad na terenu.

45- Igrat će se još minuta sudačke nadoknade.

42- Brani Livaković! Neymar je gađao iz prekida, a lopta je kroz živi zid prohujala do naših vrata gdje je spreman bio Dominik Livaković.

image
NELSON ALMEIDA Afp

35- Sakrili smo sada loptu Brazilcima, pune tri minute trajala je naša izgradnja napada prije nego li smo izgubili posjed.

30- Drugi pokušaj Perišića na utakmici! Ponovno je Juranović osvojio puno prostora, odigrao dva puta dupli pas, a onda prebacio na drugu stranu. Perišić je dočekao loptu, slomio čuvara, a onda pucao preko gola.

image
GABRIEL BOUYS Afp

27- Modrić je izveo slobodnjak i ubacio loptu u šesnaesterac, ali je obrambenih igrača puno više nego napadača i lako su izbili loptu.

25- Frcaju iskre nakon što je Danilo napravio prekršaj na Juranoviću. Dobio je žuti karton za ovaj start, a čitava naša klupa skočila i tražila crveni karton za Brazilca.

23- Pucao je Casemiro iz daljine nakon nekoliko kratkih paseva. Po našu sreću, lopta je od bloka otišla u korner.

21- Brazil je imao dvije prilike za redom. Oba smo puta dobro obrambeno reagirali na pokušaje Paquete i Neymara.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

19- Nakon tranzicije koju su Vatreni dobro odradili, lopta je došla do Kramarića koji se oslobodio na svoju desnu nogu i pucao, ali pokušaj je od bloka otišao daleko od gola.

15- Traje potpuna opsada Brazilskog gola. Modrić je pokupio jednu ničiju loptu, tražio je nekoga od svojih na petercu, ali su to otklonili igrači u žutim dresovima.

13- Velika prilika za Hrvatsku! Juranović je povukao loptu, dao za Pašalića koji je pronašao Perišića koji puca pored gola.

10- Ponovno je malo zakuhao situaciju Vinicius. Sjurio se s lijevog krila prema sredini, na kratko smo otklonili opasnost, ali je lopta došla do Raphinhe koji se nije snašao u svojem prodoru.

image
NELSON ALMEIDA Afp

5- Prvi udarac u okvir gola za Brazilce. Pokušao je Vinicius Jr. čiji je udarac išao ravno po sredini gola, Livaković je bio spreman.

3- Kovačić je lijepo presjekao jednu loptu na polovici terena, nanizao par igrača svojim driblingom, a onda je srušen prekršajem.

1- Počela je utakmica na Education City stadionu.


STIGAO JE SASTAV HRVATSKE!

Zlatko Dalić u petoj je utakmici prvi put dao šansu Mariju Pašaliću da starta od prve minute. Pašalić je dobio prigodu na desnoj strani, a Kramarić kao "devetka". Ostatak ekipe je odabrao standardan, Sosa se vratio na mjesto lijevog beka nakon jedne utakmice neigranja zbog iscrpljenosti i temperature. Ostatak obrane su Juranović, Lovren i Gvardiol. Na golu Livaković.

image

Igrači i stožer Hrvatske na travnjaku nešto više od sat vremena prije početka

INA FASSBENDER Afp
image
GABRIEL BOUYS Afp

image

Navijač Brazila sa zastavom Palestine u znak podrške

GABRIEL BOUYS Afp

Sredina je ona u koju Dalić najviše vjeruje Modrić, Brozović i Kovačić, a osim Pašalića i Kramarića u napadu je na lijevom krilu standardno dobio prigodu igrati Perišić. Dalić je sve utakmice za počeo s devetoricom istih igrača, a jednog i to u napadu je mijenjao. S Marokom je to bio Vlašić, s Kanadom i Belgijom Livaja, s Japanom Petković, a eto s Brazilom Pašalić. Osim toga Barišič je jednom susretu zamijenio Sosu. Ukupno je bilo 15 startera.

Mislav Oršić koji je imao temperaturu oporavio se, došao s ekipom na utakmicu i stavio se na raspolaganje Zlatku Daliću. (da)

Na trening su izašli nogometaši Brazila predvođeni glavnom zvijezdom Neymarom

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

image
INA FASSBENDER Afp

image
INA FASSBENDER Afp

image
NELSON ALMEIDA Afp

Ivica Olić rekao je prije susreta za reportere HRT-a: "Pred ovakvu utakmicu, treneri nemaju šta za reći, kako se naš susret protiv Brazila približavao, osjećala se nervoza, ona pozitivna i to ne samo kod prvih 11 već kod svih reprezentativaca. Mario (Pašalić) radio je dobro na treningu i stoga je on dobio priliku u ovoj utakmicu u kojoj su apsolutno svi htjeli igrati."

image
GABRIEL BOUYS Afp
image
INA FASSBENDER Afp
image
INA FASSBENDER Afp

Brazilski izbornik Tite nije promijenio niti jednog igrača u startnoj postavi u odnosu na ekipu koja je započela susret s Južnom Korejom kad su slavili 4:1.

Tite je vjerovao potpuno istoj postavio iako mu se oporavio lijevi bek Alex Sandro. Nije krenuo s njim nego je na toj poziciji prednost dao Danilu, a Militao je ponovno desni bek. Prvi golman im je Alisson, a stoperi Thiago Silva i Marquinhos. U napadačkom dijelu ekipe nije ništa dirao, otkao se vratio Neymar ustalio je formaciju u kojoj je on polušpica, Raphinha i Vinicis na krilima, a Richarlison centrafor. Veznjaci su Casemiro i Paqueta. (da)


Uz Predraga Mijatovića, najbolji crnogorski nogometaš svih vremena Dejan Savičević koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika Crnogorskog nogometnog saveza za podgorički dnevni "Vijesti" je prognozirao ishode četvrtfinalnih utakmica SP u Kataru. Počeo je dakako s prvom utakmicom, Brazil - Hrvatska.

"Na papiru je Brazil veliki favorit. Nije samo kvaliteta na strani Brazilaca, već i tjelesna snaga, što smo vidjeli u dosadašnjim utakmicama. Zato bi bilo veliko iznenađenje da Hrvatska prođe. Hrvatima svaka čast, imali su i malo sreće, ali nisu nezasluženo došli do četvrtfinala. Ipak, mislim da je Brazil preveliki zalogaj", poručio je Savičević.

ŠTO JE JOŠ REKAO LEGENDARNI CRNOGORAC POGLEDATE OVDJE.


Vatrenima su sreću poželjeli i polaznici policijske škole "Josip Jović" koji poručuju kako se srcem može do pobjede.

image

Polaznici policijske škole "Josip Jović" žele uspjeh Hrvatskoj nogometnoj reprenzetaciji

PRIVATNA ARHIVA


Na strani Hrvatske je i gibon Kent iz zagrebačkog Zoološkog vrta koji je uvjeren da će Vatreni slaviti i proći u polufinale. Njegovu stručnu prognozu pogledajte u videu koji je snimio Goran Mehkek (CROPIX).


Susret s Brazilom je najavio i legendarni Eduardo Da Silva Dudu koji je u prošlosti nosio kockasti dres.

‘Da nije bilo Hrvatske, možda mene ne bi bilo kao nogometaša! Normalno da ću navijati za Vatrene‘, poručio je Dudu, a kako prognozira četvrtfinale pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


Naši čitatelji bi u napadu htjeli vidjeti Marka Livaju i Ivana Perišića, a postavu koju ste odabrali u našoj anketi pogledajte OVDJE.


Hrvatski navijači još su jednom ispratili Vatrene ‘u boj‘. Ispred hotela Hilton Doha opet je razvijena već prepoznatljiva zastava, a orile su se i popularne pjesme. Navijače je pozdravio i Dejan Lovren, a kako je sve izgledalo pogledajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Linker
02. travanj 2024 07:30