KENZO TRIBOUILLARD Afp
MAROKANCI IZAZVALI KAOS

VIDEO: Rat na ulicama Bruxellesa! Stravične scene sukoba s policijom obilaze svijet, grad gori

Marokansko slavlje u Belgiji još se jednom otelo kontroli, a gradonačelnik im šalje jasnu poruku
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 22:05

Svaki novi uspjeh marokanske reprezentacije Bruxelles pretvara u bojno polje. Proslave Marokanaca, a kojih prema nekim procijenama u Belgiji živi pola milijuna, nakon pobjeda na Svjetskom prvenstvu u pravilu se otmu kontroli. Prve probleme s organima reda imali su nakon proslave pobjede protiv Belgije kada su preokretali su i palili automobile, sličan se scenarij u nešto mirnijem obliku ponovio nakon trijumfa protiv Kanade, a isto se dogodilo i nakon što su senzacionalno pobjedili Španjolsku. Opet neredi, opet palež, a prema riječima gradonačelnika Bruxellesa u posljednjim je neredima uhićeno više od stotinu huligana.

"Prije svega moram čestitati svima koji su slavili na dozvoljen način, u skladu sa zakonom. Ali, istina je da smo morali upotrijebiti silu i da je bilo puno uhićenja po završetku utakmice. Moja poruka je jasna: ako želite doći i praviti tulum u Bruxellesu dobrodošli ste. Ali, ako ste došli praviti probleme, onda ćete imati posla sa policijom", kazao je gradonačelnik Philippe Close.

Prvi čovjek Bruxellesa rekao je kako ne strahuje od novih incidenata, ali i pohvalio one Marokance koji su tijelima spriječavali huligane da se obračunaju s policijom.

"Ne rukovodim se strahom, nego organizacijom. Želim zahvaliti toj "velikoj braći" koji su napravili ljudske lance i spriječili da stvari izmaknu kontroli. Ponavljam, manjina je stvarala probleme i rušila imidž belgijsko-marokanske zajednice. Ta "velika braća" su na našoj strani, na strani policije. Pripremit ćemo se i za subotu, pobijedi li tada Maroko ili Portugal, jer i ovdje imamo veliku zajednicu Portugalaca. Oni koji prave probleme morat će se suočiti s policijom", upozorava Close.

Linker
25. travanj 2024 09:35