Paolo Bruno/Getty Images
TAMO JE VIRUS TEK STIGAO

U NAJVEĆOJ ZEMLJI NA SVIJETU SVE JE STALO: BIVŠI DINAMOVAC PRIVATNIM SE LETOM VRATIO U DOMOVINU 'Uzeli su nam 50 posto plaće, ali sve će vratiti'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 03. travanj 2020. 22:37

I u Rusiji su početkom tjedna postrožene mjere protiv koronavirusa, nema više treniranja u grupama kao donedavno, iako je prvenstvo još ranije suspendirano. Filip Uremović (23), bivši branič Dinama i mlade hrvatske reprezentacije, vratio se iz Kazanja, koji je smješten 750 km istočno od Moskve, kući u svoju Požegu.

- Raspuštena je cijela momčad do 31. svibnja, svi smo pušteni i tražili smo kako da dođemo doma jer Rusija je zatvorila granice, zračni promet funkcionira samo unutar zemlje. Srećom, uspjelo mi je s klupskim kolegom Silvijem Begićem naći privatni let iz Moskve, skupa s Kristijanom Bistrovićem i Slovencem Jakom Bijolom iz CSKA. I eto me kod svojih - javlja nam Uremović, koji je od srpnja 2018. član Rubina, nogometnog ponosa Tatarstana. I u Rusiji su na snazi krizne mjere štednje:

- Da, plaća za ožujak, travanj i svibanj će nam biti 50% manja, ali rekli su da će nam to kasnije kompenzirati, ako sve bude kao prije. I nismo trebali ništa potpisivati, to je sve bilo na riječ, dogovor, što je možda nama igračima i bolje, jer imat ćemo kasnije neki adut u ruci.

Kako bilo, nakon 22 od 30 kola ruske Premijer lige momčad Rubina je na 14. mjestu, sedam je klubova unutar pet bodova i da je normalna situacija predstojala bi grčevita borba za ostanak, no ovako je već razvidno da političkom odlukom nitko neće ispasti.

- Bilo je i u Rusiji govora da se prizna trenutni redoslijed ili da se sve odigra u mjesec dana nakon što se izađe iz karantene, no pandemija je u Rusiji tek počela, nije još ni blizu vrhunca, stoga nogometa do lipnja sigurno neće biti. No, i nama je Uefa dopustila da završimo ligu do 2. kolovoza. Najveći kandidat za ispadanje je Ahmad iz Groznog, bivši Terek, ako se neće igrati sigurno nitko neće ispasti, ali moguće je i ovako, političkom odlukom, proširenje lige za sljedeću sezonu, kad god ona počela.

Uremović je standardni stoper, skupio je u nepune dvije sezone 45 nastupa, i pod bivšim trenerima i kod Leonida Sluckog, koji je nekad s CSKA igrao 3-5-2, s braćom Berezuckij i Ignjaševičem, ali sada ne...

- Više mi paše obrana četiri nego tri, poglavito što je to u Rusiji pet, baš defenzivnih 5-3-2, a ne 3-5-2 kao Borussia Dortmund. Vidjet ćemo što će biti sa sezonom, ako se ne bi igralo nitko ne bi ispao, no na terenu će sigurno biti prava muška borba.

Kao i većina Hrvata koji probaju život u Rusiji i Uremović ima samo riječi hvale.

- Zadovoljan sam i s ligom i s klubom, jedino što je malo daleko, ali liga je jako dobra i može se u njoj napredovati i igrački, a budući da sam još donekle mlad, i životno. Sad kad sam prerastao mladu reprezentaciju imao sam i više vremena dolaziti kući, no svi mi igrači iz Hrvatske koji smo u Rusiji smo u kontaktu tako da nije dosadno ni nama koji smo samci - poručio je Uremović, koji je još prošli tjedan normalno dolazio na treninge u klupski kamp, mogao se voziti podzemnom željeznicom... Sad je i u najvećoj zemlji na svijetu sve stalo.

Linker
24. travanj 2024 04:36