Arijan Ademi
 Damir Krajac / CROPIX
LUDI DAN HRVATSKOG NOGOMETA

VELIKA VIJEST ODJEKNULA MAKSIMIROM UOČI UTAKMICE Arijanu Ademiju smanjena kazna, evo kada se vraća igrač koji već godinu i pol dana živi noćnu moru!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. ožujak 2017. 19:26

Arijanu Ademiju CAS Sportski arbitražni sud u Švicarskoj smanjio je suspenziju zbog dopinga na dvije godine! Podsjećamo, prvotno Uefina kazna bila je 4 godine zbog pozitivnog nalaza na tanozolon.

Bitka se vodila godinu i pol dana. Dinamo, Ademi i njegovi odvjetnici čak su tri puta slali uzorak spornih tableta na analizu, sva tri laboratorija pokazala su da je uzorak bio kontaminiran i da Ademi zarpavo nije kriv. Međutim, Sportski sud u Lausannei odugovlačio je, nekoliko puta odgađao konačnu odluku, vjerojatno i kalkulirao koja bi odluka izazvala veće potrese za nogomet. Na kraju, smanjio je kaznu Arijanu Ademiju na dvije godine, što je, kako smo rekli, djelomična pobjeda.

Naime, u Dinamu su očekivali da će dokapetan biti oslobođen bilo kakve krivnje, da će već sutra moći prisustvovati treningu i do početka nove sezone doći u formu i biti veliko pojačanje. Međutim, birokracija, igra "malih i velikih" opet je u prvome planu, CAS donio je kompromisno rješenje gdje se Ademiju smanjuje kazna na dvije godine. Znači, nevin je, ali kriv je. Ako su svi nalazi bili njemu u korist, za što je točno kriv? Teško za objasniti, ali pravo pravda odavno nisu sinonimi, 6,5 mjeseci kazne, tek tada se može priključiti momačdi i konkurirati za sastav.

Sjećamo se, kad mu je kazna od 4 godien tek određena, govorio je kako bi sve dao da mu bude prepolovljena, da je dvije godine izvan terena, premija u odnosu na četiri godine, međutim, nakon svega što se događalo, nakon svih dokaza da nije kriv, ovo se doima tek kao utješna nagrada. K tome, kako smo sinoć čuli, Ademi neće moći odmah niti trenirati s momčadi, štoviše, neće moći niti oraditi pripreme s prvom momčadi Dinama, nego se priključiti tek u kolovozu! Dakako, tako što bi prije nekoliko mjeseci svi potpisali, no dojma smo, da je ipak gorak okus u ustima.

Da je CAS napravio kompromis gdje UEFA neće biti potpuno kompromitirana, a gdje će Ademi ipak nastaviti karijeru. No, šest mjeseci, a kamo li dvije godine u životu jednog nogometaša velik su period i taj dio karijere Ademiju nitko ne može vratiti. Slaba je utjeha i da je CAS rijetko kad u povijesti, ako je ikad, smanjio kaznu za čak 12 mjeseci, Ademi je na kraju svega ipak žrtva. Nevin, a istovremeno kriv, teško je to objasniti, no kada je već tako svi se nadaju da će na jesen biti veliko Dinamovo pojačanje.

Koliko smo čuli, fizički je odlično, svakodnevno igra tenis, padel, čak i mali nogomet, ne sumnjamo, poznavajući nejgov karakter da će u listopadu istrčati na Maksimir kao da nikad pauze nije ni bilo. Iako, bit će dvije godine stariji nego sad, to mu niti jedan sud na svijetu ne može vratiti.

VIŠE PROČITATE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI U SUBOTU

Linker
20. travanj 2024 02:31