ANTE ČIZMIĆ / ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
VELIKI HENDIKEP

APSURDNA SITUACIJA HRVATSKIH JEDRILIČARA 'Od ovoga živimo, ako neće biti rezultata, neće biti financija, a mi moramo biti na obali'

Kao sportaši, mi smo navikli na red, nije nam problem izdržati i više od ovoga, ali vidim ljude u šetnji gradom, vidim puno toga što nije u skladu s preporukama. Ne znam, zbilja ne znam što reći.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 10. travanj 2020. 12:03

Jedan od najtrofejnijih hrvatskih trenera uopće, dakle ne samo u jedrenju, Jozo Jakelić pridržava se svih preporuka izdanih od mjerodavnih tijela u Hrvatskoj u borbi za sprečavanje širenja koronavirusa.

Njegov je Jedriličarski klub Mornar među prvima zatvorio prostorije i spriječio okupljanje te poslao jedriličare na odmor…

- Kao sportaši, mi smo navikli na red, nije nam problem izdržati i više od ovoga, ali vidim ljude u šetnji gradom, vidim puno toga što nije u skladu s preporukama. Ne znam, zbilja ne znam što reći. Ljudi se šeću, a mi i dalje ne smijemo trenirati. Apsolutno mi nije jasno zašto veslači i jedriličari ne bi smjeli trenirati u svom prirodnom okruženju, dakle na moru.

Ovo je apsurdno

Sada bi to bio pravi gušt, nema gužve na moru.

- Ma, nije samo to. Mi možemo otići na trening a da ne dolazimo u ikakav kontakt s bilo kim. Sve smo u stanju odraditi da smo na trideset metara jedan od drugog. Doći, trenirati, otići. Napominjem, bez ikakva kontakta. Znam da su Mađari već dopustili vrhunskim sportašima da se pripremaju, Talijani čak idu u tom smjeru. Govorim o jedrenju. Svi lagano počinju s treninzima. Ovo kod nas mi izgleda apsurdno. Ili nitko ne može ništa ili bismo i mi mogli početi raditi. Mi doista nikoga ne bismo ugrozili. Dobro da ste mi se javili s ovim pitanjem, jer sam već razmišljao od početka početi raditi pritisak.

Svjetska jedriličarska federacija otkazala je regate do lipnja, može se dogoditi da se nakon toga počnu održavati natjecanja i da naši jedriličari budu u velikom hendikepu u odnosu na konkurenciju.

- Gledajte, ovo je nama posao, od ovoga živimo. Ako neće biti rezultata, neće biti financija, a Tonči Stipanović osvojio je srebro u Rio de Janeiru, broncu na posljednjem Svjetskom prvenstvu i nalazi se u krugu favorita za medalju u Tokiju sljedeće godine. To je ono što mene muči. Usidreni smo na obali, a ne bi moralo tako biti samo kad bih imao s kim razgovarati i objasniti situaciju.

Linker
20. travanj 2024 04:23