Jana Koščak

 PRIVATNA ARHIVA
NEVJEROJATAN DOSEG

Bravo, Jana! Hrvatica uzela zlato na mlađejuniorskom Euru i postavila najbolji rezultat svijeta u 2022.

Sjajne vijesti iz Jeruzalema upotpunjava Roko Farkaš, s petim mjestom na 100 metara.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. srpanj 2022. 20:17

Mlada Varaždinka Jana Koščak je mlađejuniorska prvakinja Europe na prvenstvu koje se održava u Jeruzalemu. Zlato je osvojila u sedmoboju što je strašan doseg ove mlade atletičarke koja je briljirala u Izraelu. To je prvo hrvatsko europsko zlato u ovoj kategoriji.

Razočarana kopljem

Jana je u posljednju disciplinu sedmoboja 800 metara ušla sa 299 bodova prednosti pred Mađaricom Kriszt koja je došla sa slabijim rezultatom od nje na prvenstvo. Jana je imala 2:24.45. Sjajna je bila Britanka Hembridge sa 2:14.68. Jana je išla svoju utrku, istrčala odličnih 2:23.96 za 4. mjesto, svoj najbolji rezultat uopće i na pravi način osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u natjecanju u kojem je upisala pet svojih osobnih rekorda. Jana Koščak je osvojila 6106 bodova, što je najbolji rezultat u svijetu ove godine u njenom uzrastu, ispred srebrne Mađarice Kriszt koja je s osobnim rekordom došla do 5794 bodova i brončane Njemice Messing koja je osvojila 5690 bodova.

image

Jana Koščak

RONALD GORSIC Cropix

- Jako sam sretna, ali pomalo tužna zbog bacanja koplja koje nije išlo kako sam planirala. Ali, bila sam dobra u skoku u vis, skoku u dalj, osobni rekord na 800 metara napravila, tako da je super. Volim Jeruzalem, atmosfera je sjajna i ima toliko ljudi i baš sretna zbog ovoga. Nakon prvog dana nisam bila toliko nervozna, jer sam znala da mogu dobro skakati u dalj, ali još uvijek imate osjećaj da morate dati sve od sebe bez obzira na to koliko bodova vodite. Mogla sam trčati oko 2:40 na 800 metara, ali sam željela sam osvojiti 6000 bodova i morala sam gledati mađarsku atletičarku, tako da joj ne dopustim da previše napreduje. Postigla sam i rekord i 6000 bodova plus. Moja omiljeni disciplina je skok u vis, sada i bacanje koplja. Malo sam razočarana što sam mogla izvesti samo jedno bacanje zbog ozljede ligamenata lakta, jer moj osobni rekord u bacanju koplja je 11 metara dalje nego što sam danas bacila, tako da sam naravno razočarana. Sveukupno je svakako odličan osjećaj - uzbuđeno je zborila zlatna mlada Varaždinka.

Mladi Nedeliščanac, član varaždinske Slobode, Roko Farkaš koji je u Jeruzalem donio najbolji mlađi juniorski rezultat Europe na 100 metara i to je dokazao, ušao je u finale kao drugoplasirani u svojoj skupini sa 10.47, što je bilo ukupno peto vrijeme polufinala. Bio je to njegov sjajni nastavak ove sezone. A u izuzetno brzom finalu zlato je odnio Poljak Zakrzewski sa 10.32, srebro Šveđanin Hughes sa 10.36,a broncu Nijemac Wallstein sa 10.44. Farkaš je zauzeo peto mjesto sa 10.47. Sama činjenica da smo imali finalista na stotku govori sve. Sada ga čeka desetoboj u kojem je također sjajan.

image

Roko Farkaš

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kovačić šesti u dalju

Vito Kovačić nastupio je u finalu skoka u dalj u koje je ušao kao sedmi iz kvalifikacija sa 7,21 m. U finalu je u drugom pokušaju otišao do 7,28 metara i na kraju zauzeo šesto mjesto.

Lara Ontl je dosad jedina imala medalju sa Prvenstva u Tbilisiju na 2000 metara sa zaprekama.

Janko Kišak je prošao kvalifikacije na 200 metara sa 24.29 kao četvrtoplasirani. Lara Juričić bila je naš najveći adut u polufinalu na 100 metara. Bila je treća u svojoj polufinalnoj skupini sa 11.71, ali to za finale nije bilo dosta. Za jednu stotinku je bila kratka iza Njemice Just. Šteta. Vita Penezić je u polufinalu na 100 metara bila šesta sa 11.90 i nije uspjela izboriti završnicu. Mia Wild na 100 metara s preponama u polufinalu je bila četvrta sa 13.76 i nije uspjela izboriti ulaz u finale.

Linker
12. travanj 2024 14:07