Jana Koščak

 AK SLOBODA/FACEBOOK
SRUŠILA REKORD

Čudesan seniorski debi Jane Koščak! Nijedna 17-godišnjakinja u povijesti nije imala ovakav rezultat

U dva dana smo dobili definitivnu potvrdu da se u Varaždinu stvara velika sportska priča
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. svibanj 2023. 18:48

Jana Koščak (17), naše malo-veliko sportsko čudo iz Varaždina, u impresivnom je stilu zakoračila među svjetsku atletsku elitu. U prvom seniorskom sedmoboju u karijeri, i to odmah na blještavoj pozornici najprestižnijeg svjetskog višebojskog mitinga u austrijskom Götzisu, osvojila je visoko deveto mjesto sa 6293 boda. Najbolji je to rezultat u povijesti jedne mlađe juniorke (U-18) u seniorskom sedmoboju, dakle i neslužbeni svjetski rekord!

Obilato je time nadmašila i hrvatski seniorski (i juniorski) rekord koji je dosad držala njezina starija sestra Klara (5615), a ispunila je i ono što joj je bio glavni cilj - uhvatila je normu za Europsko juniorsko prvenstvo u kolovozu u Jeruzalemu. Na kojem će, u to nema sumnje, biti prva favoritkinja za zlato.

O kako jakom natjecanju se radilo i u kakvom je uglednom društvu Jana imala seniorsku premijeru, dočarat će podatak da je pobjednica, Amerikanka Anna Hall, skupila fantastičnih 6988 bodova! Osvajačica bronce na lanjskom Svjetskom prvenstvu došla je time na peto mjesto svih vremena.

Iza su ostala i ugledna imena

Ispred Jane su, između ostalih, završile i Britanka Katarina Johnson-Thompson, svjetska prvakinja iz 2019, Poljakinja Adriana Sulek, svjetska dvoranska doprvakinja, te Finkinja Saga Vanninen, dvostruka svjetska juniorska prvakinja. Iza našeg tinejdžerskog čuda ostala su pak neka vrlo ugledna imena, poput Poljakinje Pauline Ligarske koja je lani bila u Top 10 i na SP i na EP. Nizozemka Anouk Vetter, aktualna olimpijska i svjetska doprvakinja, povukla se pak nakon prvog dana koji je završila sa zaostatkom u odnosu na Janu.

Već je prvi dan pokazao koliko je Jana motivirana, odlučna i spremna. U sve četiri subotnje discipline popravila je osobne rekorde, a pritom je posebno oduševila na 100 m prepone, srušivši s 13.26 hrvatski juniorski rekord, te u skoku u vis u kojem je s 192 ostala samo centimetar od mlađejuniorskog rekorda Blanke Vlašić. Zahvaljujući tom rezultatu može se pohvaliti da je već u prvom nastupu u Götzisu bila najbolja u jednoj pojedinačnoj disciplini.

Nakon visa je u razgovoru za ORF simpatično rekla da je “grozna u bacanju kugle” i da će biti pri dnu poretka. Tako je i bilo, ali je opet s 12,42 nadmašila osobni rekord i uzela važne bodove, a dan je zaključila s gotovo pola sekunde poboljšanim osobnim rekordom na 200 metara (24.13) te s ukupno 3850 bodova i četvrtim mjestom.

U nedjelju je Jana malo nazadovala u poretku, ali opet je to bila visoka razina nastupa. Pogotovo u skoku u dalj u kojem je sa 6,24 m ostala samo centimetar od svog najboljeg rezultata na otvorenom (u dvorani je ove zime skočila 6,34).

S velikim smo zanimanjem pratili i Janin nastup u koplju. Lani je, naime, na putu do zlata na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu razmišljala i o napadu na svjetski rekord, ali u koplju je zbog bola u laktu odradila samo jedan hitac i morala je stati. Još joj je neko vrijeme taj lakat stvarao probleme, ali uoči početka sezone tata Patrik je otkrio da je sada sve u redu. Odradila je u nedjelju sva tri pokušaja, ali je s 41,03 m (osobni rekord iz 2021. joj je 44,38) ipak završila u donjem dijelu poretka, štoviše bodovno (687) joj je to bio najslabiji učinak u dva dana natjecanja.

Uoči posljednje discipline spustila se na šesto mjesto, ali već u tom trenutku je na kontu imala 5486 bodova, što znači da je u džepu imala normu za juniorsko EP (5350) i da je stigla na prag hrvatskog rekorda. Prešla ga je na 800 metara, u disciplini koja joj inače nije jača strana, ali ovaj put je dva kruga istrčala za 2:21.20 i za više od dvije i pol sekunde popravila osobni rekord.

Poredak od šestog do devetog mjesta je nakon šest disciplina bio vrlo zgusnut, tako da su Janu u završnoj rundi prestigle tri suparnice, ali nimalo to ne može pokvariti ukupan dojam. Jer s ovih je 6293 boda došla i na šesto mjesto juniorske ljestvice svih vremena (U-20), a sa 17 godina je, naglašavamo to, još uvijek mlađa juniorka!

Sjajna dva dana Varaždinke

I još jedna važna stvar. Jana je ovim rezultatom postavila i dobre temelje za plasman na Olimpijske igre u Parizu. Sada, naime, ima dva odrađena seniorska višeboja (na zimu treće mjesto u petoboju u Tallinnu) što je uvjet da se nađe na renkingu Svjetske atletske federacije (WA) koji je jedna od opcija za plasman na velika natjecanja. Moguće je da će joj već ova dva rezultata biti dovoljna za ulazak u društvo 24 sedmobojke koje će se nadmetati u Parizu, a prema svemu prikazanom, tamo joj je svakako mjesto. A nije uopće isključeno da će do ljeta sljedeće godine ispuniti i normu (6480 bodova).

Osim toga, sa spomenutih 1,92 u skoku u vis popravit će renking i u ovoj disciplini za plasman na ovogodišnje seniorsko SP u Budimpešti. Tako bismo je ovo ljeto, nakon sedmobojskog nastupa na juniorskom EP-u, mogli gledati i u društvu najboljih svjetskih visašica...

Sve u svemu, bila su ovo sjajna dva dana za našu najnadareniju atletičarku, dva dana u kojima smo dobili konačnu potvrdu da se u Varaždinu stvara velika, velika priča.

Linker
21. travanj 2024 13:07