afp
ZANIMLJIVA I IZVAN ATLETIKE

Čudo od djeteta postalo čudo od sportašice! Srušila svjetski rekord, a majstorica je cirkuskih vještina

21-godišnja Amerikanka, popravila je svjetski rekord za 44 stotinke na 400 m prepone
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. kolovoz 2021. 15:01

Bio je to svojevrsni deja vu. Kao da smo tako nešto već vidjeli dan ranije. Ponovno finale na 400 metara prepone, ponovno svjetski rekord, ponovno i drugi rezultat brži od dosadašnjeg rekorda... Samo što smo ovaj put sve to vidjeli u ženskoj verziji.
Dan ranije svijet je zapanjio Norvežanin Karsten Warholm, istrčavši 400 m prepone za nestvarnih 45.94, popravivši za čak 76 stotinki svjetski rekord koji je istrčao samo mjesec dana prije u Oslu. Priču je upotpunio drugoplasirani Amerikanac Rai Benjamin koji je i sam trčao “debelo” ispod bivšeg svjetskog rekorda, nevjerojatnih 46.17.

Sljedeće jutro u glavnim su ulogama bile očekivane “glumice”, a radnja je bila slična. Sydney McLaughlin, 21-godišnja Amerikanka, projurila je ciljem u vremenu 51.46, srušivši još jednom svjetski rekord, braniteljica naslova Dalilah Muhammad bila je samo 12 stotinki sporija, a trećeplasirana Nizozemka Femke Bol postavila je s 52.03 europski rekord! Još jedno čudo u Tokiju u kojem je, to je sada posve očito, staza koju je postavio talijanski proizvođač Mondo superbrza, sa svojevrsnim efektom trampolina.

Sretna i Muhammad

Puno se rasprava u posljednje vrijeme vodi o super-obući koja je također jedan od razloga velikog broja rekorda, ali čini se da je staza u Tokiju još veći. Reći će neki da to nije pošteno, ali tehnologija u svim područjima napreduje, pa ne može zaobići ni sport. Uostalom, i obuća i staze po kojima se trčalo prije deset godina nesumnjivo su napredniji u odnosu na one od prije 30 ili 50 godina.

image
JAVIER SORIANO Afp

Vratimo se, ipak, Sydney McLaughlin, toj nevjerojatnoj djevojci iz New Jerseyja koja je još kao klinka bila proglašavana čudom od djeteta, a u međuvremenu je njezin talent izbrušen do savršenstva i danas je jedna od najboljih atletičarki, a nećemo pogriješiti ako kažemo, i sportašica svijeta. Na “trialsima” u Eugeneu krajem svibnja postala je prva žena u povijesti koje je trčala ispod 52 sekunde (51.90), a sada je, eto, i taj rezultat nadmašila za nevjerojatne 44 stotinke.

image
McLaughlin prima čestitke od reprezentativne kolegice i velike rivalke Dalilah Muhammad
afp

- Apsolutno sam oduševljena, kakva sjajna utrka. Vidjela sam Dalilah ispred sebe uoči posljednje prepone, ali samo sam mislila “trči svoju utrku”. Još uvijek ne mogu shvatiti kakav je ovo rezultat, morat ću to obraditi kasnije - rekla je McLaughlin.
Koliko god mogla biti frustrirana što je trčala 32 stotinke brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda i osvojila samo srebro, Muhammad je nakon utrke nije skidala osmijeh s lica.

image
Sydney McLaughlin je srušila već treći svjetski na atletskim natjecanjima OI u Tokiju
afp

- Imala sam nevjerojatnu sezonu i okruniti je s 51.58 je nevjerojatno. Kao i kod muškaraca, tri prva rezultata bi bila pobjednička na bilo kojim olimpijskim igrama dosad. Ponosna sam što sam bila dio ispisivanja povijesti, a još sam ponosnija na svoju kolegicu iz reprezentacije Sydney - poručila je svjetska prvakinja.

Deset ‘dječjih’ rekorda

McLaughlin, inače, ima atletiku u genima. Tata Willie je došao do polufinala na 400 m na američkim “trialsima” 1984. godine, mama Mary bila trkačica u srednjoj školi, a i sestra Morgan, te braća Taylor i Ryan su se bavila atletikom. Mala Sydney je pažnju na sebe skrenula 2014. kada je kao 14-godišnjakinja srušila neslužbene svjetske rekorde za svoju dob na 100 m prepone (13.34) i 400 m prepone (55.63) i to s preponama na seniorskoj visini. Ovaj posljednji rezultat donio joj je i normu za juniorsko SP (U-20), ali nije mogla nastupiti na njemu jer je bila premlada. No, zato je već dogodine postala svjetska mlađejuniorska prvakinja (U-18), nadmašivši najbližu pratiteljicu gotovo za sekundu. I danas drži deset, što službenih, što neslužbenih svjetskih rekorda za atletičarke u dobi od 14 do 19 godina u različitim disciplinama.

U olimpijskoj 2016. je s nepunih 17 godina srušila svjetski juniorski rekord (54.15), potom je bila najmlađa američka reprezentativka u Riju, a bi 2017. dodatno popravila najbolji juniorski rezultat svih vremena (53.82). Započela je studij na Sveučilištu Kentucky, ali ubrzo je odlučila postati profesionalka. Potpisala je ugovor s New Balanceom, težak milijun i pol dolara godišnje, te s agencijom Endeavor, koja skrbi o karijerama LeBrona Jamesa i Serene Williams, te brojnih holivudskih zvijezda. Na SP-u u Dohi 2019. bila je druga, samo sedam stotinki iza Muhammad koja je s 52.16 srušila svjetski rekord. Danas Muhammad njoj gleda u leđa, ali nema između njih zle krvi.

Pamtit će se i po njoj

Syd the Kid, kako su je svojedobno prozvali američki mediji, zanimljiva je i izvan atletskih staza.

Između ostaloga, svladala je mnoge cirkuske vještine, pa prijatelje i obožavatelje na društvenim mrežama nerijetko zabavlja žongliranjem svime što joj se nađe pri ruci, kao i vožnjom monocikla. A često i s obje vještine istovremeno.
Zabava Syd više nije “kid”, danas je ozbiljna, velika sportašica. Jedna od onih po kojoj će se nedvojbeno pamtiti tokijske Igre.

Linker
25. travanj 2024 14:32