Jana Koščak

 PRIVATNA ARHIVA
KAKVA PRIČA

Senzacionalna Hrvatica nakon zlata i pet rekorda - nije zadovoljna! ‘Planirali smo svjetski rekord...‘

‘Koplje je zbog operacije lakta išlo nešto kraće, a na 800 metara je mogla i brže, da je trebalo.‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. srpanj 2022. 07:53

Sjajan atletski uspjeh, jedan od najvećih u mlađim kategorijama uopće ostvarila je na mlađejuniorskom EP u Jeruzalemu Varaždinka Jana Koščak. Pobijedila je u sedmoboju i pokazala da je najsvestranija mlada atletičarka Europe u svom uzrastu. Briljirala je dva dana u Jeruzalemu s pet osobnih rekorda u sedam disciplina, s pobjedama u visu, dalju i na 100 metara s preponama. Veliki doseg podebljava činjenica da je ostvareni rezultat od 6106 bodova najbolji u svijetu ove godine. I zato je sjajno bilo čuti Janu da nakon velike pobjede, nakon 800 metara koje je otrčala kao najiskusnija atletičarka kaže “nisam baš zadovoljna, posebno zbog bacanja koplja...”

Očekivanja bila velika

Zlatna, a nije baš zadovoljna, to samo govori o kakvom je mentalnom sklopu riječ, o kakvoj je zrelosti sa 16 godina riječ kada govorimo o perspektivi. Svima je jasno da je put do seniorskog uspjeha dug, da se na njemu stvari mijenjaju, ali je izvjesno da imamo pravo na nadu da će se Jana i kao seniorka jednoga dana priključiti našim velikim zvijezdama Sandri, Blanki, Sari...

Iza uspjeha ove sjajne mlade atletičarke stoji otac Patrik Koščak, i sam nekada odlični atletičar, desetobojac varaždinske Slobode. S obzirom da je Jani tek 16 godina, možda je primjerenije o velikom dosegu propitati tatu Patrika koji je otvorio zasluženo pivo večer nakon zlata.

- Jako sam sretan, kao i Jana naravno i iskreno mi je kamen sada pao sa srca, pa ću EP moći do kraja gledati u miru. Jako sam ponosan na svoju skupinu atletičara koja je ovdje, s kojom radim, jer su odlični u svakom pogledu. Zbog njih sam se vratio u atletiku, dobio novi motiv nakon što me 11 godina nije bilo u atletici. Ne mogu reći da se bilo što promijenilo na bolje, ali ja sam s njima dobio novi motiv i jako sam zadovoljan sa svim.

image

Jana Koscak

PRIVATNA ARHIVA

Očekivanja su bila velika.

- Pa, mi smo znali koliko Jana može i koliko vrijedi jer u atletici su rezultati egzaktni. Iskren ću biti, očekivali smo ovako nešto, možda čak i više, možda i svjetski rekord koji je “pobjegao” za dvjestotinjak bodova, ali stvari nisu išle onako kako smo planirali. Bacanje koplja ispalo je zbog problema s ligamentima lakta nešto kraće nego što je planirano. Sa sedam do osam metara više planirali smo na 800 metara napasti rekord, ali nakon koplja je zaključak da je jedino važno sašuvati prvo mjesto pa je Jana otrčala taktičku utrku u kojoj je osnovni cilj bio pratiti Mađaricu Kriszt, koja je bila najveća konkurentica. Mislim da je Jana pokazala izuzetnu zrelost u takvoj situaciji, istrčala 2:23 što je njen najbolji doseg, ali spreman sam reći da je mogla i 2:15 da je bilo potrebno.

Kako je uopće Jana Koščak završila u sedmoboju?

- Prvo, ja sam bio višebojac, drugo kod mene svi počinju s višebojem jer sam mišljenja da je svestranost u mladim uzrastima najvažnija. Naravno da Jana kao i sve ostale cure pokazuje više sklonosti nekim disciplinama, ali je jako važno da u svima napreduje. Recimo, ona je u skoku u vis na 187 cm, što je za njen uzrast vrhunski doseg koji u istim godinama nije imala ni Blanka Vlašić. Isti je slučaj s našim Rokom Farkašom koji je bio odličan na 100 metara, a koji je isto desetobojac, čija je perspektiva sigurno na 200 metara. Mene to čini zadovoljnim. Jednostavno mislim da je to temelj dobrog sportaša, ne samo atletičara.

image

Jana Koščak

PRIVATNA ARHIVA

Dosta za ovu sezonu

Prate li vas kako bi trebalo?

- Meni je važno da njih prate, ja sam situiran i nemam problema s tim. Ovo mi je u prvom redu veliko zadovoljstvo. U prosjeku sam na stadionu četiri sata svaki dan, za to dobijem tisuću kuna mjesečno, ali to je u ovom slučaju najmanji problem. Najveće je zadovoljstvo koje sam pronašao uz kćeri Janu i Klaru te Roka. Tu je kao četvrti iz grupe Janko Kišak, koji je prošao kvalifikacije na 110 metara prepone. Za ovo Prvenstvo smo uzeli sebi i Osječanku Miu Wild, koja je bila u polufinalu na 100 prepone. Kažem, jedna grupa koja živi skupa atletiku, ali i sve izvan nje kada nisu na stadionu, koja je skup odličnih učenika. To je veliko zadovoljstvo.

I što slijedi?

- Za neke odmor jer je bilo dosta za ovu sezonu, to su mladi ljudi koji jednostavno moraju i živjeti. Posebno kada je riječ o sedmoboju je dosta, pa smo te obveze razbili na pojedinačne discipline. Tako će četvorka na prvenstvo Balkana 16. i 17. srpnja, onda će Jana i Janko Kišak na EYOF u Bansku Bistricu, Klara i Roko u Cali u Kolumbiju na SP U-20. I Jana je mogla na SP U-20, ali kažem, odmara, makar ima norme u tri discipline (100 prepone, vis, dalj). Bit će dosta za ovu sezonu - zaključuje Patrik Koščak.

Janin rezultat iz Jeruzalema ostaje zlatnim slovima upisan u povijest hrvatske atletike i svako sljedeće veliko natjecanje zbog nje će biti zanimljivije svima. Nešto dobro, da ne kažemo odlično radi se u Varaždinu!

Linker
19. travanj 2024 03:32