Kristina Timanovska
 MACIEJ LUCZNIEWSKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
DRAMA MLADE SPORTAŠICE

‘Željeli su mi smrt i prijetili da će mi slomiti ruke. Prestanite gledati državnu televiziju...‘

Bila je jedna od glavnih priča OI, a sad otkriva s kakvom se sve mržnjom susretala
Piše: SNObjavljeno: 26. listopad 2021. 10:08

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovska prometnula se u jednu od glavnih priča Olimpijskih igara u Tokiju, ali ne zbog svojih rezultata, već zbog dramatičnog bijega na tokijskom aerodromu.

Za podsjetnik, Timanovska je nastupila u kvalifikacijama na 100 metara, a uoči utrke na 200 m, optužila je čelnike bjeloruske reprezentacije da je prisiljavaju da trči u štafeti 4x400 m što nije njezina disciplina. Odgovor bjeloruskog vodstva bio je brutalan, 1. kolovoza je protiv svoje volje odvedena na aerodrom Haneda s namjerom da je ukrcaju na avion za Bjelorusiju. U strahu da će joj život u zemlji u kojoj traje diktatura Aleksandra Lukašenka biti ugrožen, Timanovska je pobjegla bjeloruskim agentima koji su je pratili i potražila spas kod japanskog policajca.

image
Kristina Timanovska
OKSANA MANCHUK/TASS/PROFIMEDIA

U pomoć joj je nakon toga priskočila Poljska koja joj je ponudila azil, pa je 24-godišnja djevojka poslije dvije noći provedene u poljskom veleposlanstvu u Tokiju, odletjela za Varšavu gdje i danas živi. Prije nekoliko se dana oglasila na društvenim mrežama i opisala kakve zastrašujuće poruke dobiva od pristaša Lukašenkova režima.

"Željeli su mi bolest i smrt, prijetili su mi da će mi slomiti ruke. Nazivali su me smećem i Judom. Nikada prije nisam osjetila takvu mržnju", napisala je Timanovska.

Obratila se potom svima koji joj prijete i onima koji i dalje podržavaju aktualnu vlast.

"Umjesto da bacate blato na one koji se nisu uplašili i koji su iznijeli svoje mišljenje, savjetujem vam da vodite računa o svome psihičkom zdravlju. Strah rađa nasilje. Prestanite gledati državnu televiziju i pogledajte istini u oči. Obratite pažnju na to koliko ljudi sjedi u zatvorima s izmišljenim slučajevima, pitajte se zašto pravosudni sustav ne funkcionira i zašto gospodarstvo zemlje pada. O tome niste razmišljali, zar ne?", upitala je Timanovska svoje neistomišljenike i "hejtere".

image
Kristina Timanovska
MACIEJ LUCZNIEWSKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Linker
18. travanj 2024 21:57