AUTO SALON U SPLITU

Kako povratnik iz Australije kupuje Mercedes: Bez razmišljanja je uzeo metar u ruke...

Prvi dan 9. Auto-moto salona Slobodne Dalmacije obilježen je iznenađujuće velikim brojem posjetitelja, usprkos pandemiji koronavirusa
Auto-moto salon Slobodne Dalmacije
 Joško Šupić/Cropix

Prvi dan 9. Auto-moto salona Slobodne Dalmacije, koji se održava do 8. studenoga u City Centeru One, obilježen je iznenađujuće velikim brojem posjetitelja, usprkos pandemiji koronavirusa. Možda je na to utjecala i popularna „žuta srijeda“ koja se održava svake prve srijede u mjesecu u tom najpoznatijem dalmatinskom šoping centru. Uglavnom, izloženi automobili zajedno s motociklima i skuterima različitih brendova privukli su veliku pažnju posjetitelja, a najveći šušur bio je na izložbenom prostoru Mercedes-Benza, koji je zahvaljujući tvrtki Jolly Autoline predstavio najnovije modele, piše Slobodna Dalmacija.

image
Joško Šupić/Cropix

- S obzirom na situaciju s koronavirusom željeli bismo što više izići ususret našim kupcima i maksimalno im se približiti da ne moraju pohoditi naše salone - kazala nam je voditeljica marketinga Jolly Autolinea Nela Javorčić. – Ugodno smo iznenađeni posjetom i zanimanjem posjetitelja, kojih je tijekom dana bilo u velikom broju. Na ovogodišnjem autosalonu kampanju smo usmjerili na naše SUV modele, tako da smo izložili od povišene i nabildane inačice A klase – GLA do najskupljeg i najatraktivnijeg GLE modela. Među četiri SUV-a: GLA, GLB, GLC coupea i GLE modela posjetiteljima smo htjeli pokazati i redizajniranu E-klasu u limuzinskoj verziji.

image
Joško Šupić/Cropix

Ne možemo zaobići ni električnu verziju Smarta ForTwo EQ s cijenom od 194.000 kuna i dosegom od 159 kilometara s jednim punjenjem, koja je idealna za gradsku vrevu i gužvu, te vožnju po vrlo povoljnoj cijeni. Najskuplji eksponat na Mercedesovom izložbenom prostoru je veliki SUV – GLE 350d s pogonom na sve kotače i AMG opremom, koji košta 873.000 kuna. Po vrijednosti odmah iza njega je E-klasa Sedan s dizelskim agregatom 220d i paketom opreme AMG uz cijenu 653.000 kuna. Na dnu ljestvice izloženih modela su GLB i GLA, koji koštaju 454.000, odnosno 403.000 kuna. A upravo uz model GLA zabilježili smo detalj koji nas je oduševio.

image
Joško Šupić/Cropix

Povratnik iz Australije Ivo Grancieri, poznatiji kao Braco, zajedno sa suprugom nakon 42 godine vratio se u domovinu. Odlučio se na kupnju Mercedesa s obzirom da je tamo vozio automobil iste marke koji je nedavno prodao. Bez razmišljanja je uzeo metar u ruke i započeo mjeriti širinu i dužinu modela GLA, u čemu smo mu čak i pomogli, pridržavajući metar. Rekli smo mu da je on prvi kojeg znamo da kupuje automobil na „metre“ i tada je krenuo razgovor.

image
Joško Šupić/Cropix

- Vrlo često smo dolazili u Split i tu imamo Mercedes A170 koji je već uhvatio godine pa bismo ga htjeli zamijeniti novim - kaže Braco Grancieri. – Ipak smo već i mi stariji pa nam treba malo povišenije vozilo, a ne treba nam ništa više od A klase. Stoga sam uzeo metar i izmjerio dimenzije od GLA kako bih se uvjerio da ću s njim moći bez problema voziti po gradu i parkirati se bilo gdje. Supruga kaže da bi ona najradije običnu A klasu, ali se ona više ne proizvodi u formi monovolumena. Inače, kad spominjem Australiju, u Melburneu, gdje sam živio, dolazila su sva poznata lica sa estrade, poput Olivera, Trio Gušta, nogometaša Hajduka, košarkaša Jugoplastike...

image
Joško Šupić/Cropix

Na izložbenom prostoru Renaulta i Dacije, koji je zaposjela Autokuća "Gašperov", zatekli smo prodajnog savjetnika Branka Jukića i "Katicu za sve" u toj tvrtki Sinišu Šegu, koji su kazali da se oni na ovogodišnjem autosalonu predstavljaju s modelima u kojima prevladavaju hibridne tehnologije (E-Tech). Tako je Renault Clio sada opremljen kombinacijom benzinskog motora s blagim hibridnim sustavom ukupne snage 140 KS, s tim da mu početna cijena starta od 152.400 kuna. Međutim, modeli Megane i Captur dobili su plug-in hibridni sustav tako da struju dobivaju iz baterije kapaciteta 9,8 KWh, koja se može puniti preko vanjskog priključka.

image
Joško Šupić/Cropix

Osim benzinskog motora, ova dva modela koriste i električnu energiju koja pokreće elektromotor, a doseg na struju im je do 50 kilometara izvan grada, i do 65 kilometara u gradu. Ukupna snaga njihovog pogonskog sustava je 160 KS. Cijena im starta od 227.000 odnosno 240.000 kuna za Captur, odnosno Megane. Najskuplji model na štandu je Renault Talisman u karavanskoj verziji s dizelskim agregatom od 200 KS i bogatim paketom opreme Intense. Dacia Sandero Stepway u najboljoj opremi Prestige i dizelskim agregatom od 95 KS može se dobiti za 121.000 kuna, dok izloženi Duster s turbobenzincem od 130 KS košta 148.000 kuna.

- Interesa ima, naročito za modele Dacije, za izloženi Duster i Sandero Stepway, ali i za bazne modele Renault Clija i Captura - kaže nam Branko Jukić. – Ima dosta i upita, neke kontakte smo i zapisali i nadam se da ćemo nakon autosalona uspjeti nešto konkretizirati. Najvažnije nam je da se javnost upozna s našim novim hibridnim tehnologijama, jer je to budućnost, piše Slobodna Dalmacija.

Za kraj obilaska autosalona prvi dan ostavili smo marku Peugeot, koju zastupa Autokuća Davor. Izložena je 208-ica, europski automobil za 2020. godinu. Početna cijena tog modela je 106.000 kuna za inačicu s benzincem od 75 KS i osnovnim paketom Active. Tu je i nabildaniji brat, 2008-ica, koja djeluje vrlo impozantno u odnosu na 208-icu. Izloženi model 2008-ice s benzincem od 100 KS i paketom Active zapada 138.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 15:07