Priče o uspjehu

Mlade nade hrvatskog sporta: Jahanje, tenis i atletika nikad nisu imali bolju budućnost

Četvero mladih sportaša predstavili smo u magazinu Gloria, svaki od njih uspješan je u svom sportu, a obzirom na predanost i talent o njima ćemo još dugo čitati.

Neki su tek na početku karijere, a već osvajaju medalje, ne samo u konkurenciji svojih vršnjaka nego i starijih od sebe, a svima im je, osim talenta, zajedničko i da se vole natjecati - i pobjeđivati.

Laura Hrle, tenis

Devetogodišnja Laura Hrle velika je nada hrvatskog tenisa. Kći hip-hopera Zlatana Hrlea (51), frontmena Soma Dollara, osvojila je sve turnire u svojoj skupini do deset godina, a sada kreće u napad na - dvanaestogodišnjakinje. - Nema veze što su starije i više od mene, već sam ih pobjeđivala. Otkad me trenira Domagoj Ricov, nema šanse ni da me tata pobijedi. A puno mi pomaže i Ana Konjuh, s kojom nekad treniram, a kad može, dođe na turnir i navija za mene - kaže Laura Hrle, koja na teren ulazi s osmijehom i jednako raspoložena odlazi s njega. Osim tate, rekreativnog tenisača, u publici joj sjede mama Justyna (34), koja je izvrsna skijašica, i brat Ivor (12), mladi košarkaš.

image
Mlada tenisačica pobjeđuje i svoga oca Zlatana Hrlea
BORIS KOVACEV/CROPIX

Laura trenira dva sata dnevno, a lakoća i opuštenost s kojom igra iznenadila je i Srđana Đokovića, oca najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića. - Jesenas smo bili na turniru u Beogradu, a poslije natjecanja družili smo se u njegovom restoranu. Žao mi je što ljetos zbog pandemije nije mogla na mjesec dana u Novakov kamp, kao što smo planirali, ali bit će prilike - kaže Zlatan Hrle, dodajući da je njegova Laura dobra u svim sportovima, no tenis, koji je počela igrati sa šest i pol godina, na prvom je mjestu i želja joj je da jednog dana bude među top deset na svijetu. (Snježana Dragojević Harapin)

Kim Vukadin, preponsko jahanje

Na juniorskom Grand prix natjecanju u preponskom jahanju, najpoznatijoj disciplini konjičkog sporta, prvi je put pobijedila djevojka iz Hrvatske. Zagrepčanka Kim Vukadin (15), koja sportske uspjehe niže od djetinjstva, na leđima svoje nove kobile Chicoline zabljesnula je u kolovozu u češkom gradu Olomoucu i time osvojila svoje prvo međunarodno natjecanje. Kim je ujedno i najmlađa hrvatska jahačica koja ima licencu S4, što znači da može preskakati sve visine prepona, do 140 cm. Ova disciplinirana sportašica i učenica prvog razreda Prirodoslovne gimnazije Vladimir Prelog jaše od osme godine, kad je prvi put sjela u sedlo u Konjičkom klubu Jarun.

image
S kobilom Chicolinom, na kojoj je pobijedila u češkom Olomoucu.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Obožavam konje, a za to su “krivi” moji roditelji koji su me upisali u konjički klub, a 2015. mi kupili prvog konja. Zvao se Cruz. Nakon šest mjeseci pala sam s njega i slomila ključnu kost, a premda su mi liječnici tada zabranili jahanje na šest mjeseci, ja sam već nakon šest tjedana bila u sedlu. Mnogi bi nakon takvog pada odustali, ali mene je upravo to ojačalo. I nikada mi nije teško trenirati baš svaki dan u tjednu po tri sata - kaže mlada jahačica. (Karmen Miletić)

Marko Čeko, atletika

Hrvatska atletika nikada prije nije imala tako svestranog šampiona kao što je 20-godišnji Kninjanin Marko Čeko, državni prvak u skoku u dalj te trčanju na 100 i 200 metara. Njegova dominacija na atletskim stadionima započela je u kolovozu, na nacionalnom prvenstvu u Zagrebu, na kojem je bio najveća zvijezda. - Laskaju mi usporedbe s američkom legendom Carlom Lewisom koji je osvojio olimpijske medalje iz ovih disciplina. No, u budućnosti se namjeravam posvetiti skoku u dalj. Moj rekord od 8 metara i 4 centimetra treći je u povijesti tog sporta kod nas, a tek sam na početku karijere - ponosan je Marko, koji je kao skakač ljetos slavio i na prvenstvu Balkana te na Hanžekovićevom memorijalu. U svijet atletike ušao je s osam godina na nagovor prijatelja iz škole. U njegovoj obitelji nema sportaša: tata Željko je radnik u kninskoj tvornici vijaka, mama Nikolina je učiteljica, dok je pet godina stariji brat Nikola završio srednju poljoprivrednu školu.

image
Kninskog atletičara zovu i strani klubovi, ali njemu se ne odlazi iz rodnoga grada
SASA BURIC/CROPIX

U sportu se odmah pronašao te je pred kraj osnovne škole već imao pedesetak medalja, a 2018. bio je svjetski juniorski viceprvak u skoku u dalj. - Mama mi je bila najveća podrška na mom sportskom putu, uz trenera Dražena Lasića koji me prati već dvanaest godina te je takoreći član obitelji - kaže Marko, za kojeg se već neko vrijeme zanimaju svjetski klubovi, no sve ih je za sada odbio. Zadovoljan je uvjetima u svom atletskom klubu Sveti Ante i ne odlazi mu se iz rodnoga grada. - Dobio sam ponude dvaju sveučilišta iz Amerike, ali ne bih volio tamo živjeti - govori mladi sportaš, koji je od lani izvanredni student na Kineziološkom fakultetu u Splitu, a jednom tjedno trenira osobe s posebnim potrebama iz kninske Udruge sv. Bartolomej u čemu posebno uživa. Osim što ima veliko srce, 195 centimetara visok prvak omiljen je među djevojkama pa je ovoga ljeta dobio na desetke ljubavnih ponuda. (Dolores Tolić)

Josipa Koletić, preponsko jahanje

Maturantica samoborske Ekonomske škole Josipa Koletić s tek navršenih 18 godina postala je najmlađa seniorska prvakinja u povijesti hrvatskog preponskog jahanja. Trijumfirala je sa svojim kastratima Layosom, Checkerom i Ascotom, s kojima je iza sebe ostavila i mnogo iskusnije jahače, poput alkara i višestrukog prvaka Andrije Hrgovića. - U seniorskoj konkurenciji zajedno se natječu žene i muškarci, to je specifičnost sporta - govori Josipa, koja je cijeli život podredila konjima i jahanju. U sedlu je od šeste godine, a natječe se od dvanaeste, te se dosad okitila naslovom državne prvakinje u svim kategorijama - kadeta, juniora, mladih jahača i seniora. Sa svojim timom, u kojem važno mjesto ima njen otac Franjo Koletić, kralj hrvatske pirotehnike, lani je zaključila da je prerasla nacionalne okvire pa se preselila u Njemačku, gdje ima izvanredne uvjete za napredak.

image
Najmlađa seniorska prvakinja Hrvatske od lani živi i trenira u Njemačkoj.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Nijemci su, naime, najuspješnija nacija u konjičkim sportovima - s čak 750 tisuća registriranih natjecatelja te više od milijun jahaćih grla. Zato Josipa danas živi u okolici Osnabrücka, u kampu Karla Brocksa, trenera njemačke reprezentacije. - Sport je zahtjevan, jer svaki konj traži pažnju i vrijeme da bi se osjećao sretnim i slobodnim. To je preduvjet za povezanost i suradnju s jahačem te dobre rezultate - nastavlja Josipa, koja obično svaki dan, od ranog jutra do večeri, provodi u štali. Za izdržljivost trenira i kickboxing, kako bi tri sata mogla provesti u sedlu, upravljajući životinjom od 700 kilograma. - Konj traži potpunu posvećenost, a rezultati se vide tek nakon godina rada - kaže Josipa, koja uspjeh duguje podršci majke Barice, brata Nikole (31) te sestre Nikoline (29). A najviše oca, koji joj je i vozač, sponzor, timaritelj i trener te je prati na gotovo svim turnirima. (Kruno Petrinović)

Linker
25. travanj 2024 14:40