AFP
VELIKO SLAVLJE

Toyota ostvarila treću pobjedu na čuvenoj utrci 24 sata Le Mansa! ‘Svi su obavili fantastičan posao!‘

Ovogodišnja utrka, u svom 88. izdanju, morala je biti premještena iz lipnja u rujan
Piše: HinaObjavljeno: 20. rujan 2020. 18:22

Ekipa Toyote, za koju su vozili Švicarac Sebastien Buemi, Novozelanđanin Brendon Hartley i Japanac Kazuki Nakajima, pobjednik je ovogodišnjeg izdanja utrke 24 sata Le Mansa, osvojivši za japansku ekipu treću uzastopnu pobjedu.

Ovogodišnja utrka, u svom 88. izdanju, morala je biti premještena iz lipnja u rujan zbog pandemije koronavirusa, a održala se bez gledatelja.

Pobjednička posada, u kojoj su Buemi i Nakajima također, bili i posljednje dvije godine, odvozila je 387 krugova, pet više od ekipe Rebellion 1 u postavi Norman Nato, Bruno Senna i Gustavo Menezes. Treće mjesto pripalo je Toyotinoj drugoj ekipi u kojoj su bili Kamui Kobayashi, Mike Conway i Jose Maria Lopez.

Prošle godine u pobjedničkoj ekipi je bio as formule 1 Španjolac Fernando Alonso, a ove godne je umjesto njega vozio Hartley.

"Imali smo puno problema nakon starta. Izgubili smo dva kruga i u tom smo trenutku mislili kako više ne možemo pobijediti. Međutim, nekoliko sati kasnije situacija se počela okretati u našu korist. Ovo je još jedan dokaz da se na ovoj utrci stvari mogu promijeniti sve do cilja," kazao je Švicarac Sebastien Buemi kojem je to bila treća pobjeda u nizu.

Tri uzastopne pobjede ima i Japanac Nakajima.

"Bio je vrlo poseban osjećaj biti u automobilu i tri puta zaredom osvojiti Le Mans. Naša je utrka zaista bila roller coaster, ali svi su obavili fantastičan posao," dodao je.

Za Hartleyja je ovo bila druga pobjeda.

"Morao sam brzo naučiti navike ovog tima kako bi zamijenio Alonsa. No, kolege su mi pomogle kako svladati vrlo kompliciran i vrlo brz automobil. Imali smo gotovo savršenu utrku zahvaljujući našim inženjerima koji su nam omogućili da prebrodimo probleme s kočnicama," naglasio je Novozelanđanin.

Najviše pobjeda na utrci 24 sata Le Mansa ima Porsche, čak 19 ispred Audija sa 13 i Ferrarija koji je slavio devet puta.

Od vozača rekorder je Danac Tom Kristensen s devet pobjeda, dok je Belgijanac Jacky Ickx slavio šest puta.

REZULTATI:
1. Toyota 8 (Buemi/Nakajima/Hartley) 387 krugova
2. Rebellion 1 (Senna/Menezes/Nato) 5 krugova manje
3. Toyota 7 (Conway/Kobayashi/Lopez) 6 krugova manje
4. Rebellion 3 (Berthon/Deletraz/Dumas) 6 krugova manje
5. Oreca 22 (Albuquerque/Di Resta/Hanson) 17 krugova manje
6. Oreca 38 (Davidson/Da Costa/Gonzalez) 17 krugova manje...

Linker
20. travanj 2024 00:45