BLAGDANSKA GROZNICA

Pet ključnih savjeta uz pomoć kojih će vam ovi blagdani proći bez ikakvog stresa

Koliko god obožavali ovo vrijeme, ono može biti i izvor stresa. Poznata psihoterapeutkinja otkriva kako tome doskočiti
 iStock

Bez obzira na to jeste li zagriženi obožavatelj Božića ili netko tko to želi samo "riješiti", blagdani nam mogu donijeti i stres. Lidia Černi, međunarodno certificirani life coach, psihoterapeut i emocionalni terapeut-trener, podijelila je s nama savjete kako se riješiti blagdanskog stresa i preživjeti Božić u smijehu i blagostanju.

„Božić je vrijeme darivanja. Ovaj Božić će biti poseban jer ćemo ga proslavljati u pomalo neuobičajenoj atmosferi - s maskama na licu i držeći distancu. No, prisjetimo li se malo dosadašnjih naših Božića, nažalost, počesto su se pokloni sastojali od psovki i vikanja kojima smo obilato zasipali jedni druge zbog stresa oko savršene božićne odjeće, poklona, praznog bankovnog računa te niza drugih razloga. Što bismo mogli promijeniti u toj dosadnoj i stresnoj rutini? Evo nekoliko prijedloga.

image
Lidia Černi
Boris Kovačev/Hanza Media

Uvedite neke nove 'tradicije' sa svojim partnerima, supruzima ili djecom. Primjerice, donesite odluku da ćete prestati s kukanjem ili prigovaranjem (i psovke se tu mogu uključiti). To može biti jedna lijepa nova 'tradicija' komunikacije u vašoj obitelji. Počnite jednim danom bez kukanja i prigovaranja, a onda to vrijeme proširite na cijeli tjedan i to svaki dan. Kako to izvesti, kako se smiriti? Počnite već ujutro, malo se opustite, sjednite negdje sami gdje vas neće nitko ometati, zatvorite oči i dišite prirodno pet minuta samo prateći svoj udah i izdah. Ništa više. To može biti vaša nova rutina kojom ćete započinjati svaki dan. Vidjet ćete koliko ćete se bolje i smirenije osjećati. Tada će i kukanje i prigovaranje polako nestajati. A i blagdanski stres bit će smanjen. Naime, tajna je Božića u osjećaju topline, mira, zajedništva, ljudskosti i ljubavi, a ne kukanja i prigovaranja, stresa i jurnjave.

Božićno vrijeme, a pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo, idealno je da obnovimo obiteljske veze, ali i uključimo sve ukućane u stvaranje novih tradicija

Što se vaših ukućana tiče, dogovorite se tko će kuhati, kititi drvce, a tko će obaviti kupovinu. Dobra organizacija je majka svih dobrih poslova, kažu stručnjaci. Budite spremni prihvatiti i podijeliti dio posla jer se tako postiže obiteljsko zajedništvo. Rasporedite li posao, imat ćete više vremena jedni za druge te uživati bez stresa u društvu obitelji i prijatelja. Uposlite djecu u dekoraciju stana ili kuće, dajte im zadaću da sami okite svoju sobu onako kako oni to žele, bez vaše pomoći i bez kritike na kraju. Mali kreativci će se sigurno iskazati.

image

iStock

Organizirate li obiteljska okupljanja, izbjegavajte napete teme koje i inače izazivaju razmirice. Poslije ručka organizirajte neku grupnu aktivnost koja opušta, a nije razgovor. Možda treba izaći iz kuće. Otiđite negdje gdje ćete se moći svi družiti, u prirodu, na izlet, igrajte se zajedno, to jako pomaže zbližiti se ako su vam odnosi postali teški ili mučni i ako se ne stignete tako družiti tijekom godine. U ovo vrijeme izolacije, mnogo je izazova u obiteljskom životu i Božić je sjajno vrijeme da se odnosi revitaliziraju i poboljšaju, da popravimo i ojačamo neke obiteljske veze koje su nam se porušile.

Isplanirajte troškove na vrijeme kako biste izbjegli nepotrebne glavobolje

Poznato je već kako je nedostatak novca jedan od najvećih uzroka stresa tijekom blagdana. Odredite zato budžet koji želite potrošiti. Planirat budžet za božićno darivanje izuzetno je važno. Pritom svakodnevno vodite računa kako ide s trošenjem novca, to je izvrstan način da sačuvamo mir, ostvarimo ono što želimo i pritom nabavimo poklone u dobroj vibraciji, bez stresa i dodatnih iznenađenja.

5 kratkih savjeta kako preživjeti Božić

1. Usredotočite se na ono što možete kontrolirati

U životu možete kontrolirati samo dvije stvari, svoje misli i svoje postupke. Preuzmite kontrolu i vlasništvo nad njima i učinite ono što je najbolje za vas i vašu obitelj.

2. Zamislite svoj savršeni Božić i ostvarite ga

Zamislite savršeni trenutak, tko sjedi za blagdanskim stolom, što sve jedete, što rade vaša djeca? Ove godine zaslužili ste svoj idealni trenutak, provedite ga u stvarnosti.

3. Isplanirajte blagdanski budžet

Pravilan proračun stvara granice u vašem novčaniku, a ujedno pomaže i smanjenju stresa jer unaprijed znate kako rukovati novcem. Napravite proračun i držite ga se, bit će vam drago da jeste. Također, kupite poklone što ranije i uz pomoć kataloga unaprijed odlučite što ćete kome pokloniti.

4. Naučite reći NE

Svi obožavamo Božić, no to ne znači da morate prisustvovati svakoj zabavi na koju ste pozvani, osobito ne u vremenima pandemije. Budite iskreni prema sebi i priuštite si onoliko koliko možete i želite.

5. Naučite se nositi s mijenjanjem planova

2020. godina prepuna je naglih promjena i otkazivanja dugoplaniranih putovanja i događanja te se jednako može dogoditi i ovih blagdana. Što god prolazili, važno je resetirati svoja očekivanja. Pustite sve ideale i stvorite svoju novu, idealnu božićnu sliku.

U božićnu kupnju ove godine krenite nešto ranije i osmislite unaprijed što ćete kuhati

U nabavu namirnica trebalo bi ići barem tjedan dana prije kako ne bismo, kao i svake godine, upali u 'slijepo crijevo' ogromnih gužvi po dućanima. Promijenite nešto u rutini blagdanske hrane. Neka vaši glavni obroci uključuju nemasno meso. Sve su ove namirnice bogate aminokiselinama i antioksidantima koji pridonose zdravlju. Također su zdravi i plodovi mora, a slastice radite s manje šećera. Napravite malu razliku, kolači će biti jednako fini, ali puno zdraviji. Izbjegavajte u ovo vrijeme restorane, zbog poznatih razloga, osobito se to odnosi na novogodišnje slavlje.

Ove godine pokušajte izbjeći putovanja i dodatan stres

Preporuka je da se tijekom pandemije ne planiraju putovanja. Da je vrijeme drugačije, planirali bismo takva putovanja na vrijeme kako bismo izbjegli stres koji obično dolazi s putovanjima. Tijekom blagdana su uvijek gužve i na putovanjima, stoga je posebno sada to pametno izbjeći ako je ikako moguće. Sasvim sigurno treba paziti kamo se ide, je li to mjesto koliko-toliko sigurno, pročitati pokazatelje vezane za brojku zaraženih koronom i sami odrediti isplati li se ići u takav rizik ili možda ipak ne i ostati doma. Izbjeći stres pod svaku cijenu. Ovaj Božić, naime, trebamo biti puno odgovorniji“.

Odbrojavanje do najljepšeg dana u godini može krenuti, ostanite uz naš sadržaj jer mi znamo kako da ovo budu Blagdani kakve želimo!


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:45