Gabrijel Veočić u Havani

 PRIVATNI ALBUM
GOTOVO NEHUMANI UVJETI

Hrvat proživljava dramu na drugom kraju svijeta: ‘Borimo se za pitku vodu! Nema zahoda, tuševa, interneta...‘

Pripreme za ono što ga čeka u nastavku karijere, u punom smislu, prolazi HR boksač Gabrijel Veočić.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. listopad 2022. 15:19

Gabrijel Veočić (21), Kobra iz Broda, poluteškaški prvak Europe do 22 godine i četvrtfinalist seniorskog Svjetskog prvenstva prošle godine u Beogradu, jedan od najpotentnijih hrvatskih mladih boksača trenutačno se s ocem i trenerom Perom Veočićem nalazi na Kubi. Državi koja je poznata kao svjetska velesila u ovom sportu, ali zanimljiva i kao dugi niz desetljeća izolirana od modernog svijeta. Komunistički otok u zapadnoj hemisferi polagano se doduše zadnjih godina otvara, iako to ide teško i polako.

Kako pak izgleda dan na Kubi oca i sina Veočića, predočio je u svojevrsnom dnevniku, zapisu s Kube, Gabrijelov otac, Pero Veočić...

"Najbolje da vam predstavim Kubu tako što ću vam opisati kako izgleda jedan naš dan. Ustajemo u 4.30, odlazak na autobus i prvi trening koji počinje već u 5, a završava u 7 sati. Doručkujemo ono što nam trener s Kube donese, a to je svaki dan isto - jedno jaje i sendvič s jednom kriškom salame - počinje Pero Veočić.

- Zatim u dvorani odmaramo do drugog treninga koji počinje u 9.30 sati. Drugi trening traje dva ili dva i pol sata do podneva okvirno. Treniramo zajedno u središnjoj dvorani gdje se priprema njihova reprezentacija mlađih seniora za Svjetsko prvenstvo koje se održava od 14. studenog u Španjolskoj. U dvorani nema vode, zahoda, jasno ni tuševa jer čemu tuševi kad nema vode. Doduše, dvorana prokišnjava pa onda ima neželjene vode - veli Veočić pa nastavlja:

image

Gabrijel Veočić u Havani

PRIVATNI ALBUM

- U 13 sati se vraćamo autobusom do našeg smještaja, a onda počinje borba za pitku vodu (flaširanu) jer vode u trgovinama rijetko kad ima. Ostatak dana odmaramo i pripremamo se za sutrašnji trening. Posljednjih nekoliko dana bilo je nevrijeme, jaka oluja odnosno uragan, pa nismo imali struje četiri dana. Signal za internet je jako loš, tako da gotovo nikad nemamo interneta, a da bismo imali signala moramo ići u središte Havane, a do tamo je od našeg smještaja 20 minuta taksijem.

Nije to sve:

- Veliko iskustvo smo stekli na Kubi i naučili puno novih stvari u vezi boksa i samih priprema boksača za velika natjecanja. Inače, sam život na Kubi je jako težak, cijene hrane slične su kao u Hrvatskoj, s tim da su njihove plaće 30 dolara mjesečno, jedino liječnici imaju 50 dolara plaću - u javljanju s Kube će Pero Veočić.

Gabrijel Veočić će s ocem i trenerom ostati na Kubi do 11. listopada. U drugom dijelu sezone imaju u planu nastupe na Grand Prixu u Zagrebu u prosincu, a prema formi po povratku iz Havane procijenit će i hoće li nastupiti i na turniru Svjetske serije Silver Belt u Mariboru od 19. do 29. listopada.

Podsjetimo, Gabrijel je zbog ozljede leđa i šake bio izvan ringa od travnja mjeseca, propustio je Europsko seniorsko prvenstvo u Armeniji, a treninzima se vratio ljetos u svom Slavonskom Brodu. Gabrijel za novu sezonu prelazi u višu kategoriju, u polutešku do 80 kg, jer srednje do 75 kg nema u olimpijskom programu za Pariz 2024. godine i sada je već na stalnoj težini od 79 kg.

Linker
19. travanj 2024 15:01