Mario Mihalj
HRVANJE

U finalu najteže kategorije Marko Koščević svladao mladog i sve boljeg - predsjednikovog sina!

U dvorani Iver u Sesvetskom Kraljevcu u subotu je održano pojedinačno Prvenstvo Hrvatske
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. siječanj 2023. 23:10

Hrvačka sezona u Hrvatskoj, i to na najvišoj razini, dakle sa seniorskim državnim pojedinačnim prvenstvom počela je bitno ranije no što je to inače. Državna su se prvenstva inače uglavnom organizirala sredinom godine, dok smo sada jedva zašli u novu kalendarsku godinu, a već su podijeljeni setovi odličja na Prvenstvu Hrvatske.

Subotnje natjecanje najboljih hrvača u državi okupilo je u dvorani Iver u Sesvetskom Kraljevcu 102 hrvača iz 15 klubova, daleko najvećim dijelom iz Zagreba u kojem je uostalom i koncentracija ponajboljih pojedinaca. Uz dužnu čast iznimkama iz Petrinje i Siska, jednako kao i iz varaždinske Vindije koja je u konačnici u ukupnom bodovnom poretku klubova završila vrlo visoko, na drugom mjestu, vrlo blizu zagrebačkom Metalcu.

Podsjetimo, ovogodišnja će sezona hrvanja u nas biti iznimno bogata natjecanjima, ali i kvalitetom. U drugoj polovici travnja je u Areni Zagreb kulminacija u vidu seniorskog Europskog prvenstva, iako nikako ne valja smetnuti s uma ni Zagreb Open mjesec dana ranije za kojeg je već sada najava dolaska ponajboljih hrvača. Do te mjere da bi se mogao mjeriti kvalitetom i s EP.

Kada smo kod kontinentalne smotre i upravo okončanog državnog prvenstva, nadmetanje u dvorani Iver nije bilo nužno kandidacijsko za Europsko prvenstvo u Zagrebu. Naime, slijede još kako Zagreb Open, tako i još jedan turnir u Danskoj koji će umnogome određivati reprezentativce za EP u zagrebačkoj Areni.

Dakako, to ne znači da i naslov prvaka države nema svoju težinu, da ne približava svježe prvake nastupu na Prvenstvu Europe. U dvorani Iver, kako smo i najavili nije bilo nekih iz vrha ponajboljih naših hrvača. Primjerice, zbog ozljede je natjecanje preskočio olimpijac Božo Starčević (do 77 kg), kao i zbog ozljede zgloba Ivan Huklek (do 87 kg).

image

Antonio Kamenjašević

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Upravo je u vrlo za nas jakoj kategoriji do 77 kg, takvu situaciju najbolje iskoristio Antonio Kamenjašević koji je i inače slovio za jednog od favorita. Antonio je velik posao obavio u četvrtfinalu svladavši Pavela Puklavca, svježeg svjetskog doprvaka do 23 godine već u četvrtfinalu odnosno za obojicu prvoj borbi. Šteta što možda na ovom Prvenstvu Hrvatske nije bilo određivanja nositelja koji bi možebitno spriječili ovakve situacije.

Inače, najviše je hrvača bilo u kategoriji do 72 kg (15), a samo malo manje u dvije najviše kategorije, do 97 i do 130 kg (14). Možda medijski zanimljivo, iako i s hrvačkog gledišta sve intrigantnije i kvalitetnije, u najtežoj je kategoriji zlato osvojio Marko Koščević koji je pak u finalu svladao mladog i sve boljeg, doista nadarenog Marka Milanovića, inače sina aktualnog predsjednika države.

Linker
14. travanj 2024 10:30