Lucijan Krce

 HGS
LUCIJAN KRCE

Najveće priznanje za čovjeka koji je odveo Tina Srbića do zvijezda: Osjećam se malo pored ovih velikana

Krce je bio među laureatima koji su u utorak u Hrvatskom saboru primili godišnju Državnu nagradu za sport Franjo Bučar
Piše: SNObjavljeno: 14. prosinac 2022. 12:53

Lucijan Krce, hrvatski gimnastički trener, bio je među laureatima koji su u utorak u Hrvatskom saboru primili godišnju Državnu nagradu za sport Franjo Bučar. Trener koji je Tina Srbića pratio do olimpijskog srebra, svjetskog zlata i srebra, dva europska srebra, Jakova Vlaheka ove godine do mediteranskog srebra, te niz drugih sportaša do sjajnih rezultata, bio je u odabranom društvu velikih dobitnika najveće nagrade za sport u Republici Hrvatskoj.

- Iskreno, ostao sam iznenađen kada sam čuo da sam dobitnik te nagrade, najveće nagrade koju Republika Hrvatska dodjeljuje za sport. Nisam je očekivao. Iznimno sam ponosan što sam dio ovakvog društva. Bilo mi je malo neugodno kada sam čuo priče svih laureata, svih tih velikana, ne samo ove, nego i proteklih godina. Osjećao sam se jako malo i bilo mi je zapravo neugodno - skromno će Lucijan koji je očito zaboravio sve veliko što je donio hrvatskoj gimnastici i hrvatskom sportu.

A počeo je prvo s 20-godišnjom karijerom sportaša, stalnog reprezentativca u sportskoj gimnastici u kojoj je Hrvatsku predstavljao na svjetskim i europskim prvenstvima te na Univerzijadi. U Bregenzu 1993. godine bio je i finalist Europskog kupa na konju s hvataljkama.

No, planetarni sportski rezultati za Krcea će doći u trenerskoj karijeri koja kreće 2001. godine u Zagrebačkom tjelovježbenom društvu Hrvatski sokol u kojem i danas radi kao glavni trener. Stotine mladih vježbača posljednjih 20 godina prošle su kroz ruke ovog vrhunskog znalca, a vrhunac je činjenica da je stvorio jednog od najboljih svjetskih vježbača na kraljevskoj gimnastičkoj spravi preči - Tina Srbića.

S jednim od najboljih hrvatskih sportaša 2017. godine šokirao je sve osvojivši svjetski naslov u Montrealu i to u njihovom prvom finalu. Hrvatski olimpijski odbor zbog ovoga je Lucijana Krcea nagradio priznanjem za najboljeg trenera Hrvatske. A da kanadski uspjeh nimalo nije bio slučajnost, potvrdili su u 2019. godini u kojoj je Krce doveo Srbića prvo do titule viceprvaka Europe u Szczecinu, a zatim i do svjetskog srebra u Stuttgartu s kojim je ostvario olimpijsku normu za Igre u Tokiju 2020. godine. Uslijedila je nova europska medalja, srebro u Mersinu 2020. godine kao uvod u ono najveće, u čarobni kolovoz 2021. godine kada su u Tokiju došli do olimpijskog srebra.

- Ipak mislim da nisam još za usporediti se s nekim velikanima kakvi su primali ovu nagradu, ali nadam se da ću tijekom svoje daljnje karijere ipak to biti. Svejedno, danas sam jako sretan - poručio je Lucijan Krce.

Linker
20. travanj 2024 00:45