BAŠ, BAŠ, BAŠ...

Fantastičan dom dizajnerice Lede Bosnić: Priča iz Varaždina koja nas je oduševila

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Kad se male ruke slože, sve se može... Ovo je priča o interijerskoj kreativi koja nas je oduševila

PROFIL

  • INFO: obiteljska kuća
  • LOKACIJA: Varaždin
  • UREĐENJE: dizajnerica i lifestyle blogerica Leda Bosnić
  • INSTAGRAM: @ledaboss

Dizajnerica i lifestyle blogerica Leda Bosnić obožava ukrašavati dom za blagdane, no ne voli pretjerivati. Zavirili smo u dom koji dijeli sa suprugom Markom i mačkom Emily i oduševili se

Dizajnerica i lifestyle blogerica Leda Bosnić obožava Božić i svake godine pomno ukrašava stan. No, kako voli decentne ukrase, uvijek za uređenje i zabere manje predmete. Tako je i ove godine - posjetili smo je u kući u Varaždinu, gdje živi sa suprugom Markom i mačkom Emily, i oduševili se uređenjem. Nije teško dodatno uljepšati prostor koji je ionako divan, no činjenica je da je Ledi to uspjelo.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U prizemlju je postavljeno malo, umjetno drvce na kojem su neobične kuglice u obliku klizaljki, autobusa...

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Meni je Božić super i zbog uređenja doma, jer kuća na neki način kao da promijeni svoj oblik. Svakako se interijeru daje novi duh i zato uživam u uređenju - kaže nam Leda dok ulazimo u hodnik.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U prizemlju kuće nalaze se dnevni boravak i kuhinja, koji nisu odvojeni, tako da je zapravo riječ o jednoj većoj prostoriji. Za veliku jelku nije bilo mjesta, odnosno, da bi se stavila, trebalo bi micati dijelove namještaja, pa je Leda odlučila kako to ne želi. Odabrala je umjetno, malo drvce, koje prvo upada u oči kad se uđe u prizemlje.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Dio ukrasa Leda ima godinama, no zapravo svake sezone u trgovini ugleda neki detalj koji jako poželi u svojem domu, tako da je njezina zbirka ukrasa svake godine sve veća

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Malen je, baš kakav sam htjela, jer prostor ionako nije prevelik. Na njemu su nešto drugačije kuglice: u obliku klizaljki, autobusa... Prvi dan sam drvce stavila na pod, pa ga je Emily srušila, ali onda sam ga podigla na stoličicu. Mislim da je shvatila da ga ne smije više dirati, tako da nije bilo problema. Znam da sam se možda trebala naljutiti na nju, ali njoj je ovo prvi Božić s nama, pa sam joj oprostila - smije se Leda i dodaje kako se nada da je Emily oprostila njoj božićni kaputić koji su joj kupili i navukli.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Priznaje kako je, što se uređenja kuće tiče, ljubiteljica detalja. Zato je kuću okitila lampicama i detaljima u crvenoj boji: stolnjakom, svijećama, jastukom i dekom na kauču, lutkicom Orašara koju je smjestila u kuhinju... Na stol je stavila mali pladanj na kojem su mjesto pronašli sob, staklenka s keksima, božićna svijeća i patuljak s crveno-bijelom kapicom. Dom se svake godine počne uređivati već početkom prosinca, i to uvijek istim slijedom: prvo kuhinja i dnevni boravak, onda kutak za čitanje, koji je također u prizemlju te, na kraju, u sobe, koje su na katu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Neki od ovih ukrasa su bazni, imam ih godinama, no zapravo za svake blagdane pronađem nešto novo i divno što moram imati doma, pa dodam i to. Samo pazim da ne pretjeram. Najviše ukrašavam sama i dosta brzo to riješim, ali u nekim stvarima mi pomogne suprug - kaže Leda.

Premda inače najviše voli ružičastu boju, što se u prostoru jasno vidi i svi koji prate njezin blog te profil na Instagramu to dobro znaju, u vrijeme božićnih blagdana poseže više za crvenom. To je, kaže, prava boja za ovo doba godine. Neke je njezine fanove to iznenadilo, no kaže da je crvena prava boja za proslave.

- Nakon dnevnog boravka odlučila sam urediti kutak za čitanje. Nije bilo puno posla, jer je malen, ali ga obožavam. Kad smo uređivali taj dio kuće, razmišljala sam što da napravim, jer je riječ o malom prostoru. Bilo mi je glupo tu staviti samo ormar, pa sam neko vrijeme razmišljala kako ga najbolje iskoristiti. Na kraju sam odlučila tu staviti mali naslonjač, lampu, policu za knjige... Kao tako uređen, on apsolutno mami na to da ga se ukrasi, pa nisam ni pokušavala odoljeti - kaže Leda i pokazuje nam malog soba, koji je pronašao mjesto na fotelji i koji je uspješno donio blagdanski duh u taj dio kuće.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Leda je ukrasila sve prostorije u domu osim spavaće sobe i kupaonice

Potom se penjemo na kat, gdje je ukrašena samo radna soba. Tamo je najvažniji Ledin stol, za kojim smišlja dizajne torbi koje se šivaju u njezinu obrtu, a tamo i obrađuje slike i piše tekstove za svoj blog. U prostoru su smještene i male ljestve, na kojima je jedna njezina torba koja je, naravno, ružičasta. Tu je i veliki kaktus, okićen malim papirnatim božićnim drvcima crvene i bijele boje.

- Zapravo, to je tehnički gledano mlječika, no ja ga zovem kaktus. Nije zahtjevan, kao ni ostale biljke koje imamo, a idealan je za ukrašavanje. Zašto bismo kitili samo jelku, a ne i druge biljke? Zato je i on doživio svoj dašak Božića - kaže Leda koja je na policu iznad stola stavila dva detalja: prvi je mala, umjetna božićna zvijezda, a drugi košarica koju je napunila crvenim i bijelim kuglicama za kićenje bora.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Pokazuje nam i ostale sobe na katu. Tu je, osim dviju spavaćih soba, kupaonica i garderoba. Kako posao uređenja kuće nije dovršen, odlučila je te prostorije ne ukrasiti za ove blagdane. Kuću su, naime, kupili u siječnju ove godine i uređivali je malo-pomalo.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Bilo je jako kompliciranih dijelova. Primjerice, zidovi u kuhinji nisu pod pravim kutem, pa je to zahtijevalo puno truda da bi izgledalo ovako dobro. Dosta toga smo napravili suprug i ja sami, recimo on je lijepio cigle u kuhinji. Uređenje je prepustio meni, jer sam znala što hoću, a njemu je moj stil uređenja lijep - objašnjava Leda te ističe kako joj je jako važno da ljudi znaju kako uređenje doma ne mora biti skupo. Premda njezin dom djeluje kao da je u njega uloženo zaista jako mnogo, Leda kaže kako su ona i Marko štedjeli gdje su mogli. Osim što su dosta toga napravili sami, puno je detalja kupljeno u trgovinama koje nisu ni skupe ni razvikane. Jedino je važno biti kreativan, kaže. I kad je riječ o uređenju životnog prostora, ali i kada se radi o blagdanskom ukrašavanju doma.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U radnoj sobi je visoki kaktus koji je okićen pa je on na neki način u toj prostoriji zamijenio božićno drvce

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Treba prostor urediti onako kako je vlasniku najljepše. Treba vam biti lijepo kad dođete doma, a posebno u doba blagdana. No, to ne znači da treba potrošiti tisuće kuna - zaključuje Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:51