Foto: Goran Mehkek / CROPIX
NAJJAČE NATJECANJE

GOLDEN FOIL OF ZAGREB Kutija šibica ugostila mačevaoce: Prvi turnir pripao Mađaru Dosi, Peter Fileš sjajan sedmi

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 21. listopad 2019. 17:53

Zagrebačka Kutija šibica na jedan je dan rukomet zamijenila mačevanjem. Razlog je bio inauguralni turnir Golden Foil of Zagreb koji je okupio 74 natjecatelja iz mnogih svjetskih zemalja u organizaciji Hrvatskog mačevalačkog saveza i Mačevalačkog kluba Dubrava.

Turnir je to iz serije FIE Satellite iz kojega se bodovi prenose u listu za Svjetski kup, odnosno najjače natjecanje na svijetu ove sezone. Na turniru je nastupilo i devet hrvatskih predstavnika, a najbolje od njih prošao je aktualni prvak Hrvatske Petar Fileš koji je zaustavljen u četvrtfinalu od Španjolca Carlosa Llavadora, kasnijeg finalista turnira. Fileš je nakon prolaska u četvrtfinale turnira iste serije u Kopenhagenu nastavio s odličnim rezultatima na domaćem terenu. U eliminacijsku fazu ušao je kao 22. nositelj i redom s identičnih 15-14 pobjeđivao Poljake Andrzeja Rzadkowskog i Laszeka Rajskog, 11., odnosno 6. nositelja.Fileš je bio jedan od četiri Hrvata koji su iz grupne faze natjecanja prošli u fazu na ispadanje gdje je nastupilo 60 najboljih. Preostali hrvatski trojac Ivan Komšić, Noa Nikolić i Leo Smrekar ispao je u prvom eliminacijskom krugu, iako valja istaknuti Komšićev rezultat. On je u skupini ostvario pet pobjeda i jedan poraz od Poljaka Michala Seissa, kasnijeg polufinalista. Ostali hrvatski predstavnici Antonio Gojak, Leo Li, Borna Špoljar, Denis Bičanić i Anton Mravunac zaustavljeni su već u prvoj fazi natjecanja.

U finalu je četvrti nositelj, Mađar Daniel Dosa, bio bolji od spomenutog Španjolca Llavadora rezultatom 15-11, iako je na početku gubio rezultatom 5-0. Čudni pad dekoncentracije kod Španjolca, inače 27. igrača svijeta i osvajača brončane svjetske i europske medalje.

Vrlo jaki turnir u Zagrebu tako je okončan pobjedom 23-godišnjeg Mađara koji je trenutno 39. na svjetskoj ljestvici floretaša. Nagrade su dobila osmorica četvrtfinalista, a Hrvat Fileš u poretku je završio odličan sedmoplasirani.

Linker
19. travanj 2024 22:37