Alex Caparros/Getty Images
VELIKI KVIZ JL-A

JE LI BOLJI RAKETA ILI LUKA, KOGA JE TO POBJEĐIVAO ZEC? Zaigrajte kviz i provjerite svoje sportsko znanje! Veliki izazov kroz dvadeset pitanja

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 26. travanj 2020. 14:32

Vrijeme je ovo kada je većina ljudi primorana ostati u svojim domovima zbog pandemije koronavirusa, a na isto su prislijeni i sportaši diljem planete. Svatko pokušava skratiti vrijeme na svoj način, a mi vam donosimo kviz u kojem možete okušati svoje sportsko znanje.

Tko su bili strijelci za Rijeku u legendarnoj pobjedi 3-1 protiv Reala, kojim sportom se bavi kćer Brucea Springsteena, Jessica?, tko je postigao pogodak za Redse u prošlogodišnjem finalu Lige prvaka, samo su neka od pitanja u ovom zanimljivom kvizu, pa krenimo redom (odgovore potražite na dnu članka):

1. Gledanje nogometnih utakmica čini se kao da je cijelu vječnost udaljeno od nas, ali smo sigurni da se sjećate koje su momčadi bile na prvom mjestu svih najvažnijih liga u trenutku prekida sezone. Mi vas pitamo koje momčadi su bile na drugom mjestu, u a) Francuskoj, b) Španjolskoj, c) Njemačkoj i d) Italiji?

2. Na prvom Svjetskom nogometnom prvenstvu sudjelovalo je 13 reprezentacija. Nabrojite koje četiri reprezentacije su predstavljale Stari kontinent.

3. Hrvatski košarkaši imali su različite debije u NBA ligi. Jedan od njih je upamćen po tome što je u svojoj prvoj utakmici postigao čak 29 koševa. Tko je najefikasniji hrvatski debitant u NBA ligi?

4. Tko je bio najbolji strijelac hrvatske rukometne reprezentacije na ovogodišnjem Europskom prvenstvu (a), a tko najbolji asistent (b)?

5. Trojici hrvatskih igrača iz MLS-a, Robertu Punčecu, Damiru Kreilachu i Dariju Župariću, zajedničko je da su bivši igrači Rijeke. Kreilachu i Župariću je, pak, i zajedničko da trenutačno igraju u klubovima iz istih gradova u kojima igraju i dvojica hrvatskih NBA-ovaca. S kime grad dijeli Župarić (a), a s kime Kreilach (b)?

6. Edin Džeko i Davor Šuker najbolji su strijelci nacionalnih reprezentacija s područja bivše države Jugoslavije. Navedite nam bivšeg nogometaša koji se nalazi na trećem mjestu te ljestvice. Postigao je 38 pogodaka za svoju reprezentaciju.

7. Kojim sportom se bavi kćer Brucea Springsteena, Jessica? Prije osam godine bila je prva rezerva u američkoj reprezentaciji na Olimpijskim igrama u Londonu.

8. Tko su bili strijelci za Rijeku pod stijenama Kantride u legendarnoj pobjedi 3-1 protiv Real Madrida? Igrači iz te generacije su Ravnić, Gračan, Malbaša, Desnica…

9. Enver Idrizi je pomalo zaboravljeno lice iz hrvatskog borilačkog svijeta. Vrsni karatist, samoprozvani ljubavnik, pohvalio se i da je dvaput pobijedio Chucka Norrisa (?!). Jedna od brojnih stvari u kojima se okušao je i gluma. Kako se zove film Jakova Sedlara iz 1996. godine u kojem je ulogu imao i Enver Idrizi. Scenarist filma je Nino Škrabe. Glumili su još Ena Begović, Boris Pavlenić, Tonko Lonza, Boris Buzančić…

10. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća Hrvatska je imala dvoranski ATP turnir pod nazivom Croatia Indoors. Dvaput se igrao u Zagrebu, jednom u Splitu. Na sva tri turnira pobijedio je Goran Ivanišević, a nas zanima koje tenisače je pobjeđivao u finalima Croatian Indoorsa?

11. Za koga od vas su naši olimpijci samo hit za jedno ljeto. Kako se zove hrvač, koji je osvojio peto mjesto u kategoriji do 75 kg grčko-rimskim stilom u Rio de Janeiru prije tri i pol godine?

12. Danas je aktualan Simon Rožman, prije njega je Kup donio Igor Bišćan, ali najuspješniji je bio Matjaž Kek s naslovom hrvatskog prvaka. Tko je trenirao Rijeku prije Kekova dolaska?

13. Od koga je hrvatska vaterpolska reprezentacija na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Budimpešti izgubila u polufinalu (a), a od koga u utakmici za brončanu medalju (b)?

14. U lipnju 1994. godine Maksimir je vidio vjerojatno najbolju skupinu nogometaša u svojoj povijesti. Maradona, Caniggia, Batistuta, Redondo, Simeone… odigrali su 0-0 protiv Hrvatske koju je vodio Ćiro Blažević. Navedite dvojicu nogometaša koji nedostaju iz početne postave naše reprezentacije u toj utakmici. Morate ih postaviti na točnu poziciju.

15. Sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju naprasno je prekinuta, ali pobjednici po disciplinama i u ukupnom redoslijedu su ipak proglašeni. Tko je osvojio veliki kristalni globus kod skijašica, a tko kod skijaša?

16. Mateo Kovačić nije samo hrvatski rekorder po iznosu pojedinačnog transfera, nego i hrvatski nogometaš za koga je u ukupnom zbroju plaćeno najveći odšteta. Prema Transfermarktu, ukupno 94 milijuna eura. Tko je na drugom mjestu te ljestvice s ukupnim odštetama u vrijednosti od 66,9 milijuna eura?

17. Blanka Vlašić je 2010. godine proglašena najboljom svjetskom atletičarkom. Te je godine osvojila tri zlatne medalje, redom na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, Europskom prvenstvu na otvorenom i na Kupu kontinenata. U kojim gradovima su se održala ta natjecanja?

18. Liverpool je posljednja momčad koja je osvojila Ligu prvaka. Tko je postigao pogotke za “redse” u prošlogodišnjem finalu protiv Tottenhama?

19. Od 12 Mršićevih košarkaša u prve dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2021., samo dvojica od njih su igrali u ABA ligi ove sezone. Kako se zovu?

20. Bill Belichick, Elvis Grbac, Nick Saban neki su od najpoznatijih igrača i trenera američkog nogometa “naše gore list”. Jedan igrač, pak, nije imao tako prepoznatljivo prezime, ali po njegovim brojnim tetovažama svima je bilo jasno da mu Hrvatska puno znači. Poznat je i po tome što je osvojio dva Super Bowla u ovom mileniju.

21. Jedna od preporuka za život u samoizolaciji je i gledanje sportskih dokumentaraca. U kategoriju vrhunskih sigurno pripada i “Senna” iz 2010. godine o neprežaljenom velikanu Formule 1. Vozeći za koju momčad je Ayrton Senna ostvario prvu pobju u Formuli 1? Dogodilo se to na VN Portugala 1985. godine.

OVDJE PROVJERITE TOČNE ODGOVORE

Linker
25. travanj 2024 14:44