14 DANA DO POČETKA TOUR OF CROATIA

ODISEJA HRVATSKOM U VIŠE OD 1000 KILOMETARA OPET ĆE OBIĆI SVIJET Početak u Osijeku, finiš u Zagrebu: Ovo su etape spektakularnog Toura kroz Hrvatsku!

Stižu World Tour momčadi Bahrein-Merida, Astana i Trek-Segafredo, kao i hrvatska Meridiana Kamen, ali šteta je što neće biti Đuraseka i Kišerlovskog
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 05. travanj 2018. 11:12

Napokon. Dan koji su čekali hrvatski biciklistički entuzijasti, direktor Vladimir Miholjević i suradnici napokon su predstavili etape četvrtog izdanja obnovljene Utrke kroz Hrvatsku. Od 17. do 22. travnja, 1075 km kroz više od 100 mjesta, općina i gradova. Skoro 800 milijuna kućanstava diljem svijeta imat će pristup prijenosu utrke. Bahrein-Merida, Astana i Trek-Segafredo od World Tour ekipa, hrvatska Meridiana Kamen (Rumac...), slovenski Adria Mobil s Roginom. Šteta što nema UAE-a s Đurasekom i Katuše s R. Kišerlovskim...

1. etapa Osijek - Koprivnica (227 km)

Start i cilj isti kao lani, ali se vozi izmijenjenom trasom s prolaznim ciljevima u Našicama, Kutjevu i Virovitici. Novost je i brdski cilj druge kategorije u Parku prirode Papuk, oko 130 km prije cilja etape. Papuk je jedan od 10 parkova prirode koji će se predstaviti tijekom ovogodišnje Utrke kroz Hrvatsku. U Koprivnici se prolazi dvaput kroz cilj kako bi vozači imali mogućnost upoznati se s posljednjih sedam km prilično jednostavnog, samim time snažnog sprinta. Favorit za etapnu pobjedu je Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo).

2. etapa Karlovac - Zadar (234,5 km)

Uglavnom se vozi “starom cestom prema moru”. Sprintevi su u Slunju i Plitvičkim jezerima. Prvi uspon je također na Plitvičkim jezerima, zatim se preko Gračaca penje na Velebit. Spust je uz Zrmanju pa preko starog masleničkog mosta do Zadra u koji se ulazi s istočne strane. Jedan krug po gradu te cilj kod Svetog Donata kao 2015.

- Vozači će morati biti oprezni kod uspona na Velebit jer bi se moglo dogoditi da netko ne uhvati vodeću skupinu - procjenjuje Miholjević.

Tour of Croatia 2017 - Stage 1 - Official photos by: KL-Photo
KL-Photo / KL-Photo

3. etapa Trogir/Okrug - PP Bio- kovo/Makarska rivijera (134 km)

Drugi pokušaj osvajanja Svetog Jure koji se prošle godine “obranio” snijegom te je cilj bio spušten na Vrata Biokova. Prva žestoka etapa za brdaše poput Gianluce Brambille (Trek-Segafredo) i Jana Hirta (Astana), očekuje se ozbiljna selekcija unutar pelotona. Trogir, zatvorena vožnja po Čiovu, a nakon sprinta u Omišu prati se Cetina. Radmanove mlinice pa uspon na Zadvarje i spuštanje na Brela. Sprint kroz Makarsku, a nakon Podgore počinje uspon najviše kategorije (HC), dugačak 29 km sa 1800 m nadmorske visine.

4. etapa Starigrad/NP Paklenica - Crikvenica (171 km)

Etapa stvorena za bijeg s tehnički izuzetno zahtjevnim sprintom i ciljem na gradskom trgu u Crikvenici. Kandidati za ukupnu pobjedu moraju biti oprezni. Kreće se iz Starigrada i NP Paklenica, zatim po magistrali do prvog prolaznog cilja u Senju. Novi Vinodolski će se dvaput posjetiti, kao i Crikvenica. U Novom su dva sprinta, a prvi prolazak kroz Crikvenicu neće biti kroz kasniji cilj, nego u njegovoj blizini. Drugi prolazni cilj u Novom je nakon uspona 3. kategorije na Grižane (Bribir), a do Crikvenice se dolazi kroz Selce.

5. etapa Rabac - Poklon/PP Učka (156,5 km)

Kraljevska, zahtjevnija od Biokova jer nema samo jedan teški uspon. Zbog nagiba i konstantnosti najteži je s istarske strane Učke, na 65. km etape.

- Nagib je 14 posto, osjećate se kao na pokretnoj traci, a rekreativci mogu gledati mrave jer se kreću istom brzinom - opisuje Miholjević.

Zagrijavanje za 11 km dugi uspon na Dopolavore bit će 40 minuta ranije na Gračišću, a vozače još čekaju brdski cilj u Kastavu te Poklon koji bi mogao odrediti ukupnog pobjednika. Prolazni ciljevi su u Labinu, Viškovu i riječkom Korzu.

Makarska, 190417. 
Biciklisticka utrka Tour of Croatia 2017. Utrka se vozi od 18. do 23. travnja u 6 etapa i duga je 1000 kilometara. Druga etapa utrke kojoa se vozi od Trogira do planine Biokovo iznad Makarske. Zbog snijega je cilj spusten sa vrha Sv. Jure(1762m) na prevoj Vrata Biokova(860m) pa je duzina ove dionica tako 107 km.
Na fotografiji: Tour of Croatia na planini Biokovo.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

6. etapa Samobor - Zagreb (151,5 km)

Najbrža etapa, pobjednik bi u cilj mogao doći s prosječnom brzinom većom od 46 km/h. Start i cilj na istim lokacijama kao lani, ali nova je ruta. Iz Samobora, preko Svete Nedjelje, i u prvom ulasku u Zagreb - južno od Save. Preko Lučkog, Ulice SR Njemačke do prolaznog cilja u Velikoj Gorici. Zatim Žitnjak, sprint u Dugom Selu, kratki uspon Sveti Ivan Zelina te standardni ulaz na obilaznicu kod Popovca. U Zagreb se ulazi kod Ivanje Reke, prema centru se skreće kod fontana te tradicionalna tri kruga s dva prolaska i ciljem na Trgu svetog Marka.J

Napokon. Dan koji su čekali hrvatski biciklistički entuzijasti, direktor Vladimir Miholjević i suradnici napokon su predstavili etape četvrtog izdanja obnovljene Utrke kroz Hrvatsku. Od 17. do 22. travnja, 1075 km kroz više od 100 mjesta, općina i gradova. Skoro 800 milijuna kućanstava diljem svijeta imat će pristup prijenosu utrke. Bahrein-Merida, Astana i Trek-Segafredo od World Tour ekipa, hrvatska Meridiana Kamen (Rumac...), slovenski Adria Mobil s Roginom. Šteta što nema UAE-a s Đurasekom i Katuše s R. Kišerlovskim...

Linker
25. travanj 2024 09:22