Leonarda Pavić
 INSTAGRAM
OD BAZENA DO MIKROFONA

Foto: Lijepa Leonarda prva je naša vaterpolska reprezentativka koja je postala TV komentatorica nogometa

Još prije samo 3 godine je igrala za hrvatsku žensku vaterpolsku vrstu na EP u Barceloni
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. listopad 2021. 17:42

Posao sportskog TV komentatora, pritom mislimo na prijenos nekog sportskog događaja, utakmice, uglavnom se veže uz muškarce. Tobože, "muški posao". U Hrvatskoj je sportskih TV komentatorica bilo ili ima, za na prste jedne ruke. Prva je legendarna, pokojna Milka Babović, stručnjakinja za atletiku i umjetničko klizanje.

Danas pak briljira kolegica Zrinka Grancarić. Gledatelji ju pretežito vežu uz "ozbiljnije" teme, one političke, ali Zrinka je vodeća stručnjakinja u nas za jedrenje, odlična ljetos i u prijenosu odbojke na pijesku iz Tokija, a povremeno je znala surađivati i s našom redakcijom. Tihana Zrnić je prenosila svojedobno rukomet na Sport Klub TV. Davno, tijekom '90-tih godina, na Radio Ciboni se kao prva žena, radijska komentatorica pojavila Željka Višošević. Prenosila je isključivo košarku. Međutim, nogomet... To je ostala nepokorena utvrda muških komentatora na TV. Do ove godine.

Od proljeća na Arena TV nogometne utakmice prenosi jedna žena. Prema svim našim spoznajama, prva takva u Hrvatskoj. Ona je Leonarda Pavić (22), iz Dugog Rata. Njezina posebnost je da je još donedavno bila reprezentativka, branila boje Hrvatske na EP. Ne baš u nogometu, već vaterpolu. Još 2018. smo je pratili u bazenu Barcelone na EP, a sada ju pratimo u programu Arene gledajući nogomet.

- Još se ne bi nazvala baš specijalisticom za nogomet jer prenosim i druge sportove, ali da prenosim nogomet, pa i sve više, a usudila bi se reći i da ga najviše znam, to definitivno - veli Leonarda, inače navijačica Chelsea i Rome u koje se "zaljubila" zbog Lamparda i Tottija.

- Prvi prijenos, a to je bilo u svibnju ove godine, nije bio nogomet nego jedna automobilistička utrka. Moje vatreno krštenje. Najveća želja mi je bila prenositi baš nogomet, ali sam mislila da će to doći za nekih 5, 6-7 godina. No, onda mi je urednik Glavan došao i rekao "OK, preživjela si autiće, idemo sad Rumunje osvojiti". Prvi prijenos je bio Rumunjska liga, Steaua odnosno FCSB - Sepsi. Što je najbolje, kako sam oduvijek sve pratila i gledala, tako sam ja stvarno gledala i Rumunjsku ligu - malo nas je iznenadila ovime, studentica 5. godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

- Najviše radim nogomet, ali i rukomet također, muški i ženski. Sad u zadnje vrijeme, Ligu prvakinja. Naravno, prenosila sam i vaterpolo nešto malo, budući da ga nismo imali nešto pretjerano u programu. Radila sam vaterpolo na Planet Sport TV, ali kao sukomentatorica dok se nisu ugasili. Najviše volim raditi loptačke sportove, najlakše mi se spremiti jasno za vaterpolo jer sam ga trenirala, ali najveći gušt je nogomet.

Za tu nogometnu zaraženost "krivicu valja svaliti" na Leonardinog oca, Joška Jozu Pavića.

- On je bio profesionalni nogometaš, između ostalog u Slovačkoj (Rimavska Sobota), pa sam se ja zato ondje i rodila. Nije mi dao poći u nogomet, ali me je pustio u vaterpolo, što ima još manje smisla, ha, ha. Ne, zahvalna sam mu na tomu, bolje tako. Najviše sam nogomet zavoljela preko oca, ali i brata. U biti, u kući se stalno nogomet pratio.

Vaterpolska karijera je naglo prekinuta, a bila je došla do reprezentacije i EP u Barceloni 2018. Od tamo možda vuče i frustracije jer je točno u terminu finala nogometnog SP Hrvatska - Francuska, naša ženska vrsta igrala vaterpolo. Protiv Francuske!
- To je bilo seniorsko EP, a igrala sam još i jedno juniorsko EP u nizozemskom Oosterhoutu i juniorsko EP u Volosu, u Grčkoj. Pet godina sam igrala za Buru, pa onda dvije sezone Jadran. Nisam više mogla, ne bi stigla "gurati" i vaterpolo uz fakultetske obveze, pa sada i posao na Areni - veli Leonarda Pavić. Vrsna sportašica, odlična studentica, a od srca joj želimo da postane i vrhunska nam kolegica novinarka.

Linker
06. ožujak 2024 06:41