Dina pokazuje što treba preplivati, a u daljini se nazire Maroko
 FACEBOOK DINA LEVAČIĆ
NIJE DOBILA NI PRILIKU

Hrvatica se spremala za veliki podvig: ‘Nagutala sam se više pijeska nego što sam udahnula kisika!‘

Plivačka maratonka Dina Levačić ostala na plaži uzalud čekajući preplivavanje Gibraltarskog tjesnaca
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. srpanj 2020. 21:56

I kad je odlazila u Španjolsku, Dina Levačić dvojila je hoće li uopće dobiti priliku zaplivati kroz Gibraltarski tjesnac. Čini se da se to u sljedeća dva dana neće dogoditi, granica s Marokom je zbog korona krize i dalje zatvorena za strance, a vjetar jest sve samo ne ugodan za eventualan pokušaj preplivavanja 15 kilometara širokog tjesnaca.

- Istina je, postoji još samo minimalna mogućnost - rekla je 24-godišnja maratonka iz Mravinaca pored Splita: - Uskoro mi istječe termin, Maroko se nije otvorio, vjetar je snažan, morske struje postaju sve nepovoljnije... Nisam poražena, vratit ću se drugom prilikom. Dakle, ostajem puna optimizma i vratit ću se u nekim boljim okolnostima. Preplivat ću ja Gibraltarski tjesnac.

Dina u Španjolskoj nije samo sjedila na obali i čeznutljivo gledala prema drugoj strani, prema Maroku. Unatoč svemu htjela je osjetiti more, trenirala je i pripremala se ukoliko se otvori prilika.

image
Uspjela je barem prošetati mini-državom Gibraltar
FACEBOOK DINA LEVAČIĆ

A sada Sjeverni kanal

- Prije četiri dana sam plivala dva sata boreći se s vjetrom i onim malim, opasnim valovima. Ti valovi sa sobom nose sol i pijesak, nagutala sam se više soli i pijeska nego što sam udahnula kisika. Takav osjećaj! Plaža na kojoj sam bila je duga šest, možda sedam kilometara i na njoj sve skupa nije bilo deset plivača. Nagledala sam se patrolnih gumenjaka, kontrole su stroge, a kazne ogromne ukoliko se ne pridržavate pravila.

image
Dina je ostala na plaži ovog puta
FACEBOOK DINA LEVAČIĆ

Imala je vremena posjetiti mini državu Gibraltar.

- Čim smo ušli, presjekli smo avionsku pistu, ujedno glavnu cestu. Potpuno neobično, ali za divno čudo, sve funkcionira. Ugođaj me podsjetio na Londonu, jer je sve puno draguljarnica, raznih dućana, ljekarni. Tek na jednom trgu možeš sjesti i nešto popiti.

Valjda će Dina bolje sreće biti u Sjevernoj Irskoj, kamo će se uputiti direktno iz Španjolske s mamom Željanom, dok se tata Mladen vraća kući. U prvom dijelu kolovoza vrebat će napad na Sjeverni kanal, koji dijelu Sjevernu Irsku od Škotske. Kanal, čija se temperatura mora i u ljetnim mjesecima ne penje iznad 15 stupnjeva. Zato je hrabra plivačica cijelu zimu i proljeće u Dalmaciji tražila što ekstremnije uvjete.

Praktički je plivala u svim rijekama i jezerima, dakako i u moru. Što hladnije, to bolje. Dina je u svom ambicioznom planu preplivala četiri od sedam najvećih maratona. Krenula je s kanalom Catalina u Kaliforniji, pa su “pali” kanali La Manche, Molokai na Havajima, te prošle godine Tsugaru u Japanu. Gibraltarski tjesnac je trebao biti peti, Sjeverni kanal šesti i za kraj, Cookov tjesnac na Novom Zelandu.

Linker
25. travanj 2024 21:20