Prošlogodišnji laureati na 68. izboru sportaša godine u organizaciji Sportskih novosti.
 RONALD GORŠIĆ/CROPIX
NAJTEŽA GODINA

Hrvatski sportaši su i u pandemiji oduševljavali širom svijeta, donosimo najbolja dostignuća u 2020.

U groznoj godini hrvatski sport je opet imao fantastične dosege. Još jednom smo se njima ponosili!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. prosinac 2020. 08:27

Za 31 dan svijet će masovno, ali s razlogom slaviti Silvestrovo. Tako je svake godine, ali ova će proslava biti posebna. Slavit će Nova godina, ali slavit će se i što je ova 2020. završila. Ne treba pojašnjavati zašto. Godina na izmaku bila je nikada prije doživljena! Baš nikada! Godina i jedan virus koji nam je iz temelja preokrenuo živote i svakodnevne navike, običaje.

Godina koja se cijela pretvorila u život pod maskama, no dijametralno suprotan pojmu pravog maskenbala. U ovoj zamaskiranoj svakodnevici nema ničeg zgodnog, još manje smiješnog. Godina i virus u njoj koji nas je od ožujka do travnja “zakucao” u kuće i domove, s frapantnim podatkom objavljenim početkom travnja. U tom trenutku, od 7.8 milijardi ljudi, čak 4 milijarde je bilo zatvoreno u kućama, stanovima... Svijet je u jednom trenutku doslovno stao. Nezamislivo!

image
HANZA MEDIA

Brojni otkazi i odgode

Takva godina se jasno teško odrazila i na sport. Prvo i temeljno po čemu 2020. ulazi u sportsku povijest, jest da je to bila prva godina u kojoj su odgođene olimpijske igre! U moderno doba olimpizma, od 1896., Igre su znale biti otkazane (zbog svjetskih ratova), ali nikada odgođene. Ušli smo u 2020. kao olimpijsku godinu, a izlazimo iz nje kao predolimpijske. Preko noći su isključena svjetla na stadionskim reflektorima, doslovno isušeni bazeni, zakračunata vrata svih dvorana. Sport je stao!

Vježbalo se doma, u dnevnoj sobi ili kućnoj veži, a onaj tko ima dvorište taj je imao i uvjete za “bazične aerobne pripreme”. Na sve te nedaće, u nas se, u Zagrebu i okolici zaljuljalo i tlo. Bilo je i oštećenja na sportskim objektima. Doista, bolesna godina.

Odgođen je bio i nogometni Euro, također prvi put u povijesti. Čekali smo ga s velikim ambicijama uvjereni da “srebrni” iz Rusije imaju itekako što reći i u europskoj konkurenciji. Međutim, pandemija je bila jača pa ćemo i Euro gledati u sljedećoj godini.

No sport, pa tako i naš hrvatski, ne bi bio to što jest - poletan, snažan, prilagodljiv, izdržljiv - da se svim tim nedaćama nije nasmijao u lice, u facu, onako fakinski i rekao - “E nećemo stati, idemo dalje!”.

I nije stao. Da, godina je neusporediva s ostalima, “mršava” rezultatima i natjecanjima, ali nešto ih je ipak bilo, a Sportske novosti vrednuju i u takvim uvjetima najbolje. Stoga, ne odustajemo od izbora najboljih sportaša Hrvatske. Oni koji su u izvanrednim i povijesno nikad težim uvjetima bili privilegirani izaći na borilišta zaslužuju biti nagrađeni. A bilo je tu i jako lijepih ostvarenja...

U siječnju, dok je još sve bilo “normalno”, rukometaši su imali europsku smotru, a Kauboji i Domagoj Duvnjak su zapalili Hrvatsku, ali posljedično i Austriju, Švedsku... Na sjeveru Europe je iskovano srebro, a Duvnjak bio prva violina Hrvatske i Eura.

Vaterpolisti su istodobno došli do polufinala EP u Budimpešti. Mjesec dana kasnije, Tonči Stipanović dojedrio je do svjetske bronce Down Under, u Melbourneu! U zimske je dane Filip Zubčić doskijao do trećeg mjesta ukupnog poretka veleslalomaša. Rukometašice Podravke i Lokomotive ušle su u polufinale Kupa EHF i Challenge kupa, a onda su natjecanja suspendirana. Tko zna...

KLIKNITE OVDJE I DOZNAJTE SVE O 69. IZBORU NAJBOLJIZH SPORTAŠA U ORGANIZACIJI SPORTSKIH NOVOSTI!

Srbić još čeka

Ljeto je, nakon prinudne stanke obilježio Bayern u nogometu, a u njemu Ivan Perišić. Oba njemačka trofeja plus Liga prvaka! Blagi naklon! U listopadu se prikazivao “Zakon braće”. Šime i Mihovil Fantela su bili brončani na jedriličarskom EP klase 49er, a Valent i Martin Sinković srebrni na veslačkom EP.

Karla Prodan je nova judaška zvijezda s pokrićem, a šteta tek što prošlogodišnji laureat Tin Srbić ne može sada kandidirati jer njegovo prvo ovogodišnje natjecanje, na kojem je i favorit za medalju, gimnastičko EP počinje 9. XII., a završava 13. prosinca. Nema veze, ako “padne” zlato, izmislit ćemo nešto...

Sve u svemu, kada se sve ovako samo površno navede, u ovoj teškoj, bolesnoj godini hrvatski sport je opet imao fantastične rezultate. Još jednom smo se njima ponosili diljem svijeta. Na to su nas barem naučili, naše sportašice i sportaši.

KANDIDATI ZA SPORTAŠE GODINE 2020.:

SPORTAŠICE

Karla Prodan

Osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu judašica održanom u studenom u Pragu, srebrna na EP-u do 23 godine

Barbara Matić

Osvojila zlato na Grand Slam turniru u judu, na putu do zlata pobijedila svjetsku i olimpijsku prvakinju

Mirela Kardašević

Postavila svjetski rekord u ronjenju u disciplini dinamika bez peraja

Petra Martić

Najbolja hrvatska tenisačica po prvi je put godinu završila među svjetskih TOP 20, bila je ukupno 18. U jednom je trenutku bila 14. tenisačica svijeta

----------------------------------
SPORTAŠI

Domagoj Duvnjak

Službeno izabran za najboljeg rukometaša Europskog prvenstva održanog u siječnju

Ivan Perišić

Hrvatski nogometni reprezentativac osvojio je s Bayernom Ligu prvaka, Bundesligu te njemački Kup

Filip Zubčić

Treći u ukupnom poretku veleslalomaša u Svjetskom kupu, po prvi put pobjednik na utrci Svjetskog kupa u veleslalomu

Tonči Stipanović

Osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu jedriličara u laseru održanom u veljači u Melbourneu

-----------------------------

EKIPE

RK Podravka

Izborile polufinale EHF Kupa za rukometašice, zbog prekida svih rukometnih natjecanja nisu imale priliku konkurirati za finale, sudionice Lige prvakinja

RK Lokomotiva

Izborile polufinale Challenge Cupa za rukometašice, zbog prekida svih rukometnih natjecanja nisu imale priliku konkurirati za finale

ŽNK Split

Osvajačice nogometnog prvenstva Hrvatske, obranile naslov

HOK Mladost

Osvajačice Kupa Hrvatske za odbojkašice, bile vodeće u prekinutom prvenstvu

-------------------------

MOMČADI

Rukometaši

Srebrni na Europskom prvenstvu održanom u siječnju u Austriji, Norveškoj i Švedskoj

Valent i Martin Sinković

Srebrni na europskom veslačkom prvenstvu održanom u listopadu u Poljskoj

Šime i Mihovil Fantela

Brončani na Europskom prvenstvu klase 49eru jedrenju održanom u listopadu u Austriji

Vaterpolisti

Izborili polufinale na Europskom prvenstvu održanom u siječnju u Budimpešti

Linker
23. travanj 2024 16:46