CROPIX
ŽENA ZA POVIJEST

Još 1974. bila je najbolja sportašica Jugoslavije, nakon 27 godina se vratila, opet igra i - pobjeđuje!

Legendarna 62-godišnjakinja pobijedila je u oba meča i tako znatno pridonijela trijumfu svog kluba
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. listopad 2020. 11:41

Stolni tenis je poznat kao sport koji ne poznaje dobna ograničenja za postizanje vrhunskih rezultata. To je sport za kojeg je i znanstveno dokazano da jača reflekse, motoriku, poboljšava ravnotežu, a istodobno ne opterećuje zglobove i kralježnicu. Upravo stoga, vrhunski sportaši i sportašice srednje dobi (ili i nešto stariji) na vrhunskim natjecanjima, nisu senzacija. Iako jesu rijetkost.

Kineskinja s luksemburškim državljanstvom, Ni Xialian nama poznata kao igračica STK Dr. Časl iz Zagreba, sljedeće bi se godine trebala natjecati na OI u Tokiju. U dobi od 58 godina! Na prošlim Igrama u Riju 2016. za Španjolsku je pak nastupao He Zhiwen koji je tada imao 54.

Pa ipak, raritetni su nastupi u ligaškim natjecanjima, u sedmom desetljeću. Takvo što imamo mi, u Hrvatskoj! Tko se ne sjeća Branke Batinić? Dobro, morate za takvo što biti i malo stariji, ali opet... Riječ je o svojevrsnoj ikoni našeg pingića. Iza Tamare Boroš našoj vjerojatno najboljoj stolnotenisačici. Uostalom, dvaput je izboru SN proglašena za Sportašicu godine (1974. i 1985.).

U paru s legendom Šurbekom osvojila je broncu na SP 1981., ima dva srebra s EP (jedno sa Šurbekom 1982., a drugo s Gordanom Perkučin 1984.), te još jednu broncu na EP (par sa Šurbekom, 1986.). A onda, minulog vikenda... iznova u akciji!

Gospođa Batinić u dobi od 62 godine (8. svibnja 1958.) bila je ključ pobjede riječkog Kvarnera u Poreču protiv Jadrana u 1. kolu Prve hrvatske lige Zapad (realno, druga liga)!?!

image
ROBERT VALAI

- Ha, ha, moram priznati da ste me iznenadili pozivom, ali jako ugodno. Sportske novosti su predivne, uvijek su imale posebno mjesto u mojem srcu. Ipak ste me dvaput izabrali za najbolju sportašicu godine - veselo će Branka Batinić. Velika sportašica, Slavonka iz Vinkovaca koja je 27 godina izbivala iz domovine i ovaj nas je nastup ipak iznenadio.

- Donekle i mene. Ja sam se u veljači ove godine vratila u Hrvatsku i u biti sam trenerica, želim raditi s mlađim uzrastima u nas, ali me razveselilo i kada se javio jedan klub koji je želio da im pomognem. To je bio Kvarner iz Rijeke. Jasno da sam pristala, iako bi bila više sretna da radim kao trenerica što u konačnici i jesam više od 20 godina. Meni je drago ako mogu pomoći Kvarneru da ispune svoj san i da im mogu pomoći u igranju u Prvoj ligi.

Definitivno može! Od dva meča protiv Porečanki, jedan u singlu, jedan u paru, oba je Branka Batinić dobila, a Riječanke su tako u konačnici ukupno i slavile 4:2. Onaj u singlu uvjerljivo (11:3, 11:5, 11:8).

- To je stvarno iznenađujuće. Nisam očekivala, ali bez brige, puno ću ja još izgubiti!

Ne bi baš stavili ruku u vatru. Vama s jedne strane čestitka od srca za pobjede, jedino malo smo zdvojni oko budućnosti našeg pingića ako te mlade cure dobije netko tko ima ipak 62 godine. Bez uvrede.

- Niste prvi koji tako razmišljaju, s punim pravom. Možda im fali iskustva, neka serva, rotacija koja im ne odgovara, mentalna izdržljivost, ali mislim da među mlađim kadetkinjama i kadetkinjama imamo vrlo talentiranu generaciju s kojom bi se isplatilo raditi. Ja sam prva za to spremna.

image
HSTS

Koliko vi sada trenirate?

- Joj, nemojte me to pitati. Sad sam malo aktivnija, ali zadnjih 15 godina sam bila isključivo trenerica. Ukupno sam bila 24 godine u Njemačkoj, 3 godine u Švedskoj, i vratila sam se da bi druge trenirala, ne sebe.

Zašto ste se vratili?

- Dugo sam radila i vodila vlastite programe u Njemačkoj, a zadnje vrijeme kao regionalna trenerica u okrugu Stockholma. Sam grad i 250 km oko glavnog grada Švedske. Ugovor je istekao, nisam željela produljiti već se vratiti u Hrvatsku. Zato jer su ti projekti u Njemačkoj i Švedskoj definitivno uspjeli, pa sam uvjerena da bi moralo tako i kod nas. To je ono što želim.

Korona je možda malo odgodila početak projekta Branke Batinić, ali je zato silno profitirao STK Kvarner iz Rijeke. I hrvatski pingić koji je dobio vjerojatno dobnog rekordera/rekorderku u Prvoj ligi.

Linker
18. travanj 2024 12:13