LUIS ROBAYO Afp
PREOKRET HR BORCA

Krvavi obračun u Tokiju! Luka slavi veliku pobjedu, bila je to bespoštedna bitka do posljednje sekunde

Hrvatski boksač morao se pošteno namučiti protiv opasnog suparnika iz Jordana
Piše: Sportske novosti, Fight SiteObjavljeno: 25. srpanj 2021. 13:55

Kakvo uzbudljivo otvaranje olimpijskog turnira za Luku Plantića. 24-godišnji hrvatski boksač u Tokiju je u podijeljenom odlukom sudaca svladao Odaija Alhindawija iz Jordana i izborio drugo kolo nadmetanja u poluteškoj kategoriji.

Bio je to težak, vrlo izjednačen meč. Borcu iz Jordana tijesno je pripala prva runda. Luka je uzeo drugu, obojica su krvarila, a sudac je konstantno provjeravao jesu li ozljede preopasne i je li potrebno prekinuti meč.

No do prekida nije došlo! Bitka se nastavila sve do posljednjeg zvona. A na kraju zadnje, treće runde, oba su udarača vjerovala u svoju pobjedu, no agresivnost Plantića prelomila je ovaj meč!

Kako se odvijao atraktivan okršaj u ringu?

Kao što je i najavio, Luka je krenuo agresivno i potpuno ofenzivno, što je uostalom stil boksa u kojem se on najbolje snalazi. Ipak, već nakon 15-ak sekundi malo je zaplesao na nogama, no ne možemo biti sigurni je li od udarca ili od blokade, što je zapravo realnije. Jordanac je pokazao kao dobar kontraš kojeg napadi protivnika ne mogu lako uznemiriti. Zapravo je jako dobro birao svoje udarce i tako u prvoj rundi nekoliko puta jako dobro pogodio Luku, koji se nije još zagrijao te je veliki broj svojih udaraca vidno promašio i time ostavio dojam na suce. Prva runda tako je rezultatom 3:2 pripala njegovom protivniku, piše Fight Site.

image
LUIS ROBAYO Afp

Hrvatski boksač bolje otvara drugu dionicu i tjera svog protivnika na hvatanje, nakon čega ovaj dobiva upozorenje. Sudac je sredinom runde na hvatanje reagirao, no tako da je bod oduzeo Luki Plantiću, koji to nije radio niti približno često kao njegov protivnik. Ipak, samo desetak sekundi kasnije bod je oduzet i Jordancu. Nastavio je Luka napadati onako kako najbolje zna i činilo se da kontrolira rundu, sve dok pred sam kraj njegov protivnik ponovno nije pogodio nekoliko svojih dobrih pokušaja. Svakako vrijedi spomenuti kako je tijekom ove runde došlo do posjekotine kod Plantića. Rezultat ove runde bio je 3:2 za Luku, no zanimljivo je bilo vidjeti zbroj. 2:0 za Plantića kod sudaca iz Rusije i Alžira, a 2:0 za Jordanca kod sudaca iz Maroka i Koreje. Kod Argentinca je bilo 1:1 i bilo je jasno da u posljednjoj rundi obojici treba tek njegovo bodovanje.

Srećom, treća runda bila je možda i najbolja Plantićeva. Bio je aktivniji i precizniji, dok je njegov umorni protivnik koristio hvatanje više nego do tada. Sad je i Jordanac prokrvario, nakon čega je dodatno usporio. Ipak, unatoč tome, Marokanac i Koreanac ponovno su pronašli nešto na temelju čega će mu bodovati rundu. Srećom, Rus, Alžirac te onaj najvažniji, Argentinac, prepoznali su rad, trud i pogotke Luke Plantića, koji je tako izborio svoje mjesto među 16 najboljih poluteškaša u Tokiju.

Tko je idući protivnik?

Luku u drugom kolu čeka meč protiv Meksikanca Rogelia Romera Torresa, a dobra vijest je kako mu slijedi tri dana pauze. Naime, taj meč je na rasporedu u srijedu 28. srpnja, od 12 sati i 54 minuta po hrvatskom vremenu.

Svakako moramo zaključiti da je Luka do pobjede došao teže nego što se očekivalo, no najvažnije je bilo probiti led. Nekad je upravo taj prvi meč najteži i sad bi zapravo neke barijere trebale nestati. Meksikanac je boksač protiv kojeg je itekako moguće boksati i Luka će se pripremiti najbolje moguće da bi izborio mjesto u četvrtfinalu.

Linker
19. travanj 2024 10:53