NEIZVJESNI FOTOFINIŠ

Nećete carine? Onda nemojte davati potpore tvrtkama ako ih ne dajemo ni mi...

Na stolu su nakon 12 mjeseci pregovora i dalje ista četiri pitanja oko kojih nijedna strana, jednostavno, ne želi popustiti
Boris Johnson i Ursula von der Leyen 
 Daniel Leal-olivas/Afp/Profimedia

Pregovarački tim Europske unije i kolege iz Ujedinjene Kraljevine sastali su se u nedjelju navečer u Bruxellesu nakon neuspješnih pregovora u Londonu kako bi nastavili pokušaje za kompromis kojim bi se osigurao Sporazum o trgovinskim odnosima od 1. siječnja sljedeće godine, kad istječe prijelazno razdoblje Brexita. Svaka strana prebacuje lopticu odgovornosti za neuspjeh drugoj strani i sve je manje vremena za dogovor, iako je velika većina Sporazuma već odavno dogovorena.

Ali ta mala pitanja, tri ili četiri, oko kojih nema dogovora, bitna su i jednoj i drugoj strani. Glavne prepreke oko kojih se EU i UK ne uspijevaju dogovoriti su vezane uz ribarstvo, jednaka pravila igre te upravljanje i ovlasti za provođenje sporazuma. Uz sva ta tri pitanja vežu se i ona o standardima i zaštiti okoliša. Oko ribolova stvar je jasna. London želi da britanski ribari mogu svoju ribu prodavati na tržištu EU. Bruxelles, prije svih zbog pritiska Francuske, pristao bi na to jedino ako EU ribari dobiju mogućnost nastaviti loviti ribu i u britanskim vodama. Koliko god mali bio udio ribarstva u gospodarstvu i EU i UK, ili u trgovinskoj razmjeni, pitanje ima političku i simboličku važnost jer se tiče suvereniteta, a bio je jedan od argumenata tijekom kampanje za Brexit pozivima da "Britanija konačno upravlja svojim morem".

Drugi je problem nešto složeniji. Radi se o "jednakim uvjetima igre", odnosno istim pravilima za sve. To znači: ako Ujedinjena Kraljevina dobije neometani pristup tržištu EU za svu svoju robu, bez carina, onda se mora osigurati da britanska poduzeća u svojoj državi ne budu privilegirana u odnosu na ona iz EU. Dakle, britanska vlada ne bi smjela svoja poduzeća dovesti u privilegiran položaj poreznim olakšicama, subvencijama ili državnim potporama. Najlakše bi bilo to riješiti primjenom EU pravila o tržišnom natjecanju, s kojima Britanija ima iskustva i što ne bi bilo teško u praksi ni poduzećima. Ali i u ovom pitanju London želi dokazati da sad UK postaje "potpuno neovisna država koja sama odlučuje o svojoj politici subvencija". Isto tako EU neće dopustiti da se britanska roba bez carine proda na jedinstvenom tržištu EU ako ne zadovolji sve stroge standarde propisane pravilima Europske unije.

I zadnje je pitanje ono u upravljanju eventualnim sporazumom. Strane tek trebaju dogovoriti tko je odgovoran za praćenje primjene sporazuma i tko ima ovlasti intervenirati u slučaju kršenja. Za Veliku Britaniju dosad je bilo neprihvatljivo da to bude Sud Europske unije u Luxembourgu. Čak će i doprema cjepiva Pfizer-Biontech - koje se proizvodi u Belgiji, a već ima dozvolu za korištenje u UK - biti otežana. Zato su Britanci pripremili i vojne avione kojima bi prevozili cjepiva u tom slučaju. Trgovinska razmjena između EU i UK iznosi 43 posto ukupnog britanskog izvoza i više od 50 posto izvoza.

Telefonska veza: Nakon 'ključnog vikenda' počinje 'ključni tjedan' za dogovor

Zato se očekuje da bi prepreke mogle biti skinute ovaj tjedan na najvišoj političkoj razini. Pregovarači EU nemaju previše prostora za popuštanje, s obzirom na to da moraju zadovoljiti stavove svih 27 država članica. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu je razgovarala s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, ali nisu uspjeli očistiti teren za kompromis. Oni bi se telefonski trebali čuti i u ponedjeljak, a u četvrtak i petak temom odnosa između EU i Ujedinjene Kraljevine, nakon isteka prijelaznog razdoblja Brexita, trebali bi se baviti i šefovi država ili vlada EU, na sastanku 10. i 11. prosinca u Bruxellesu.

To će biti posljednji summit EU za vrijeme trajanja njemačkog predsjedanja te se uspjeh pregovora sad pretvara i u test sposobnosti njemačke kancelarke Angele Merkel. Europska unija ostavlja rok za dogovor do zadnjeg časa ove godine. Europski parlament, koji mora dati pristanak na eventualni sporazum, planirao je izvanrednu plenarnu sjednicu 28. prosinca, dakle, između Božića i Nove godine, kako bi dao zeleno svjetlo u slučaju postizanja sporazuma.

Ako se ne postigne sporazum od 1. siječnja, UK i EU trgovat će prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije, dakle, kao što EU trguje s bilo kojom državom u svijetu s kojom nema sporazum. To znači da će se cariniti sva roba, zbog čega se očekuje i kaos na graničnim prijelazima. To je najmanje što proizvođačima i trgovcima treba baš na početku nove godine, i u vrijeme kad su svi pod velikim pritiskom zbog posljedica pandemije.

Što je sporno?

1. Ribolov: Simboličko pitanje za Ujedinjenu Kraljevinu

London želi da britanski ribari mogu svoju ribu prodavati na tržištu EU. Bruxelles, prije svih zbog pritiska Francuske, pristao bi na to jedino ako EU ribari dobiju mogućnost nastaviti loviti ribu i u britanskim vodama. Koliko god mali bio udio ribarstva u gospodarstvu i EU i UK, ili u trgovinskoj razmjeni, pitanje ima političku i simboličku važnost jer se tiče suvereniteta.

2. Pravila igre: EU želi da se ujednače pravila za obje strane

Ako Ujedinjena Kraljevina dobije neometani pristup tržištu EU za svu svoju robu, bez carina, onda se mora osigurati da britanska poduzeća u svojoj državi ne budu privilegirana u odnosu na ona iz EU. Dakle, britanska vlada ne bi smjela svoja poduzeća dovesti u privilegiran položaj poreznim olakšicama, subvencijama ili državnim potporama.

3. Nadležni sud: London nipošto neće sud u Luksemburgu

U slučaju da se dogovore, strane se tek trebaju složiti i oko toga koji je od sudova nadležan za praćenje primjene sporazuma i tko ima ovlasti intervenirati u slučaju kršenja sporazuma. Za Veliku Britaniju dosad je bilo neprihvatljivo da to bude Sud Europske unije u Luksemburgu. I to je jedno od spornih pitanja čije se rješenje još ne nazire.

4. Kvaliteta robe: Ako neće carine, mora poštovati standarde

Još jedno od pitanja o kojima se raspravlja jest pitanje kvalitete robe, odnosno da kvaliteta robe bude ujednačena kod obje strane. EU neće dopustiti da se britanska roba bez carine prodaje na jedinstvenom tržištu EU bez ikakvih carina ako ne zadovolji sve stroge standarde kvalitete propisane pravilima Europske unije, što znači da će tražiti neku vrstu ujednačavanja propisa i da će Ujedinjena Kraljevina morati i dalje pratiti propise koje je pratila dok je bila članica Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:04